U današnjoj emisiji 'Zdravi tanjur', nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor govorile su o blagodatima koje našem organizmu donosi konzumacija češnjaka.
Sezona prehlada i respiratornih infekcija je u punom jeku. Srećom, priroda nam je dala namirnice kojima možemo ojačati imunitet te se lakše izboriti s bolešću.
Češnjak ili bijeli luk je još od davnina poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Njegova zemlja porijekla je daleka Indija, a postoje zapisi kako su ga koristile i velike drevne civilizacije poput Egipćana, Grka, Rimljana i Kineza. Navodno su ga stari Grci redovito koristili kako bi postigli bolje rezultate na Olimpijskim igrama. Danas se procjenjuje da se u svijetu proizvodi oko 10 milijuna tona češnjaka. U 21. stoljeću češnjak se i dalje često koristi kao začin jelima, ali njegova potencijalna ljekovita svojstva sve više se cijene u zapadnim kulturama. Također, moguće ga je konzumirati i obliku dodatka prehrani.
Zdravstvene dobrobiti možemo pripisati sumpornim spojevima od kojih je najpoznatiji alicin. On se oslobađa u trenutku kad zgnječimo ili narežemo češnjak te je u većoj mjeri zaslužan za njegov specifičan miris.
Češnjak i različiti pripravci od njega koriste se za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Znanstveno je dokazano da blagotvorno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, prevenciju ateroskleroze, smanjenje serumskog kolesterola i triglicerida te inhibicije zgrušavanja trombocita.
Također je od davnina poznat po antimikrobnom djelovanju. Iako nema službenih dokaza znanstvenici nagađaju da je i Louis Pasteur još 1858. godine opisao antibakterijsko djelovanje bijelog luka. Kasnije je dokazano da je češnjak učinkovit protiv brojnih gram negativnih, gram pozitivnih i kiselo otpornih bakterija. Tako će primjerice pomoći u borbi s infekcijom koje uzrokuje Salmonella, Escherichia coli i Helicobacter pylori. Može pomoći u borbi i s brojnim gljivičnim oboljenjima poput poznate Candide.
Kako glavno pravilo u toksikologiji glasi svaki lijek može biti i otrov potreban je i oprez s konzumacijom češnjaka u određenim situacijama. Učestala konzumacija češnjaka može djelovati na poremećaj u zgrušavanju krvi. Zbog navedenog se ne preporuča konzumirati češnjak unutar dva tjedna od odlaska na operaciju. Također, prilikom liječenja virusnih bradavica treba biti oprezan u direktnom kontaktu s kožom jer može uzrokovati male opekline. Osobama koje boluju od GERBA i gastritisa preporuča se izbjegavati ga zbog toga što u većim količinama može nadražiti sluznicu želuca te tako uzrokovati bolove.
Piletina s 40 češnjaka
Sastojci (4 osobe):
- 1 srednje pile
- 40 reženjeva češnjaka
- 1 limun
- 150 ml maslinovog ulja
- ružmarin (po želji)
- sol (po želji)
- papar (po želji)
Priprema
- Piletinu narezati na komade, začiniti solju i paprom. Zagrijati maslinovo ulje na tavi, a potom zapeći piletinu sa svih strana da poprimi zlatno žutu boju.
- Dok se piletina hladi za to vrijeme očistiti češnjak i narezati limun na ploške.
- Meso staviti u vrećicu za pečenje, a zatim dodati češnjak, limun, ružmarin i maslinovo ulje. Dobro zatvoriti i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 ° C 90 minuta.
- Nakon što je piletina gotova, sadržaj vrećice za pečenje preliti u zdjelicu. Odvojiti graničice ružmarina i limun te izmiskasti štapnim mikserom.
- Pripremljeno meso poslužiti uz kuhanu brokulu koja se može začiniti umakom od kuhanja te salatom od cikle.