Budi dio naše mreže

Svetog Antu Padovanskog nerijetko zazivamo u pomoć u pronalasku izgubljenih stvari. No zagovor omiljenog sveca cijeloga svijeta može nam pomoći u mnogo važnijim poteškoćama i potrebama. Podsjetio je na to u razgovoru za HKR nadbiskupijski povjerenik za misijsku djelatnost Đakovačko-osječke nadbiskupije i dekan Vinkovačkog dekanata te župnik Župe Kraljice svete krunice u Vođincima vlč. Ante Šiško.

/ Dijana Kopjar Mucak

„Trebali bismo promišljati, i za to moliti svetog Antu, da sami sebe pronađemo, da pronađemo svoje mjesto među ljudima koji nas okružuju, da pronađemo svoje mjesto u vlastitoj obitelji i u životu svoje župne zajednice te konačno, u Crkvi Kristovoj. Neka nam u tome pomogne zagovor Svetog Antuna“, ističe vlč. Šiško. 

Podsjetio je kako je i sam sv. Ante imao plan za svoj život – svim je srcem želio biti misionar i dati život za Isusa, te se i uputio u Maroko s tom namjerom, ali je Božja providnost djelovala. Bolest ga je spriječila u odlasku u misije. I mi smo, kao i sveti Ante, pozvani da u svojim životima pronađemo ponekad izgubljeni smisao. 

„Bog je za njega imao drugačiji plan pa je, umjesto da nosi palmu mučeništva, postao poznat po svom propovijedanju kao svetac svega svijeta, kako ga mnogi i danas rado nazivaju. Svi smo primili tu milost da budemo poslanici Isusa Krista. Svi smo pozvani i poslani da budemo Njegovi misionari. Kako je rekao sam sveti Ante: ‘Ako propovijedaš Isusa on omekšava otvrdnula srca, a ako ga zazoveš gorke ti napasti postaju slatke. Ako o njemu razmišljaš, on ti se prosvjetljuje. Ako u njemu čitaš, on ti nasićuje um“, govori vlč. Ante Šiško koji je i sam svojedobno kao misionar djelovao na Madagaskaru te je dobro upoznat sa životom u misijama te problemima s kojim se svakodnevno suočavaju misionari i lokalno stanovništvo. Ističe da ga je u životu uvijek pratio onaj čije ime nosi, sveti Ante. 

Moja je povezanost s ovim svecem jako velika i pratila me i prati me kroz cijeli moj životni put.

 

„Moja je povezanost s ovim svecem jako velika i pratila me i prati me kroz cijeli moj životni put. Nakon više od 16 godina dugog boravka izvan Hrvatske, tijekom kojeg sam studirao u Irskoj i Njemačkoj pa bio misionar i radio ponajviše s djecom na ulicama Madagaskara, a potom i s mladima u Parizu, moj me tadašnji poglavar pozvao na povratak i to na mjesto gdje je sve za mene započelo; gdje sam odrastao u vjeri: došao sam na službu župnika… pogodite koje župe? Naravno, Svetog Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda“, govori vlč. Šiško. 

Život svetih je kao zidarov visak kojim se provjerava okomitost zida.

Upravo se na toj službi, svjedoči, pripremajući svake godine proslavu blagdana svetog Ante 13. lipnja, uvjerio koliko je važan ovaj svetac za mnoge vjernike. Podsjetio je i na njegove riječi: „Život svetih je kao zidarov visak kojim se provjerava okomitost zida. Kada se slave svetački blagdani, tada se kao viskom provjerava život vjernika. Slavimo, dakle, njihove blagdane tako da nam oni budu mjerilo naše moralne ispravnosti“. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja