Budi dio naše mreže

Bijeli ljiljani povezani su s Uskrsom, Djevicom Marijom i mnogim svecima...

/ ps

Iako ima raznih vrsta i boja ljiljana, upravo je bijeli ljiljan simbol Isusova uskrsnuća, piše portal američke biskupije Fort Wayne-South Bend “Today’s Catholic”.

Naime, bijeli ljiljan ima oblik koji liči na trubu, što se povezuje s Isusovom slavnom pobjedom nad smrću. Bijela boja predstavlja novi život i čistoću. Postoji i popularna legenda koja tvrdi kako su bijeli ljiljani iznikli u Getsemanskome vrtu na mjestu gdje su pale kapi Isusova krvavoga znoja.

Ponekad se prikazuje anđela Gabrijela kako na dan Blagovijesti pruža Mariji ljiljan, a njeno prihvaćanje cvijeta je vizualno predočenje njenog fiata.

Bijeli cvjetovi ljiljana su također povezani i s Marijom, Josipom i drugim svecima. Ponekad se prikazuje anđela Gabrijela kako na dan Blagovijesti pruža Mariji ljiljan, a njeno prihvaćanje cvijeta je vizualno predočenje njenog fiata.

Ljiljan se također prikazuje uz mnoge svece koji su bili prepoznati zbog svoje čistoće – poput Marije Goretti, Kateri Tekakwitha i sv. Dominika. Ljiljani se također asociraju uz “sveca svega svijeta”, sv. Antuna Padovanskog, čiji se blagdan slavi 13. lipnja. Sv. Antun bi često povezao ljiljane s čistoćom Djevice Marije u svojim propovijedima, a bio je poznat po svojoj blagosti i posvećenosti, što ljiljan također simbolizira.

Ljiljani su mjesecima ostali svježi i mirisni, dok su drugi cvjetovi uvenuli.

Postoje i nekoliko čuda vezano uz ljiljane i sv. Antuna. Jedna priča govori o tome kako je u jednoj austrijskoj crkvi ostavljen ljiljan u ruci kipa sv. Antuna te je ostala svježa i mirisna godinu dana. Druga priča govori o tome kako za vrijeme Francuske revolucije, redovnici kao što su franjevci su bili protjerani s otoka Korzike. Vjernici koji su ostali bez svećenika su se utjecali sv. Antunu i ostavljali ljiljane pred njegovim kipom u napuštenome samostanu. Ljiljani su mjesecima ostali svježi i mirisni, dok su drugi cvjetovi uvenuli. Papa Lav XIII. dopustio je blagoslov ljiljana u čast sv. Antunu te postoje zapisi o čudima ozdravljenja koja su se dogodila nakon dodira blagoslovljenih latica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja