Budi dio naše mreže

Pođite ovaj vikend u skitnju "Grofovom stazom" na najljepšoj planini Slavonije

Papuk, najljepša planina u Slavoniji, među ostalim, diči se prelijepom "Grofovom poučnom stazom“ u Park šumi Jankovac. Tu je i Rupnica, prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj te Sekulinačke planine, posebni rezervat šumske vegetacije. Najočuvaniji i najljepši stari utvrđeni grad, Ružica grad također je njegov dio. Adrenalinski park Duboka uz istoimeni kamp nezaobolazno je odredište odraslih i djece željnih adrenalinske zabave. Atrakcija Parka jest i Kuća Panonskog mora, osobito zanimljiva djeci i mladima školskog uzrasta.

/ Sonja Kuzmić

Iz ravnice koja je nakoć bila dno Panonskoga mora izdiže se Papuk, mnogima najljepša planina u Slavoniji. Iznimna geološka i biološka raznolikost te vrlo vrijedna kulturna i povijesna baština Papuka razlozi su da je od 1999. zaštićen kao Park prirode, a od 2007. ima status geoparka, kao prvo takvo područje u Hrvatskoj. Geopark Papuk trideseti je član europske mreže geoparkova, kojih je u svijetu šezdeset i šest. Planina Papuk visoka je 953 metara, svoje današnje ime dobila je sredinom 19. stoljeća, u vrijeme narodnog preporoda.

Dojmove svoje oduševljenosti papučkim krajolikom opisao je naš znameniti putopisac i esejist Matko Pejić u putopisu “Skitnje”. 

Papuk / Foto: JU Park prirode Papuk/

Unutar geoparka Papuk nalaze se brojna područja koja imaju status posebno zaštićenih područja. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota jedno od njih je Jankovac koji je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom unutar koje je izgrađena “Grofova poučna staza” u čast grofa Jankovića. U njezinu sklopu nalazi se i jedini speleološki objekt otvoren za javnost, Maksimova špilja. Uz Jankovac je vezana i duga tradicija planinarenja, prvi planinarski dom sagrađen je davne 1934. godine.

Obilazeći park prirode Papuk naići ćete i na ostatke cesta i kamena krajputaša koji datiraju još iz doba Rimljana. Uzvišenja Papuka pogodovala su gradnji utvrda za obranu od neprijatelja. Tako su nastali srednjovjekovni gradovi, a najočuvaniji i najljepši stari utvrđeni grad je Ružica grad. Povrh njega nalaze se i ostaci Starog grada, koji je stariji od Ružice.

Ružica grad / Foto: JU Park prirode Papuk /

Nedaleko mjesta Voćin u sjeverozapadnom dijelu Parka smjestio se jedinstveni geološki spomenik prirode Rupnica koja je 1948. godine proglašena prvim spomenikom prirode u Hrvatskoj unutar kojeg se nalazi zanimljiva poučna staza. Posebni rezervat šumske vegetacije, Sekulinačke planine diče se sa oko 150 godina starom šumom bukve i jele koja je zaštićena 1966. godine kao posebni rezervat šumske vegetacije.

Park prirode Papuk dom je i stoljetnom hrastu kitnjaku koji je ujedno i predstavnik najstarijih živućih organizama Slavonije, ali i ovog dijela Lijepe Naše. Visina mu je oko 33m, a starost oko 500 godina, zaštićen je kao spomenik prirode 2005. godine., baš kao i posljednje poznato stanište tise koje se nalazi u šumskom predjelu Debeljak u blizini Zvečeva. Vrijedno je obići i Specijalni floristički rezervat koji svoje ime duguje susjednim brdima na kojima se nalazi Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak.

Sportsko penjalište Sokoline Papuk / Foto: PP Papuk /

U krškom području Geoparka Papuk više je od 40 speleoloških objekata (špilja, rupa, ponora…). Čak 11 vrsta šišmiša zabilježeno je na zimovanju u ponoru Uviraljka, među njima je ugroženi velikouhi šišmiš (Myotis bechsteinii). Uviraljka je jedino poznato zimovalište močvarnog šišmiša (Myotis dasycneme) u Hrvatskoj. Uviraljka je duboka više od 30 metara s više od 200 metara labirinta uskih kanala.

Špilja Suhodolka najdublja je špilja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dublja je 90 metara.

Ljubitelji aktivnosti na otvorenom u Parku prirode Papuk mogu birati između planinarenja, bicikliranja, trekkinga, jahanja i naravno pješačenja. Na lokalitetu Sokoline nedaleko Velike uređeno je prvo sportsko penjalište u Slavoniji. Na stijeni visine od 12 metara postavljeno je 10 smjerova za sve koji se bave sportskim penjanjem.

U Parku će na svoje doći i oni koji se žele okušati u Geocachingu, relativno novoj vrsti zabave za sve koji imaju avanturističkog duha. Radi se o igri lova na skriveno blago čiji je cilj pomoću GPS uređaja ili pametnog telefona pronaći spremnik zvan geocache.

Adrenalinski park Duboka / Foto: JU Park prirode Papuk/

Svi željni adrenalina i dobre zabave, svakako bi trebali posjetiti Adrenalinski park Duboka, novo top odredište Parka prirode Papuk. Elementi adrenalinskog parka Duboka, koji se nalazi uz istoimeni kamp, prostiru se na površini od oko 4000 m² u 2 poligona s različitim vježbama (spravama) koje se nalaze između stabala. Za odrasle je predviđen poligon s 12 elemenata, dok je drugi s 9 elemenata predviđen za djecu. Posebno je zanimljiv zip line, staza za spuštanje niz sajlu.

Adrenalinski park Duboka / Foto: JU Park prirode Papuk/

Jednu od najzanimljivijih geoloških priča Papuka o davno nestalom Panonskom moru posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti u Kući Panonskog mora koja je dio projekta “Geopriče UNESCO geoparka”. Obilazak počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji način se sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, s posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora. Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane.

Kuća Panonskog mora / Foto: PP Papuk /

 

Vanjski prostor Kuće Panonskog mora namijenjen je prije svega odmoru, ali i provjeri znanja kroz labirint da/ne pitalicama, provjera znanja između djece i roditelja može biti itekako zanimljiva obiteljska razbibriga. Sve je popraćeno i zanimljivim skulpturama te objašnjenjima na edukativnim pločama. Zanimljive su i skulpture nosoroga kao i simbolični prikaz stvarne veličine morskog psa Charcharodona megalodona, spiralu vremena, meteokartu.

Prostor ispred Kuće Panonskog mora / Foto: PP Papuk /

U podzemlju Parka prirode Papuk zabilježeno je više od 80 vrsta životinja, kukac Bryaxis živi samo u dubini Papuka. Otkriven je 2006. godine, i nova je vrsta za znanost. 

Koje god doba godine se odabere za obilazak Parka prirode, odnosno Geoparka Papuk neće se pogriješiti, ponovni posjet je neupitan.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja