Budi dio naše mreže

Desinić - pitoreskni zagorski biser

Pitoreskno zagorsko mjesto Desinić, diči se dvorcem Veliki Tabor, spomeničkim biserom nulte kategorije. Veliki Tabor u sebi čuva sjećanje na Veroniku Desinićku, suprugu Fridrika II. Celjskog i njhovu ljubavnu priču. Nedaleko je i klet Grešna gorica ugostiteljski objekt obitelji Podboj s čije terase puca predivan pogled na Veliki Tabor.

/ Sonja Kuzmić

Desinić je malo turističko mjesto u Zagorju u kojem se nalazi dvorac Veliki Tabor, spomenik nulte kategorije. Desinić se diči se i dvorcem Horvatska te župnom crkvom svetog Jurja koja se nalazi na središnjem mjesnom trgu. Desinić je poznat i po jedinoj mljekari na području Krapinsko-zagorske županije, prepoznatljivu diljem Hrvatske, Mini mljekari Veronika. Posjet Desiniću lijep je u svako godišnje doba, a osobito tijekom ljeta i jeseni.

“…selo Desinić okruženo je najljepšom okolinom u Hrvatskom Zagorju…” Branko Stanislav Horvat

Plemićki grad Veliki Tabor, mjesto gdje su nekada živjeli grofovi i vitezovi, danas je obnovljeni muzejski prostor. Smješten je na omalenom brežuljku poviše Desinića i rado je posjećen od putnika ne/namjernika. Brežuljak pripada gorskom masivu Desinić, najviši vrh mu je na 505 n/m. Do vrha brežuljka, na kojemu je smješten Veliki Tabor, vodi vijugav puteljak. Put uspona do Velikog Tabora ugodan je i ne odviše zahtjevan. Do njega se može stići i biciklom ili automobilom. Preporučamo posjet pješice uz napomenu da nije potrebna posebna fizička kondicija.

Cijeli brežuljak na kojem se nalazi Veliki Tabor nekada je bio opasan zidom. Ulaz u vanjsko dvorište Tabora bio je sa zapada, gdje se nalazila četverokutna ulazna kula s gradskim vratima. Tu su bili stanovi za sluge te prostorije za vinsku prešu. S desne strane kule nalazio se peterokutni bastion za teško naoružanje. Uzduž sjevernog i južnog zida bile su dvije polukružne kule. Uz južni zid nalazile su se kuća za pastira i konjušara te velika staja za konje i spremište za kola. Tlocrt Velikog Tabora nalikuje grozdu i nepravilnog je oblika. Njegovu jezgru čini velika peterokutna kula oko koje je formiran obrambeni prsten. Središnja kula okružena je s četiri polukružne branič kule koje povezuju visoki bedemi te ulazna kula u obliku nepravilnog višekutnika. S obzirom da je glavna funkcija izgradnje Velikog Tabora bila obrambena, raspored branič kula bio je uvjetovan zahtjevom da se svaka točka grada može jednako lako braniti te sa što manje ljudi.

Svi koji posjete Veliki Tabor u svom sjećanju ponesu narodnu predaju o Veroniki Desinićkoj. Za vladavine bana grofa Hermana II. Celjskog, njegov mladi sin Fridrik, jašući očevim posjedima zagledao se u nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji Fridrihovu ocu. Unatoč njegovu protivljenju, Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn, u blizini Kočevja u Sloveniji, gdje su se potajno vjenčali. Grof Herman doznavši za njihovo vjenčanje, poslao je vojsku s nalogom da uhvati netom vjenčani par. Fridrik je uspio spasiti Veroniku iz grada, te je ona pobjegla preko Gorskoga kotara i Kalnika do seoca Sveta Margita. Fridrika su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku i visoku oko 23 metara u kojo je bio zatvoren više od četiri godine. Od tada se ta kula zove Fridrikova kula. Veroniku su Hermanovi vojnici zatvorili. Nesretnu Veroniku grof Herman je optužio da je copernica (vještica, op. a.) koja je zavela njegovog sina.

Organizirano suđenje Veroniki (današnjim rječnikom, montirani proces, op. a.) trajalo je puna dva dana uz okrutno mučenje glađu i žeđu i na druge načine. U predvečerje drugog dana suci su izjavili: “Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen”.

Unatoč oslobađujućoj presudi, čim su suci otišli, grof Herman izdao je nalog kaštelanu da ubiju Veroniku. U dvorištu su postavili veliku drvenu posudu punu vode i u njoj utopili Veroniku. Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zidine dvora, tamo negdje gdje se peterokutna kula spaja s ulazom u dvorac. Lokalno stanovništvo priča da i danas, osobito za dugih zimskih noći, uz fijuk vjetra u Velikom Taboru čuju se jecaji nesretne Veronike…

Zanimljivo je da Veronikin slučaj bilježi Aeneas Sylvius Piccolomini, autor izvješća koje je kao papin diplomat boravio na dvoru Fridrika III Habsburškog, te pisama u kojima spominje događaje vezane uz drugu ženu Fridrika Celjskog, Veroniku. Kasnije je Aeneas Sylvius Piccolomini, postao papa Pio II.

Eko kutak

Tretiranje grma ruže s otopinom mlijeka i vode tijekom kasnog proljeća i ljeta, itekako je dobro. Hranjive tvari u mlijeku savršeno su izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast te poboljšavaju njihov imunitet. Mlijeko sadrži: kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan, željezo i druge elemente. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tijekom 2 mjeseca. Mlijeko će također zaštiti ružu od bolesti i štetnika.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja