Budi dio naše mreže

Često činimo znak križa ležerno, poput lijepe geste za početak i završetak svojih molitvi, ali važno je shvatiti ovaj čin kao snažnu molitvu, sakramental Crkve o kojemu su mnogi crkveni oci i sveci govorili kao izvoru mnogih milosti za naš duhovni život.

/ dz

Sveto pismo, crkveni oci i sveci te katolički nauk nude šest pogleda na Znak križa koji otkrivaju zašto nas njegovo stvaranje otvara milostima koje preobražavaju život, piše Berth Gezzi s portala Simply Catholic. Jednom kad ih shvatimo, a time i u srcu priglimo, možemo s više vjere učiniti znamenovanje i iskusiti velike blagoslove te geste.

Šest razloga za učiniti znak križa

1. Mini Credo 

Znak križa ispovijedanje je vjere u objavljenoga Boga. Služi kao skraćeni oblik Apostolskog vjerovanja. Dodirujući svoje čelo, prsa i ramena (a u nekim kulturama i usne), izjavljujemo svoje vjerovanje u Oca, Sina i Duha Svetoga. Ispovijedamo svoju vjeru u ono što je Bog učinio – stvaranje svih stvari, otkupljenje čovječanstva od grijeha i smrti i uspostavljanje Crkve koja svima nudi novi život. Kada se znamenujemo, osvješćujemo Božju prisutnost i otvaramo se Njegovom djelovanju u našem životu. Samo to bilo bi dovoljno za duhovnu preobrazbu u našim srcima, ali ima još toliko toga! 

2. Obnova krsne milosti

Kršćani iz prvog stoljeća počeli su izrađivati ​​znak križa kao podsjetnik i obnavljanje onoga što im se dogodilo kad su se krstili. To i dalje to vrijedi na isti način za sve nas.

Kada se znamenujemo, izjavljujemo da smo u krštenju sakramentalno umrli s Kristom na križu i uskrsnuli u novi život s Njim (vidi Rim 6, 3-4 i Gal 2, 20). Molimo Gospodina da obnovi u nama te krsne milosti.

Također priznajemo da nam se krštenje pridružilo Tijelu Kristovom i osposobilo nas za našu ulogu suradnje s Gospodinom u Njegovom djelu spašavanja svih ljudi od grijeha i smrti.

Foto: Krštenje/ Dario Zürchauer

3. Oznaka učeništva

Na krštenju nas je Gospodin položio za svoje označivši nas znakom križa. Sada, kada se znamenujemo, potvrđujemo svoju odanost Njemu. Tragom križa na tijelima poričemo da pripadamo sebi i izjavljujemo da pripadamo samo Njemu (Lk 9, 23).

Crkveni su oci koristili istu riječ za znak križa koju je antički svijet koristio da označi vlasništvo. Ista riječ imenovala je pastirski žig na ovcama, generalsku tetovažu na svojim vojnicima, znak ukućana na svojim slugama i Gospodinov žig na svojim učenicima.

Znamenujući se prepoznajemo pripadnost Kristu i možemo računati na Njegovu brigu; Njegovi vojnici, pozvani da rade s Njim u napredovanju Njegovog kraljevstva na zemlji i Njegove sluge, posvećeni tome da čine sve što nam kaže.

4. Prihvaćanje patnje

Isus nam je obećao da će patnja biti normalan dio života Njegovog učenika (vidi Lk 9, 23-24). Dakle, kada svoja tijela označimo znakom, prihvaćamo sve što bolno dolazi kao posljedica naše vjere u Krista. Znamen križa je naše uzimanje križa i nasljedovanje Njega (Lk 9, 23).

Međutim, istovremeno nas tješi spoznaja da nam se Isus, koji je podnio Raspeće, sada pridružuje u našoj patnji i podržava nas.

Foto: Connor Keley/ Pexels

Znamenujući se najavljujemo i još jednu značajnu istinu sa svetim Pavlom: “Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu” ( Kol 1, 24) Slavimo dakle, naše nevolje kao članova Kristova tijela koji pridonose Gospodinovom spasiteljskom djelu usavršavanja Crkve u svetosti.

5. Dvosjekli potez protiv đavla

Kad je đavao gledao Isusa kako umire na križu, pogrešno je vjerovao da je izvojevao veliku pobjedu. Umjesto toga, Gospodin ga je iznenadio sramotnim porazom. Od prvog uskrsnog jutra do danas, znak križa tjera đavla da se sklone i pobjegne.

Dakle, na jednoj je razini znamenovanje je obrambeni potez koji proglašava našu nepovredivost nad đavolskim utjecajem. No, što je još važnije, znak je i uvjerljivo oružje, pomažući nam da s Kristom povratimo sve ono što je Sotona izgubio na križu. Najavljuje našu suradnju s Isusom u nesalomljivom napredovanju kraljevstva Božjeg protiv kraljevstva tame.

6. Pobjeda nad tijelom

Naše zle sklonosti postoje u nama i nakon krštenja. O tome sv. Pavao govori jasno u Poslanici Glaćanima: “Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela.” Stvaranje znaka križa izražava našu odluku da razapnemo te tjelesne želje i da živimo po Duhu.

Poput skidanja prljave košulje ili bluze, izrada znaka ukazuje na to da se lišavamo svojih zlih sklonosti i oblačimo Kristovim ponašanjem (vidi Kol 3, 5-15).

Foto: Andrea Piacquadio/ Pexels

Crkveni su oci naučavali da znak križa širi snažnu silu protiv napasti i grijeha. Dakle, bez obzira na to koliko smo snažno napastovani, možemo upotrijebiti Znak križa da aktiviramo svoju slobodu u Kristu i pobijedimo čak i svoje grijehe.

Primijenite ove istine odmah

Trenutno možete utisnuti u svoje srce ovih šest istina o Znaku križa čineći ga šest puta, svaki put primjenjujući jednu od perspektiva.

Prvo se prekrižite svjesni kako ispovijedate svoju vjeru u Boga.

Drugo, znamenujte se dozivajući u sjećanje da ste umrli s Kristom u krštenju.

Treće, napravite znak križa da objavite da pripadate Kristu kao Njegovom učeniku i da ćete ga vjerno slušati.

Četvrto, znamenujte se kako biste prihvatili sve patnje koje dolaze i kako biste svoju patnju prikazali s Kristom za Crkvu.

Peto, učinite znak križa kao obranu od đavla i kao napadno napredovanje Božjeg kraljevstva protiv njega.

Napokon, napravite znak da razapnete svoje tijelo i obučete Krista i Njegov primjer.

Pređite ovih šest znamenovanja često u jutarnjoj molitvi – i gledajte kako milost teče kroz ovaj drevni sakramental u danima koji dolaze.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja