Budi dio naše mreže

Otočani mjesta poput Metajne zovu ´barbati´, pretpostavlja se da je ime dobila po meti. Metajnine plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline ubrajaju se među najljepše mediteranske plaže. Jedna od najposebnijih trail staza u Hrvatskoj čiji je start i cilj na njezinoj rivi nosi ime po bezvremenskoj pjesmi ´Life on Mars ´ Davida Bowiea.

/ Sonja Kuzmić

Metajna je smještena u sjeveroistočnom dijelu otoka Paga u istoimenoj uvali nedaleko grada Novalje. Njezini stanovnici nekada isključivo poljoprivrednici i ribari danas se bave i turizmom. Današnja Metajna nastala je negdje krajem 17. ili početkom 18. stoljeća, a zvali su je i Južno Selo.

U Metajni se nalazi crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije izgrađena 1487. godine čije zvono datira iz 1521. godine, ono je treće najstarije zvono Zadarske nadbiskupije. 

Metajna / Foto: TZ Novalja /

Prirodna kamenitost paškog krajolika u okolici Metajne maksimalno dolazi do izražaja jer izgledom i surovošću podsjeća na površinu Marsa. Sama Metajna ima prelijepu rivu i šetnicu koja se proteže uzduž cijelog mjesta. Ljeti se na rivi održavaju ribarske noći, a tu je i start i cilj tradicionalne treking utrke Life on Mars. Prva utrka u Metajni održana je 2017. godine, prilikom njenog starta uvijek se pušta pjesma Davida Bowieja Life On Mars.

Metajna kamenit marsovski krajolik / Foto: TZ Novalja /

Staza Life on Mars vrhunski je projektirana, prilagođena ljubiteljima aktivnosti na otvorenom. Stazu mogu proći istinski zaljubljenici hodanja koji iza sebe imaju prijeđene kilometre i kilometre, ali i početnici. Postoji li život na Marsu pitao se davne 1971. godine u svojoj pjesmi “Life on Mars” David Bowie. Da je znao, možda bi odgovor potražio na njoj jednoj od najljepših i najposebnijih trail staza u Hrvatskoj koja upravo nosi ime po njegovoj bezvremenskoj pjesmi ´Life on Mars´ Trail.

Plaža Beritnica / Foto: TZ Novalja /

Prirodni aduti Metajne su plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline koje se ubrajaju među najljepše mediteranske plaže. Sa šljunčane Ručice pruža se pogled na mjesto Pag, do nje vodi put kroz Kanjon, poseban zbog kontrasta između zelenila u njegovoj sredini i golih kamenih brda koja ga uokviruju. Na plaži Beritnici u plitkom moru tri su velike kamene stijene koje čine jedinstven i nezaboravan vizualni doživljaj.

Penjalište Sogaj / Foto: TZ Novalja /

Iznad plaže Beritnice poznato je penjalište Stogaj, jedan od najspektakularnijih kamenih tornjeva na Jadranskoj obali koji svojim položajem i izgledom mami da se uspnete na njegov vrh.

Ljeta u Metajni su vrlo topla, a zime su kišne. Baš kao i cijeli sjeverni dio otoka Paga, zimi je izložena jakoj buri. To je jedan od razloga što na toj strani otoka nema mnogo raslinja. Sezona kupanja počinje u svibnju, a završava u listopadu.

Eko kutak

Petrinjci se stoljećima brinu o pčelama cijeneći ih i uživajući u njihovim proizvodima. Najznačajnija osoba koja je obilježila promicanje pčelarstva u Petrinji i šire bio je Milan Krizman, učitelj, inovator koji je 1926. godine konstruirao modernu košnicu nazvanu Krizmanovka, za nju je te godine na izložbi u Dubrovniku osvojio srebrnu medalju. Dvije godine kasnije u Petrinji je osnovana pčelarska zadruga, a od 1952. godine djeluje i petrinjsko pčelarsko društvo. Petrinjski pčelar Stipe Balena 1972. godine izradio je prvi pokretni pčelinjak u Hrvatskoj. Putujući za pčelinjim pašama, petrinjski pčelari popularizirali su ovaj vid pčelarenja pa su seleći pčelinjaci za nekoliko godina postali vrlo česti. Petrinjsko područje obiluje očuvanim šumskim krajobrazom čiju posebnost ističu velike površine kestenove šume i iznimno cijenjeni kestenov med.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja