Budi dio naše mreže

Živjeti Otajstva svjetla u svakodnevnom životu

Vrijeme kroz godinu je vrijeme kada prelazimo iz Radosnih otajstava u Otajstva svjetla: Isusovo krštenje, svadba u Kani, navještaj Kraljevstva, Preobraženje, uspostava Euharistije. Kako su ti događaji povezani s našim svakodnevnim životom?

/ ps

Došlo je vrijeme da se spreme kuglice za bor i božićni ukrasi. Vrijeme kroz godinu znači da se prestajemo diviti djetetu Isusu i počinjemo slijediti odraslog Krista, ”Svjetlost svijeta”. Aleteia donosi 5 načina kako promisliti o Otajstvima svjetla u našem svakodnevnom životu. ”Vrijeme kroz godinu nam je dano da uzmemo božićna svjetla iz naših domova i presadimo ih u svoja srca”, piše.

”Ovo je Sin moj Ljubljeni! U njemu mi sva milina!”

1. Živi u svijetlu Gospodinovog krštenja – i svojeg!

Prvi koraci u život u svijetlu započinje Očevim glasom koji iz nebesa govori ”Ovo je Sin moj Ljubljeni! U njemu mi sva milina!”. On je rekao te riječi svome Sinu, ali i nama, jer smo kršteni u ime Isusa Krista i pozvani sudjelovati u Njegovom životu. U sakramentu krštenja, Bog te ljubi, poštuje daje cijeli svoj život za tebe. Ono što te On traži jest tvoj život – život blaženstva i služenja, čineći dobro, baš kao što je to Krist činio.

Na svadbi se voda pretvara u vino jer je Krist u središtu.

2. Stav Isusa Krista  u središte obiteljskog života, kao u Kani Galilejskoj

Svadba u Kani predstavlja pretvaranje običnih stvari u čuda. Na svadbi se voda pretvara u vino jer je Krist u središtu. Na isti način se može preobraziti i obiteljski život. Marija daje slugama na vjenčanju jednostavnu formulu kako pretvoriti vodu u vino: ”Što god kaže, učinite”. To isto vrijedi i za naše obitelji.
Ovo ne znači da morate pretvoriti vaš dom u sjemenište ili da njegujete velik broj pobožnosti. Ali znači da morate slijediti učenja Crkve; propise, deset zapovijedi, nauk o obitelji… Ovo stavlja Kristovo svijetlo u središte vaših domova, rasvjetljujući tmine.

Živjeti u Otajstvima svjetla znači živjeti u Kraljevstvu svijetla

3. Sjeti se koje je kraljevstvo Gospodin navijestio

Za nas, Krist je kralj kojemu odgovaramo. U političkome životu, možda ćete doći u napast da postavite određenu grupaciju ili cilj za vladara. No, oni svi služe Kristovom kraljevstvu, a ne obrnuto. Doma biste možda htjeli sebe postaviti, ili vašeg supružnika, djecu, na prvo mjesto – i to je možda lakše. Ali i oni odgovaraju Bogu. Na poslu možda želite zadiviti vašeg šefa ili druge odgovorne i utjecajne ljude i to je u redu – sve dok ne idete protiv pravoga kraljevstva. Živjeti u Otajstvima svjetla znači živjeti u Kraljevstvu svjetla – i ne dopuštati da nam nešto drugo postane važnije.

”On je svjetlost! Čista svjetlost!“

4. Neka te molitva preobrazi

Nakon što je Raissa Gorbachev upoznala sv. Ivana Pavla II. rekla je: ”On je svjetlost! Čista svjetlost!“. Možda se to i vama dogodilo kada ste upoznali osobu – redovnika, sestru, laika – koji je preobražen molitvom. I mi možemo sijati ako se posvetimo molitvi. Pogledajte kako je to Isus činio – blagovao je s Ocem, Mojsijem i Ilijom u preobraženju i sjajio je. I mi bismo tako trebali, bar malo.

5. Neka tvoja snaga bude u Euharistiji

”Moramo nastaviti u sebi ostvariti trenutke Isusovog života”, rekao je sv. Ivan Eudes. ”To je njegov plan za ostvarivanje njegovih otajstava u nama”.
Crkva nas uči da u Euharistiji, Isus na poseban način nam omogućuje da u njemu živimo sve što je on sam proživio, kao što i On živi u nama. Mi živimo naše krštenje u našoj vlastitoj svadbi u Kani u Kraljevstvu nebeskom, preobraženi molitvom i nahranjeni Euharistijom – to je život u svjetlu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja