Budi dio naše mreže

Riječki prikaz održive kružne ekonomije, po uzoru na druge europske gradove, mjesto je besplatnog popravka neispravnih ili oštećenih predmeta i uređaja za svakodnevnu upotrebu. Zatreba li nudi i savjet stručnjaka.

/ Sonja Kuzmić

Projekt riječkog Komunalnog društva “Čistoća” po uzoru na druge europske gradove čija je svrha pružiti građanima prostor, alate i savjete potrebne za samostalni popravak neispravnog ili oštećenog malog kućanskog uređaja, predmeta, odjeće, igračke. Riperaj nudi teže dostupni alat potreban za popravak, a koji se ne isplati kupovati jer je njegova upotreba jednokratna ili je alat preskup. Riperaj pruža i savjete stručnih majstora kako detektirati i otkloniti nastali kvar.

Građani sami kupuju potrebne dijelove koje eventualno treba zamijeniti na uređajima ili predmetima. U Riperaju se ne ostavljaju predmeti za popravak, već ih se popravljene odnosi sa sobom. Popis predmeta koji se u njemu popravljaju je dug, uz savjete i podršku njegovih majstora u Riperaju  se popravlja gotovo sve, “od igle do lokomotive”: mikseri, glačala, sušila za kosu, usisavači, namještaj, odjeća, igračke, bicikli, kišobrani…

Riperaj / Foto: : Ivan Vranjić, Tanja Kanazir /

U Riperaju ne čekate na popravak neispravnog ili oštećenog predmeta, popravljate ga sami ili uz savjete majstora.

Vlasnik neispravnog ili oštećenog predmeta u samom popravku sudjeluje u okviru vlastitih mogućnosti, odnosno znanja i vještina. Važan dio koncepta korištenja Riperaja je savladavanje vještine jednostavnih popravka na primjeru manjih kvarova (npr. zamjena kabela sušila za kosu).

Riperaj je konkretan prikaz održive kružne ekonomije, nudi samostalno učenje kako popraviti oštećeni ili pokvareni predmet s namjerom da se on zadrži u upotrebi što dulje. Naučeno u nekom trenutku može iznova biti primjenjeno u praksi, štedi se novac koji bi inače bio utrošen na popravke, ali se i izravno utječe na smanjenje količine otpada.

U slučajevima kada se nakon uloženog truda i vremena u popravak utvrdi da je predmet i dalje neispravan, isti se zadrži i zbrine na reciklažnom dvorištu ili se njegove dijelove iskoristi za potrebe Riperaj radionica. 

Riperaj ima i Bert, samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže. Slijedeći načela kružnog gospodarstva, Bert nudi ekološke deterdžente i šampone, nekoliko vrsta prirodnih octeva i ulja zainteresiranim kupcima koji dolaze s vlastitom ambalažom. Proizvodi koji se mogu kupiti u Bertu su lokalnog, kontroliranog i prirodnog podrijetla te se prodaju po povoljnim cijenama. Korištenja jednokratne ambalaže, još je jedan od važnih ciljeva Riperaja koja dolazi do izražaja upravo prikom kupnje u Bertu.

U skladu s epidemilološkom situaciju u Riperaju planiraju povratak već uhodanih programa “Repair caffé” radionice i “reuse” radionice. “Reuse” radionice po “uradi sam principu” bile su izuzetno dobro posjećene. Teme radionica, materijali i konačni proizvodi educirali su polaznike o ponovnoj uporabi i prenamjeni odbačenih predmeta, a isto se planira i ubuduće.

Neke od radionica vodili su mentori specifičnih znanja i prakse na području ponovne uporabe papira, tekstila te prenamjene plastičnih vrećica i dijelova odbačene informatičke opreme u uporabne ili ukrasne predmete. Dio redovnog programa Riperaja su činili i tjedni formati tzv. “Repair caffe” radionice temeljene na već dobro uhodanom istoimenom europskom konceptu besplatnih popravaka u lokalnoj zajednici.

U Riperaju su se do početka pandemije održavale radionice popravaka malih kućanskih aparata uz mentorstvo električara KD Čistoća. U lipnju prošle godine bile su pokrenute i “Repair caffe” radionice za popravak bicikala s volonterima iz udruge TIR (Tranzicijska inicijativa Rijeka). Do suradnje je došlo na inicijativu rekreativaca i entuzijasta iz Udruge TIR koji su bili potaknuti uhodanim modelom zagrebačke i splitske “biciklopopravljaonice”. Svi oni dijele zajedničke ciljeve: sprječavanje nastanka otpada, educiranje o popravljanju, socijalnoj koheziji i stvaranju održive zajednice.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja