Budi dio naše mreže

"Energetska učinkovitost u kućanstvima i industriji" tema razgovora s dr. Vlastom Zanki, direktoricom HEP ESCO-a

Gostujući u emisiji Zeleni biseri Hrvatske dr. Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a najavila je kako će, stupanjem na snagu novog Zakon o obnovljivim izvorima energije, HEP ponuditi korisnicima mogućnost financiranja ugradnje mikrosolara, sustava za prozvodnju električne energije na krovovima stambenih objekata.

/ Sonja Kuzmić

HEP ESCO d.o.o. tvrtka je u vlasništvu HEP grupe koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti na tržišnom utemeljenju. Kratica ESCO, Energy Service Company, u svijetu je prepoznatljivi naziv za tvrtke koje pružaju cjelovitu uslugu u energetici s otplatom kroz uštede. Usluga obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata na način da se kroz uštede u troškovima za energiju i održavanje ostvari povrat investicije.

Projekti uključuju modernizaciju, rekonstrukciju i obnovu postojećih postrojenja i objekata. HEP ESCO je do kraja 2017. izveo projekte energetske učinkovitosti na 100 objekata iz područja javne rasvjete, zgradarstva, industrije i sustava opskrbe energijom kroz investicije veće od 186,4 milijuna kuna, čime su ostvarene uštede od 35,7 milijuna kuna te smanjena emisija stakleničkih plinova za 19,9 milijuna kilograma CO. Po otplati investicije HEP ESCO izlazi iz projekta i ostavlja sve pogodnosti projekta klijentu, posebice smanjenje troška za energiju i održavanje. Gospodarenje energijom za veće klijente uključuje nadzor i upravljanje energetskim sustavima, on-line monitoring potrošnje energije i ušteda kroz optimizaciju energetskih sustava.

HEP ESCO je od samog početka rada povezan s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska banka (WB), Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF), Njemačka razvojna banka (KfW) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

HEP ESCO dobitnik je nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada kao slijed uspješno izvedenih projekata i vrijednog doprinosa razvoju energetske učinkovitosti, tako je 2009. osvojio Nagradu za najboljeg GreenBuilding Podupiratelja u okviru programa GreenBuilding pod pokroviteljstvom Europske komisije i programa Intelligent Energy Europe.

Razina brige o energetskoj učinkovitosti tijekom proteklih deset godina u Hrvatskoj je podignuta na europsku razinu, ali još uvijek postoje određeni problemi u implementaciji projekta energetske učinkovitosti. Razina svijesti i znanja sveukupne hrvatske javnosti i njezinih građana o tome što je uopće energetska učinkovitost bitno je poboljšana, no prostora za napredak dakako uvijek ima, kazala je dr. Zanki.

Što svatko od nas može učiniti po pitanju energetske učinkovitosti u kućanstvima prvenstveno ovisi o našoj informiranosti i educiranosti smatra dr. Zanki. Gdje trošimo kako trošimo te na koji način možemo ostvariti određene uštede odgovor je na pitanje kako poboljšati energetsku učinkovitost u vlastitom kućanstvu njezin je savjet. Grijanje, rasvjeta i potrošna topla voda najveće su stavke u visini iznosa računa električne energije u većini hrvatskih kućanstava. Kvalitetna toplinska izolacija, kvalitetan odabir sustava grijanja prostora i zagrijavanja potrošne tople vode ključ su nižih iznosa računa u kućanstvima.

Led žarulje apsolutna su nužnost po pitanju štedljive i ekološke rasvjete u svakom domu. Obnovljivi izvori energije rješenje su po pitanju energetske učinkovitosti općenito. Ugradnja toplinskih solarnih kolektora za sustave grijanje i hlađenja prostora i potrošne tople vode te ugradnja fotonaponskih kolektora imperativi su budućnosti. Stupanjem na snagu novog Zakon o obnovljivim izvorima energije HEP će ponuditi svojim korisnicima mogućnost financiranja ugradnje mikrosolara, sustava za prozvodnju električne energije na krovovima stambenih objekata. Dobra vijest za sve zaineresirane jest da će HEP ESCO u potpunosti financirati njihovu ugradnju od projekta do finalizacije istog uz desetogodišnje jamstvo. U konačnici to će rezultirati visokim stupnjem energetske učinkovitosti, a ona će pak polučiti bolji, odnosno viši standard hrvatskih građana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja