Budi dio naše mreže

Glina - grad melodije hrvatske himne!

Godine 1846. vojni kadet Josip Runjanin uglazbio je pjesmu Horvatska domovina Antuna Mihanovića, napisanu 1835. godine. Uglazbljena pjesma proglašena je 1891. godine hrvatskom himnom pod imenom „Lijepa naša domovino“. Tekst pjesme Horvatska domovina autora Antuna Mihanovića izašao je 14. ožujka 1835. u Gajevoj Danici.

/ Sonja Kuzmić

Prema povijesnim izvorima, naselje Glina prvi put se spominje 1. lipnja 1284. godine, smješteno na desnoj obali istoimene rijeke, na sjecištu putova za Sisak, Karlovac, Pokupsko i Dvor. Povijest današnjeg grada započinje u 18. stoljeću u vrijeme gradnje utvrda za obranu od Turaka, a sam grad se razvijao u obrtničko trgovačko i sajmišno mjesto.

Godine 1769. izgrađena je drvena kapelica svetog Ivana Nepomuka, koja je 1827. godine izgrađena u istoimenu župnu crkvu, po svoj ljepoti i skladu unutrašnjosti smatrana je među najljepšima na području Banovine.

Glina je bila glavni vojno-kulturni centar Banske vojne granice. U glinskoj Tvrđavi 1737. godine održana je sjednica Hrvatskog Sabora. Od svih pukovnika koji su zapovijedali u tadašnjoj glinskoj vojarni, najpoznatiji je Josip ban Jelačić koji je boravio u Glini od 1841. do početka 1848. godine. U tom razdoblju Glina je doživjela svoj kulturni i nacionalni procvat. Jelačić je prihvatio ideje hrvatskog narodnog preporoda i zajedno s Ivanom Trnskim, Petrom Preradovićem i Josipom Runjaninom bio dionikom buđenja hrvatske nacionalne svijesti, smjestivši Glinu kao jedno od važnih središta u Hrvatskoj.

Kadet u graničarskoj pješačkoj pukovniji broj 10 u Glini Josip Runjanin (zanimljivost, nije imao formalno glazbeno obraovanje, nap. a.), uglazbio je godine 1846. pjesmu Horvatska domovina Antuna Mihanovića, napisanu 1835. godine. Uglazbljena pjesma proglašena je 1891. godine hrvatskom himnom pod imenom „Lijepa naša domovino“.

Tekst pjesme Horvatska domovina autora Antuna Mihanovića izašao je 14. ožujka 1835. u Gajevoj Danici. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva.

Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena, rođen u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića, nap. a.). U vrijeme objavljivanja pjesme Horvatska domovina Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je ondje napisao.

Mihanović – Horvatska-domovina / Foto: Wikipedija /

U ožujku 1848. godine, Josip Jelačić je imenovan hrvatskim banom i generalom. Kao ban ujedinio je hrvatsku i postao simbolom obrane hrvatske državnosti. Za zasluge je nagrađen plemstvom i postao barun od Bužima.

Najznačajnija glinska građevina tog doba je Generalija (današnji Općinski sud, nap. a.), koja je bila sjedištem vrhovnog vojnog zapovjedništva Banske brigade (I. banske pukovnije sa sjedištem u Glini i II. banske pukovnije sa sjedištem u Petrinji, nap. a.).

Tijekom idućih godina Glina se širila i postala prepoznatljiva kao grad ekonomskih aktivnosti, posebno trgovinom poljoprivrednim proizvodima, obrtništvom, a imala je bogat i plodan kulturan i sportski život.

Krajem 20. stoljeća, od 1991. do 1995. godine Glinu je zadesio Domovinski rat, u kojem je njezin teritorij bio u potpunosti okupiran. U tom vremenu na ovom prostoru zabilježene su mnoge ljudske žrtve, a uništena su ili oštećena mnoga dobra, poput gospodarskih, stambenih, sakralnih i kulturno-povijesnih objekata.

6. kolovoza 1995. godine postrojbe Hrvatske vojske i policije u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobodile su Glinu pa se taj datum obilježava kao Dan grada Gline.

 

 

 

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja