Budi dio naše mreže

Povijesni perivoj "Amerikanski vrtovi" - zeleni biser Opatije

Amerikanski vrtovi povijesni su opatijski botanički vrt terasastog oblika s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev. Cvjetni je to izraz ljubavi prema prerano umrloj voljenoj supruzi.

/ Sonja Kuzmić

Opatijski povijesni perivoj “Amerikanski vrtovi” vrijedno je nematerijalno kulturno dobro koje je pod preventivnom zaštitom od 2016. godine. Nalazi se na terasastom terenu iznad spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom. Vrtovi su vrijedan primjer moderne s elementima historicizma, prostiru su na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine.

Amerikanske vrtove dao je izgraditi 1926. godine u čast svoje prerano umrle supruge Hilde von Hortenau (izvanbračna kćer bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog nećaka cara Franje Josipa, nap. a.), njezin suprug Mađar, Mihaly Pal Kuczor. Ime vrtovi duguju kontinentu gdje je Kuczor stvorio poslovno carstvo prodajući segedinsku papriku (vrsta mađarske paprike, nap. a.). Oduševljen pogledom na Kvarner, odlučio je ostati u Opatiji te je kupio teren i dao sagraditi vrt terasastog oblika s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i isto toliko čempresa.

Vrtovi su imali pergolu, stepenište, klupe i popločenje. Karakteristično je da su biljke bile pravilno organizirane, bilo šišane u kuglaste ili stupaste oblike (čempresi), bilo sađene u mrežastom rasporedu.Vrtovi su bili zasađeni kamelijama, gardenijama, magnolijama, australskim agavama, tisućama ruža, vinovom lozom, paprikom, kamforom, eukaliptusom te mnogim drugim vrijednim primjercima biljaka.

Bečkih parkovi su Opatiji zbog međusobne povijesne povezanosti i iznimnih prijateljskih odnosa, a prigodom nedavnog ponovnog otvorenja povijesnog botaničkog vrta, poklonili tridesetak grmova originalnih bečkih ruža, sorte bečka filharmonija i dirigent. Mađarski prijatelji iz Balatonfureda darovali su Vrtovima mlade sadnice segedinske paprike.

Povijesni perivoj “Amerikanski vrtovi” može se razgledati svakodnevno od  9 do 13  sati i od 17 do 20 sati, ponedjeljkom je zatvoren. Cijena ulaznice je 25 kuna, za djecu do 12 godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja