Budi dio naše mreže

Gupčeva lipa - kandidatkinja za Europsko stablo 2019. godine

Gupčeva lipa kao jedina živa svjedokinja Seljačke bune iz 1573. godine, visine 9m, s opsegom debla 4,70 m i svojom starošću više od 400 godina predstavlja iznimnu prirodnu rijetkost Hrvatske, ali i Europe.

/ Sonja Kuzmić

Natjecanje za Europsko stablo godine ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ili starost stabla, već priču o njemu i njegovu povezanost s ljudima i krajem u kojem se nalazi. Svrha natjecanja, u kojem sudjeluje 15 europskih zemalja, je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju posebnu brigu i zaštitu. Za Europsko stablo godine Hrvatska se natjecala prvi put 2018. kandidiravši platanu na trgu u Trstenom.

Ove godine Hrvatsku predstavlja Gupčeva lipa iz Gornje Stubice koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Ova jedina živa svjedokinja Seljačke bune iz 1573. godine, visine 9m, s opsegom debla 4,70m i svojom starošću više od 400 godina predstavlja iznimnu prirodnu rijetkost. Zbog godina starosti i povijesnog značenja još 1957. godine proglašena je zaštićenim spomenikom prirode. U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011. godine osnovan je i Živi arhiv Gupčeve lipe. Iznimnu vrijednost Gupčeve lipe potvrđuje i činjenica da je Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko uzgojio sadnice Gupčeve lipe.

Glasovanje za Europsko stablo 2019. godine, odnosno za Gupčevu lipu kao hrvatsku predstavnicu, traje do 28. veljače, glasovati možete elektroničkim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja