Budi dio naše mreže

O tome kako nahraniti naš imunitet govorile su u novoj HKR-ovoj emisiji 'Zdravi tanjur' nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor.

/ im

Jeste li znali da se u crijevima nalazi najveći dio stanica imunosnog sustava?

Zbog velike površine te tanke i propusne sluznice i činjenice da kroz crijeva prolazi sve što progutamo, naša crijeva podložna su raznim infekcijama stoga sadrže velik broj imunosnih stanica koje štite probavni sustav. Također, u crijevima su najgušće naseljene korisne bakterije ili kolokvijalno rečeno dobre bakterije koje se natječu za hranu i prostor sa štetnim organizmima te na taj način pomažu imunosnom sustavu crijeva. No, njihova ravnoteža može se narušiti uslijed uporabe antibiotika, bolesti, stresa i drugih faktora.  Zbog toga je dobro konzumirati probiotike, to su određeni sojevi bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a dobar izvor probiotika su fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka, kefira te ih svakako uvrstite u vašu prehrambenu rutinu.

Unos vitamina C

Do sada je poznato 13 vitamina, a vitamin C jedan je od najpopularnijih. To je vitamin topiv u vodi što znači da se višak vitamina C izlučuje iz organizma urinom te ga je dobro svakodnevno unositi jer se ne stvaraju zalihe ovog vitamina u organizmu. Djeluje kao antioksidans. Antioksidansi su molekule koje sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu i posljedično uništavanje zdravih stanica. Osim toga, vitamin C povećava apsorpciju željeza te je potreban za formiranje kolagena, proteina u strukturi mišića, kože, tetiva koji je odgovoran za čvrstoću i elastičnost tkiva. Zato je vitamin C česti sastojak kozmetičkih proizvoda. Što se tiče njegovog utjecaja na običnu prehladu, može skratiti vrijeme trajanja prehlade i ublažiti simptome. Dobri izvori vitamina C su paprika, citrusno voće poput naranče, mandarina, limuna, grejpa, kiseli kupus, brokula, jagode. Termička obrada ga uništava pa ga je najbolje iskoristiti iz ne termički obrađenih izvora. Preporuča se unos 90 mg vitamina C dnevno za muškarce te 75 mg za žene. Tu količinu nije teško nadomjestiti prehranom ukoliko uključuje svježe voće i povrće, npr. možete ju unijeti kroz 4 srednje velike mandarine, 1 veću naranču dnevno ili 2 kivija. Veći dnevni unos vitamina C potreban je pušačima.

Cink

 Spomenut ćemo i cink, mineral koji se nalazi u malim količinama u organizmu, ali je značajan za imunosni sustav. Cink utječe na stvaranje bijelih krvnih stanica koje služe u borbi protiv infekcija. Također, nalazi se u sastavu čak 300 enzima, molekula koje ubrzavaju biokemijske reakcije u organizmu. Dio je enzima superoksid dismuzate, važnog antioksidativnog obrambenog sustava organizma. Dobri izvori cinka su crveno meso, plodovi mora (osobito kamenice), mahunarke, orašasti plodovi, mliječni proizvodi, sjemenke bundeve i sezama. 

Važno je istaknuti da ne postoji super namirnica za jačanje imuniteta, već se najbolji učinak na zdravlje dobiva kontinuiranom balansiranom prehranom koja će nas opskrbiti adekvatnim unosom energije te hranjivim tvarima – makro i mikronutrijentima. To znači birati kvalitetne izvore ugljikohidrata, proteina i masti te uvrstiti  voće i povrće u naš dnevni tanjur.

Za kraj vam donosimo jednostavan recept dana koji će nahraniti vaš imunitet. Krenula je sezona kiseljenja kupusa kojeg možete pripremiti sami ili kupiti. Kiseli kupus dobar je izvor vitamina C i probiotika koji nastaju u procesu fermentacije. Salata od kiselog kupusa lako se priprema i neka bude vaš čest prilog uz glavna jela. Kiseli kupus narezan na rezance pouljite i začinite po želji, a možete dodati i sitno nasjeckanu glavicu luka. 

Emisija Zdravi tanjur emitira se utorkom u 16:30 u programu HKR-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja