Budi dio naše mreže

HEP ODS - više od dva desetljeća brige o bijelim rodama u Hrvatskoj

Zaštita ptica i drugih malih životinja te zaštita bijelih roda u Hrvatskoj bila je tema razgovora s koordinatoricom zaštite okoliša iz HEP ODS-a, Martom Malenicom u emisiji Zeleni biseri Hrvatske Hrvatskoga katoličkog radija. Između ostaloga Malenica je istaknula činjenicu da većina roda u Hrvatskoj gnijezdi na električnim stupovima HEP ODS-a, što znači da trenutno pružaju dom za preko 1000 rodinih gnijezda.

/ Sonja Kuzmić

HEP ODS je tvrtka u sastavu HEP grupacije koja zapošljava preko 7 tisuća djelatnika. Sastoji se od 21 distribucijskog područja na teritoriju cijele Hrvatske popularno nazvanih Elektre. Njihova osnovna djelatnost je distribucija električne energije. HEP ODS također osigurava pristup električnoj mreži te njeno korištenje kroz održavanje i brigu za preko 140 tisuća kilometara vodova što u konačnici rezultira sigurnom kupnjom i opskrbom kupaca električnom energijom.

S obzirom da se mreža HEP ODS-a prostire čitavom Hrvatskom, prolazeći kroz gradove i druga naseljena mjesta, a nerijetko i kroz prirodna staništa važna za razne zaštićene vrste ptica i životinja (šume, livade, riječne doline i krš), HEP ODS osobito brine o zaštiti ptica i drugih malih životnja te zaštiti bijelih roda.

S obzirom da dijelovi njihove mreže dolaze u stalnu interakciju sa živim svijetom, pogotovo s pticama koje koriste električne stupove kao osmatračnice ili na njima grade gnijezda i slično, a uslijed čega nekada može doći do potencijalnih negativnih utjecaja, HEP ODS pokušava takve događaje sanirati i riješiti dugoročno na što učinkovitiji način, s obzirom da je glavnina mreže građena u razdoblju kada svijest o važnosti zaštite okoliša i prirode nije bila toliko jaka, a posebice prije ulaska u Europsku uniju i proglašenje Natura 2000. područja, pojasnila je Malenica.

Unatrag desetak godina HEP ODS s još većim intenzitetom provodi mjere zaštite ptica i malih životinja od strujnog udara isključivo na opasnim dijelovima mreže poput rizičnih stupova, stupnih transformatorskih stanica, rastavljača i slično, za što se na godišnjoj razini izdvaja preko milijun kuna, kazala je također Malenica. Isprva su HEP-ovci takve mjere nazivali zaštitama mreže od ptica i životinja jer su takvi slučajevi uzrokovali kvarove te su imali negativan utjecaj na njihovu primarnu djelatnost. U međuvremenu to je preraslo u ciljanu ugradnju izolacijske opreme, provođenje nadgledanja vodova na ključnim dionicama, a sve sa svrhom zaštite ptica, pogotovo osjetljivih i strogo zaštićenih vrsta. HEP ODS ostvario je pritom izvrsnu suradnju s nadležnim javnim ustanovama za zaštićena područja, raznim udrugama za zaštitu ptica i ostalim stručnjacima, dodala je Malenica.

“Zaštiti bijelih roda u Hrvatskoj HEP ODS posvećuje posebnu pozornost. Rode su tijekom  godina postale zaštitni znak HEP ODS-a pa i čitavog HEP-a. Malo je poznato da većina roda u Hrvatskoj gnijezdi na električnim stupovima HEP ODS-a, što konkretno znači da trenutno pružaju dom za preko 1000 rodinih gnijezda. Zaštita i briga za sigurnost roda i njihovih mladih te osiguravanje gnijezda provodi se već preko dva desetljeća što je rezultiralo suživotom između HEP ODS-ovih djelatnika i roda”, naglasila je Malenica.

Aktivnosti zaštite ptica, a posebno bijelih roda koje HEP ODS provodi, odnose se na izdizanje rodinih gnijezda na platforme, odnosno na nosače, provedbu izolacije vodiča ispod njihovih gnijezda kako bi se spriječili kvarovi. Malenica je posebno istaknula Elektru Križ koja brine o preko 300 rodinih gnijezda, te Elektru Bjelovar koja brine za njih dvjestotinjak. Važno je naglasiti, nastavila je Malenica, da se sve mjere zaštite provode isključivo u vrijeme dok su rode odsutne, odnosno prije njihova povratka u proljeće, te nakon njihova odlaska krajem ljeta.

Na temu zaštite roda sklopljeno je i nekoliko sporazuma s nadležnim Ministarstvom kulture, pojasnila je Malenica. Prvi datira iz 2004. godine, a obnovljen je 2016. godine kada je napravljen i veliki iskorak; osim nadležnog Ministarstva u sporazum je uključeno i 14 Javnih ustanova za zaštićena područja kao i 14 HEP-ovih Elektri koje se brinu za rodina gnijezda. Riječ je o interdisciplinarnoj aktivnosti, jer se zajedničkim snagama određuju aktivnosti, dobivaju odobrenja Ministarstva, izvještavaju o svim aktivnostima, a u kasno proljeće djelatnici Elektri pomažu ornitolozima u prstenovanja mladih roda, istaknula je Malenica. 

“Vrlo je zanimljivo da distribucija mreže s jedne strane predstavlja ugrozu za određene vrste ptica, dok s druge strane pruža siguran dom većini roda u Hrvatskoj. To izvrsno ilustrira činjenicu da ništa nije crno bijelo, a kada se radi o zaštiti okoliša i prirode moramo shvatiti da je to jedno interdisciplinarno i živo područje koje se stalno razvija i jednostavno mora biti utemeljeno na suradnji različitih sektora i mora uključivati i lokalno stanovništvo. Zaštiti prirode i okoliša svi možemo značajno pridonijeti na svoj način”, zaključila je Malenica.

Na kraju razgovora Malenica je, u ime HEP ODS-a, uputila poziv slušateljima, odnosno čitateljima, da ukoliko primijete nagnuto rodino gnijezdo ili stradavanje ptice na njihovoj mreži, neka se obrate nadležnim tijelima ili direktno samim Elektrama, jer su takve informacije ključne za provedbu učinkovite zaštite ptica, s naglaskom na zaštitu bijelih roda u Hrvatskoj.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja