Budi dio naše mreže

Goranski medvjedić Matija izvrsno napreduje

Goranski medvjedić Matija, pronađen krajem veljače na traci autoputa Rijeka-Zagreb, koji ovih dana navršava dva mjeseca, trenutno teži više od četiri kilograma i sve je živahniji, što je izvrsna vijest. Rezultat je to neprestane brige stručnjaka zagrebačkoga Zoološkog vrta u kojem je trenutno smješten.

/ Sonja Kuzmić

Medvjedić Matija, pronađen krajem veljače na autoputu Rijeka-Zagreb u mjestu Kupjak, a smješten u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba, uskoro navršava dva mjeseca i teži više od četiri kilograma. To raduje stručnjake koji se o njemu brinu po posebnom protokolu, s namjerom da se medvjedić što manje navikava na prisutnost ljudi. Krajnji je cilj vratiti ga u njegovo prirodno stanište, šumu Gorskog kotara.

„Dežuramo 24 sata dnevno, jer medvjedić se hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao odazvati na njegov zov. Matija teži 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani, na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Ravnatelj Skoko dodaje i kako svi koji se brinu o Matiji, već dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.

Sadašnji smještaj u Zoološkom vrtu oponaša mu šumski brlog u kakvom medvjedi inače borave u prirodi. Uz prirodne materijale ima i mekanu navlaku koja mu daje utjehu i sigurnost, koju u prirodnim okolnostima dobija od majke medvjedice, te tri termofora s toplom vodom koji pak imitiraju toplinu majčinog tijela. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.

Ljude koji se brinu o Matiji, veseli njegova sve veća pokretljivost. Nezgrapno medvjedićevo geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.

Goranski medvjedić Matija do daljnjega ostaje u oporavilištu zagrebačkoga Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz nadležnih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti. Hoće li biti moguć njegov povratak u prirodno stanište, šumu Gorskog kotara, hoće li postati štićenik Utočišta za medvjediće u Kuterevu, ili će ipak ostati stanovnik zagrebačkog Zoološkog vrta, vrijeme će pokazati.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja