Budi dio naše mreže

Posebna vrijednost je starost pojedinih stabala maslina, svaka od njih jedinstvenog je genetskog koda i posebnog oblika za što je između ostaloga zaslužna paška bura. Maslinovo ulje Lunjskih maslinika spominje i Rimski gurman Marcus Gavius Apicius iz I. stoljeća koga se smatra za pisca prve svjetske kuharice. Među nešto više od 80 tisuća maslina posebno se ističe oko 1500 stabala sjeveroistočno od naselja Dudići koja su od 1963. godine zaštićena kao botanički rezervat.

/ Sonja Kuzmić

Lunjski maslinici / Foto: TZ Novalja /

Lun, najsjevernije mjesto otoka Paga, poznato je po svojim maslinicima i po iznimnoj kakvoći njihova ulja. Prema nekim navodima ime mu potječe od starog latinskog i talijanskog naziva rta Lun: Punta Longa, lunga – duga punta. Svaka obitelj iz Luna i njegove okolice ima svoja stabla maslina naslijeđenih od svojih predaka.

Lunjski maslinici razlog su jedinstvenosti Luna na otoku Pagu, u Hrvatskoj, na Mediteranu, ali i u svijetu. Maslinik smješten na jugozapadnom dijelu vrha lunjskog poluotoka, sjeveroistočno od naselja Dudići diči se sa 1500 stabala divlje masline “Olea oleaster linea” cijepljena maslinom Oblicom, koja su zbog svoje iznimne vrijednosti od 1963. godine zaštićena kao botanički rezervat.

Proučavanje uzoraka debla maslina potvrdilo je da su lunjske masline jedne od najstarijih na svijetu. Najstarija maslina u Lunu starosti je oko 1600 godina, prema novim istraživanjima čak 2000 godina dok je za više stotina njih procijenjeno da su stare oko 1000 godina.

Lunj, najšira maslina / Foto: TZ Novalja /

Maslinovo ulje Lunjskih maslinika spominje i Rimski gurman Marcus Gavius Apicius iz I. stoljeća koga se smatra za pisca prve svjetske kuharice. 

U ljetnim mjesecima u Lunjskim maslinicima posjetitelji mogu uživati u kocertima klasične glazbe od kojih je najpoznatiji Olive classic. Uređenost staza Lunjskih maslinika omogućuje obilazak pješice, biciklima pa čak i u sedlu na leđima konja. Koji god način obilaska odabrali, bit će to obilazak za pamćenje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja