Budi dio naše mreže

Tomislav Mihac Kovačic, frontmen sastava 'Ogenj': Ponosan sam što sam Božji

I kad vam je jako teško i more vas brige dana, uvijek 'morete' kod njega doći jer 'njegvi lagvi' su uvijek puni. To je pjesma o Kristu koji je nepresušno vrelo, kod Njega se uvijek možemo doći napojiti. Zato, dođite i nemojte biti žedni jer imamo Njega”, poziva kantautor i frontmen međimursko-podravskog sastava 'Ogenj' koji je ove godine nominiran za dva Porina.

/ anh

Puno puta sam u životu doživljavao trenutke koji su mi se činili apsurdnima zašto se događaju, a sve napraviš kako bi trebalo, no Gospodin ravna i upravlja sa svime, mijenja i stvara, te ako treba gradi da bi srušio i napravio u konačnici bolje, poručuje Tomislav Mihac Kovačic, kantautor i frontmen međimursko-podravskog sastava ‘Ogenj’ koji je sa svojim albumom prvijencem ‘Domaj’ nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije: za novog izvođača godine i za najbolji album etno glazbe.

Glavni vokal sastava ‘Ogenj’

Ovaj predvodnik tog etno, punk i rock sastava govorio nam je i o korizmenom vremenu: Moderan način vremena kao da ga želi malo odgurnuti od nas te ja s time, stoga, iskreno imam nekad problem. „Želim reći, Bog nam šalje prirodu koja je u cvatu i lijepo vrijeme, a opet osjećam da se u korizmi moram malo zamisliti i stati u svemu tome, a ne samo tjerati naprijed. No, sada otkako je sve krenulo sa sastavom ja stalno tjeram naprijed.”

Korizma kao da mu govori: Hej, stani malo na loptu. „Razmisli. Nemoj na prvu krenuti, dok sam ja ‘onak’ eksplozivna i ekspresivna osoba, a korizmeni poticaj nije samo za vrijeme prije Uskrsa, već bi se trebali stalno malo ‘curiknuti’” Korizma bi trebala biti razdoblje gdje čovjek treba stati malo. Možda to sad svi tako ‘vele’, ali i ja to isto tako osjećam.”

Iz Biblije uvijek je volio onu ‘dođite k Meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’, a što se tiče, pak, njegovog stvaralaštva posvjedočio je za emisiju ‘Zašto vjerujem’ sljedeće:

međimursko-podravski etno punk band

„Zanimljivo je kako je nastala i pjesma ‘Hote, hote’ s našeg albuma prvijenca. Vratio sam se s klanjanja pred Presvetim, ali još mi se u crkvi počelo vrtjeti po glavi to ‘hote, hote’. Pjesma je inače vrlo uspješna. Ljudi je u svijetu zovu ‘napitnica’ jer ona tak i veli”, kaže HKM-ov sugovornik, citirajući jedan dio nje: ‘Jer znam jednoga lika koji ima točionika’, ali gdje nam ta ‘kupica’ ne može zapravo nikada presušiti.

I kad vam je jako teško i more vas brige dana, uvijek ‘morete’ kod njega doći jer ‘njegvi lagvi’ su uvijek puni, nastavlja on po međimurskom. „Zapravo to je pjesma o Kristu koji je nepresušno vrelo, kod njega se uvijek možemo doći napojiti. Zato, dođite i nemojte biti žedni jer imamo Njega”, poziva Tomičic.

Slično je bilo i u vremenima HC-a (hard corea) dok je vodio ugašeni katolički punk sastav ‘Božje ovčice’ i o tome dijelu svoga glazbenog stvaralaštva je za HKR izdvojio:

„Pjesma ‘Tvoj sam’ je na isti način bila napisana kada sam gorio od želje da velim ljudima ‘Jezuš, tvoj sam’. Taj stih mi se često vrtio po mislima kada sam molio ili hodao po gradu ‘da u Boga moga verjem ve ja i nije mene sram’.”

Možda je teško vidjeti prisutnost Božju i intervenciju Božju u svome životu, odmah i sada, ali kada se odmakneš

Pojašnjenje je vrlo jednostavno i dakako istoznačno, a to je da ga nikada nije stid vjere u Gospodina, i kada prolazi ulicama i kada se uspije danas pridružiti Inicijativi ’40 dana za život’. „Ponosan sam što sam Božji”, poručuje frontmen ‘Ognja’.

Kratkoročno, možda je teško vidjeti prisutnost Božju i intervenciju Božju u svome životu, odmah i sada, ali kada se odmakneš – s odstojanjem od nekakvih deset, dvanaest godina koliko je u glazbi – vidi se da sve to nije bilo uzalud.

“Za trpljenja i kušnje, ne bi mogao reći da su došle na naplatu, ali Bog ravna svime i vodi nekim svojim putem jer naše misli nisu Njegove misli” – citirao je biblijsku misao – “niti naši puti nisu Njegovi puti”.

Sve ide nekim svojim tokom. Tomislav Mihac Kovačic smatra da zato treba uživati u tome trenutku „kaj nam Bog trenutno daje i nudi, ali opet isto tako treba biti strpljiv”.

Apsolutno, nema dileme ni rasprave kod mene oko toga kad je život počeo i otkad ga moramo štiti

Vodio je i ‘Božje ovčice’

Još se malo osvrnuo na već spomenutu molitvu ’40 dana za život’, posvjedočivši: „Apsolutno, nema dileme ni rasprave kod mene oko toga ‘kad je život počeo’ i ‘otkad ga moramo štiti’. Oduvijek sam bio dobar s nacionalnim voditeljem Antom Čaljkušićem tako da Inicijativu ponekad osjećam stvarno kao moju u Koprivnici.”

S druge strane, sastav ‘Ogenj’ ima i neke takve pjesme čiji dublji sadržaj možda i ne otkriva odmah na koncertima, poput pjesme ‘Duša’ koja će ići na idućem albumu. Pjesma, naime, govori o nerođenom djetetu i majci koja ga je (možda) odbacila nakon čega ostaje prazno tijelo koje ničemu ne koristi, kaže HKR-ov sugornik svjestan jedinstvenog i nezamjenjivog dara kojeg imaju samo žene. U braku je sa suprugom koja mu je velika podrška u svemu što radi i imaju dvoje djece.

O svemu tome je progovorio za program Hrvatskoga katoličkog radija u emisiji ‘Zašto vjerujem’ koja se emitira u petak, 29. ožujka s početkom u 16.15.

Reći će također: Zašto u svome ponašanju ne možeš odvajati dušu od svojega tijela? Koja je poveznica između katoličkog punka i Golijatova mača te u kolikoj mjeri Biblija može biti inspiracija za davanje imena djeci?

U Rijeci će se 26. put glazbena nagrada Porin dodijeliti u petak, 29. ožujka, u dvorani Zamet.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja