Budi dio naše mreže

Blagdan Svetog Trna koji je bio na glavi raspetoga Isusa Krista kada je naš Spasitelj na križnom putu i Golgoti podnio muku za otkupljenje svijeta proslavit će se svečanim misnim slavljem i procesijom sa Sv. Trnom u Župi Uznesenja Marijina na Pagu koje će predvoditi mons. dr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.

/ md

Relikvija Svetog Trna čuva se u samostanu na otoku Pagu u Samostanu benediktinki sv. Margarite koji uz katedralu Notre Dame u Parizu jedini ima službenu potvrdu Crkve, Svete Stolice, da je Sveti Trn koji se kod njih nalazi, doista bio dio Isusove trnove krune.

Voditeljica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije i dopisnica HKR -a Ines Grbić istaknula je kako je štovanje Svetog Trna u Pagu odobrila Kongregacija za obrede 1788. godine te je odluka Kongregacije zapisana i u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije.

Sveti Trn u Pag je 1443. godine donio fra Ivan Tutnić iz Svete Zemlje kao dar svojoj sestri Stani redovničkog imena Marija na njezino monaško posvećenje. Napisao je i ispravu o tom daru. Prijepis te isprave iz 1564. godine iz arhiva Marka Laura Ruića s ovjerom javnog bilježnika Benedikta Zorovića otkriva nam niz konkretnih detalja koje darovatelj Svetog Trna fra Ivan Tutnić zahtjeva: na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i izložiti je u liturgijskim slavljima. Naziva ga „prebogoljubni i Presveti Trn neizrecive krune Gospodina našega Isusa Krista” koju se za vrijeme Njegove svojevoljne i Presvete muke dostojao nositi, i ponizan postao za pobjedu i slavu za nas grešnike. Ta presveta moć Gospodinove trnove krune držala se u Pagu na časnom i presvetom mjestu, ali dalje ne želi držati tajno toliku moć, nego želi istu razglasiti, očitovati i svakomu pokazati, da joj vjerni kršćani dadu dužno poklonstvo, čast i da se to vrši s vrsnom dužnom ljubavi. U paškoj ispravi Sveti Trn naziva se i „prebogoljubna uspomena moći”.

Apostolski papini vizitatori kroz povijest su u različitim vremenskim razdobljima potvrđivali autentičnost Svetog Trna potvrdivši to riječima “Jest s krune Gospodnje”.

Posebnost blagdana Svetog Trna ove godine ogleda se u tome što će se poslije mise održati procesija s Trnom čije javno čašćenje je obnovljeno 2019. godine. Naime, od 1445. sve do 1945. Pažani su više od petog stoljeća ovu svetkovinu slavile javno s pukom i narodom. Međutim, komunisti su tu praksu zabranili 1945. i ona je obnovljena nakon 74 godine zabrane procesije.

Prije tri godine, procesija nije održana (2019.), a sljedeće dvije godine također je izostala, a sve zbog pandemije. Spomenuta procesija održat će se u starom dijelu grada Paga, a svečanost će početi na način da će Sveti Trn iz Samostana biti premješten na oltar Zborne crkve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja