Budi dio naše mreže

Niz od 7 međusobno povezanih slatkovodnih krških kriptodepresijskih jezera, ili kako ih još nazivaju ´biseri kraljice Teute´, idealno su odredište za sve koji cijene jedinstvenu ljepotu jezerske prirode. Obilazak pješice, biciklom, kajakom, tradicionalnom neretvanskom lađom, veslajući na surferskoj dasci užitak je zagarantiran! Plokanje, igra slična boćanju stara preko stotinu godina, posebnost je na koju su žitelji Baćine osobito ponosni.

/ Sonja Kuzmić

Baćinska jezera niz su od 7 slatkovodnih krških jezera u mjestu Baćina nadomak grada Ploča. Šest ih je spojeno: Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak, Oćuša i Plitko jezero dok je jezero Vrbnik odvojeno. Jezera su nepravilnog i izuzetno zanimljivog oblika što je vidljivo na reljefu njihova dna. U prosjeku Baćinska jezera su za 3 stupnja Celzijeva toplija od Jadranskog mora, dubina im je od 3 do 45 metara. Posebnost Baćinskih jezera jest i činjenica da su kriptodepresijska, dno im je ispod, a njihova površina iznad morske razine.

Na obalama Baćinskih jezera ilirska kraljica Teuta imala je svoje dvore, prema povijesnoj predaji lokalnog stanovništva.

Baćinska jezera / Foto: Grad Ploče /

Baćinska jezera slatkovodna su, u nekima od njih postoje i izvori koji su povezani s Jadranskim morem. Površinom najveće je jezero Oćuša, dok je najmanje Vrbnik. Najdublje je jezero Crniševo, dubina mu iznosi 31 metar. Jezera su okružena livadama i stablima jablana, a duž obala smjenjuju se plaže i skupine šaša te drugog vodenog bilja. Jezerska voda otječe tunelom (prokopan je 1911.-12. godine, nap. a.), u zaljev Ploče. Baćinska jezera imaju i tri prelijepa otočića. Iznimna je prirodna vrijednost samih jezera jer su stanište velikog broja zaštićenih i endemskih vrsta biljaka i životinja.

Baćinska jezera / Foto: Grad Ploče /

Baćinska jezera stanište su brojnim močvarnim biljkama od kojih su najrasprostranjeniji tršćaci. U jezerima živi 24 vrste riba, a čak 9 od njih rijetke su endemične vrste. Gmazovi, ptice i kukci koji žive u i oko jezera dio su bioraznolikosti cjelokupnog neretvanskog kraja čija su sastavnica i Baćinska jezera.

Svake godine, druge subote u mjesecu kolovozu, na Baćinskim jezerima održava se tradicionalni Maraton lađa, amatersko športsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila doline Neretve.

Hvale vrijednu i rijetku tradiciju čuvaju mještani Baćine, turnir u plokanju. Plokanje je igra stara preko stotinu godina, slična boćanju, a igra se pomoću kamenih plovki, koje se bacaju da budu što bliže „leku“. Nekada se igrala na seoskim putovima i ledinama, a kamenje se uzimalo s kamenih zidova „međa“. Igra je nekada, kao i danas, služila da se ljudi druže.

Baćinska jezera / Foto: Grad Ploče /

Baćinska jezera okružuje 10 kilometara makadamske pješačko-biciklističke staze, obilazak biciklom ili pješice jednako je zanimljiv i dojmljiv. Ljepotu jezera može se doživjeti i ploveći u tradicionalnom neretvanskom prijevoznom sredstvu neretvanskoj lađi, kajakarenjem, ali i veslanjem na surfeskoj dasci koje je vrlo zanimljiva novina u turističkoj ponudi. Na jezerima se može i kampirati, dakako na mjestima koja su određena za to, a u ljetnim mjesecima i osvježiti kupanjem.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja