Budi dio naše mreže

Povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec reagirao je na društvenim mrežama na neka javno iznesena razmišljanja o sudjelovanju jednog katoličkog svećenika u gore spomenutoj televizijskoj natjecateljskoj emisiji. Bilo je tu riječi o molitvi pred objed, ali i 'praznovjerju' koje bi taj svećenik ipak trebao – kako su mu prigovorili – 'sačuvati za sebe'.

/ anh

“Sasvim sam slučajno naletio na priču oko ‘Večere za pet’ u kojoj je toga puta glavnu kuharsku ulogu imao svećenik”, napisao je vlč. Tihomir Kosec ne spominjući ime svog kolege svećenika, ali jasno je kako je riječ o najnovijoj sezoni u koju se prijavio i upao vlč. Ladislav Dort iz Vinkovaca i župnik lapovačke župe Presvetog Srca Isusovog.

U svojoj objavi varaždinski povjerenik za mlade dalje piše:

Uglavnom, osim što se komentiralo jelo, komentirala se i molitva kao i, općenito, govor o Bogu. Netko je kasnije, između ostalog, i u komentarima – uz mnoge pohvalne na račun svećenika – izrekao kako, parafraziram, svećenik, ili bilo tko drugi, treba svoje ‘praznovjerje’ sačuvati za sebe.”

To je bilo dovoljno za reakciju njegovog subrata koji se stoga pita: Pa, dobro, što je, dakle, praznovjerje?

Vjerovanje u ništa, tj. u prazno. Međutim, mi vjernici, katolici, kršćani, vjerujemo u Boga koji, ne da je ništa, nego je za nas upravo” – naglasio je i vizualno vlč. Kosec – “Sve, a ne ništa. Za razliku od toga deklarirani ne-vjernici, oni koji kažu da ne vjeruju, zapravo ‘vjeruju’ da, ne samo sad za zemaljskog života, nego i iza smrti nema ničega.”

vlč. Tihomir Kosec se od svojih bogoslovskih dana ozbiljno bavi i glazbom (Foto: Facebook)

Iz takvog način gledanja vlč. Tihomr Kosec izvodi zaključak da su baš oni praznovjerni, jer ne vjeruju da išta postoji, tj. da je, jer Boga nema, sve prazno.

Na koncu, ako želimo usporediti prazno-vjerje ili vjeru, već za ovoga života mi kršćani-katolici-vjernici raznih denominacija i na razini nazivlja slavimo blag-dane, a profani svijet ima prazni-ke

Zanimljivo jer, reći će biblijski propovjednik, taj način gledanja na stvarnost je ispraznost i to ne bilo kakva nego ‘ispraznost nad ispraznošću (o.a. starozavjetna knjiga Propovjednika).”

Na koncu, ako želimo usporediti prazno-vjerje ili vjeru, već za ovoga života mi kršćani-katolici-vjernici raznih denominacija i na razini nazivlja slavimo blag-dane, a profani svijet ima prazni-ke.

Recimo samo jedan primjer tome u prilog”, nastavlja vlč. Kosec te iznosi:

„Katolički svijet slavi ‘Josipa radnika’, a sekularni ‘Praznik rada’. Naš se blag-dan puni primjerom sveca, a njihov praznik…” Ostalo o reakciji na ovu RTL-ovu zabavnu i natjecateljsku emisiju pročitajte na osobnom facebook profilu vlč.Tihomira Kosca koji je nedavno sa suradnicima objavio novi nosač zvuka, a vrlo vrijedno i ustrajno brine o dušama i formaciji mladih Varaždinaca u ovim nezahvalnim korona-vremenima i vremenima potresa koji su nas sve zadesili.

Koncert Alana Hržice u Molvama prije epidemioloških ograničenja (Foto: Facebook)

Na kraju je u svojoj objavi vlč. Tihomir uputio Božji blagoslov svima – i vjerujućima i nevjerujućima, te u duhu kajkavštine simpatično sve zaključio riječima:

Nej’te se srditi, dragi deklarirani nevjernici. Ovo je bila, čistam, lingvistička zavrzlama, a netko je rekao (da mi se sad sjetiti tko – jedan mislilac) da je ‘riječ = kuća bitka’. I gleč ti to, ‘Riječ je tijelom postala’ i oblagdanila sve naše dane, ispraznivši ih od praznoga.”

Na kraju mu je jedan od facebook prijatelja u komentarima nadodao u nastavku niže da je taj mislilac, odnosno ljubitelj mudrosti, Martin Heidegger.

Inače, vlč. Ladislav Dort zaređen je za svećenika 2008. Bio je kapelan u Osijeku u Retfali, zatim na službi u Ivankovu, Beraku, Tompojevcima i Čakovcima, a od 2016. godine vinkovački je župnik.

vlč. Ladislav Dort (Foto: osobni facebook)

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja