Budi dio naše mreže

Izletište značajnog krajolika Kamačnik, jedna je od najljepših prirodnih atrakcija Gorskog kotara. Kamačnikova Panova staza posebnost je koja oduševljava posjetitelje glazbenim elemntima, dio njih nazvan je po autentičnoj fauni koja se može pronaći na području Kamačnika. Prvi element – gong, smješten je na ulaznom dijelu staze i najavljuje ulaz u nju, slijede ksilofon – „medina marimba“, „jelenov rog“, „puhova zvona“ te „potočne orgulje“. Sam izvor Kamačnika dubok je 118 metara što ga ubraja među 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj.

/ Sonja Kuzmić

Kanjon Kamačnik, zaštićeni značajni krajobraz, jedna je od najljepših prirodnih atrakcija Gorskog kotara. Kanjon je usječen u masiv Velike Kapele, ujedno je i mjesto gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom, jer je na ulazu pregrađen jazom te je ujezeren. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala.

Do Kamačnika se stiže kroz grad Vrbovsko gdje je potrebno spustiti se do željezničke postaje koja je na nekih 100 metara od kanjona. Tko nema automobil, do polazne točke posjeta kanjonu može doći i vlakom. Automobil je moguće parkirati uz ugostiteljski objekt (moguća okrepa, nap. a.), gdje je ujedno i početak uređene pješačke staze.

Kamačnik / Foto: TZ grada Vrbovskog /

Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi „Planine Hrvatske“ opisao je Kamačnik kao “sutjesku punu divlje romantike”.

Još 1961. godine kroz kanjon Kamačnika izgrađen je pješački put koji se sastoji od šumskog puta, drvenih mostića i galerija. Putem su postavljene markacije, no i da nisu uistinu se nitko ne može izgubiti na putu kroz njega. Nakon što se prođu prvi mostići stiže se do dijela gdje je kanjon nadsvođen s dva mosta autoceste Zagreb-Rijeka, a ubrzo nakon toga stiže se do križanja staza. Jedna vodi do Kleka, dok druga staza preko mosta nastavlja put k izvoru Kamačnika. Od početne do završne točke staze i obrnuto ide se istim putem.

Kamačnik / Foto: TZ grada Vrbovskog /

Kanjon Kamačnik nije zanimljiv samo zbog svoje iznimno dojmljive prirode nego i zbog svojih dviju staza, poučne botaničke i Panove staze. Djeci, ali i odraslima ova druga je posebno zanimljiva. S obzirom da je Kanjon sam po sebi izvrsna akustična i vizualna kulisa putem su postavljene zvučne instalacije koje svatko može isprobati i to na Panovoj stazi koja je tematsko-doživljajna „akustična“ staza. Čini ju pet glazbeno-didaktičkih sadržaja, odnosno instrumenata: gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje. Svi glazbeni instrumenti izrađeni su od hrastovine i postavljeni na odgovarajuće mikrolokacije neposredno uz postojeću šetnicu izletišta Kamačnik. Ukupni dojam i doživljaj uistinu je jedinstven!

Kamačnik / Foto: TZ grada Vrboskog /

Zanimljivost: dio glazbenih elemenata nazvan je po autentičnoj fauni koja se može pronaći na području Kamačnika. Prvi element – gong, smješten je na ulaznom dijelu staze i najavljuje ulaz u „Panovu stazu“. Slijede  ksilofon – „medina marimba“, „jelenov rog“, „puhova zvona“ te „potočne orgulje“.

Poučna botanička staza Kamačnika sadrži devetnaest edukativnih panoa postavljenih na odgovarajuće mikrolokacije duž šetnice. Panoima je predstavljena biološka raznolikost flore i faune Kamačnika. Tekstove na panoima prate fotografije educirajući posjetitelje o važnosti očuvanja prirodne baštine.

Sam izvor Kamačnika dubok je 118 metara (prva speleoronilačka istraživanja došla su do 95 metara dubine, dok su dva zadnja zarona bila na 101 i 118 metara, nap. a.), što ga ubraja među pet najdubljih izvora u Hrvatskoj.

Posjetiteljska infrastruktura izletišta Kamačnik obogaćena je šetnicom koja kroz kanjon spaja izletište s Planinarskim domom „Kamačanik“. Šetnica je duga 981 metar, odvaja se 60 metara nakon prvog mosta u Kamačniku i vodi do sela Vujnovići.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja