Budi dio naše mreže

„Pozivam sve da se uključe jer kapelice Trajnog euharistijskog klanjanja (TEK) su naše zajedničko dijele u našoj zemlji. Sveta misa i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu naši su temelji, a trajno klanjanje Božji je pothvat za naše vrijeme”, poručila je gostujući početkom lipnja u emisiji 'Zašto vjerujem' nacionalna promotorica TEK-a Nada Burum.

/ anh

Nada Burum ističe da je Trajno euharistijsko klanjanje milost i dar Srca Isusova nama.

„Trebamo odgovoriti na taj dar. Isus je živ. Učinimo ono što je u našoj moći da taj kanal milosti između Neba i zemlje bude neprekidno prohodan i sve drugo prepustimo Gospodinu.”

Tijekom razgovora za HKR s gospođom Burum otvorili smo i neke druge teme, a za vrijeme razgovora stigli su joj upiti za otvaranje kapelica i na samom sjeveru zemlje.

Toliko je velik i – ako mu damo svoje povjerenje – njegova providnost će riješiti puno toga u našem životu

Potvrdila nam je poziv biskupa Vlade Košića da se ova inicijativa pokrene u Sisačkoj biskupiji, uz to iz glavnog grada ima više zahtjeva, a u ovome trenutku se u glavnome gradu još prikupljaju molitelji za drugu župu onu na Jordanovcu.

Prvi dan molitve 6. lipnja u prvoj kapeli TEK-a u Zagrebu okupio je brojne vjernike (Foto: Facebook)

Trajno euharistijsko klanjanje – i to je stvarno velika novost za Zagrepčane – s početkom ovog tjedna (6. lipnja) upravo je krenula na Trnovčici, što je i naša sugovornica obznanila na društvenim mrežama, a mi smo vrlo brzo i prenijeli putem Hrvatske katoličke mreže.

Sami ne možemo ništa, važna je ta svijest da sve dolazi od Boga

„Bog je moj Otac, moj otac kojem ja puno vjerujem i vrlo jednostavno osjećam se kao da me ljulja u svom naručju, najnježniji otac”, opisala nam je kako doživljava Gospodina i nastavila:

„Ne možemo mi izmjeriti Božju veličinu, ali je svakako dovoljno velika da svakoga od nas drži kao biser na dlanu svoje ruke.”

Čak sam tamo pred biskupom rekla da nemam puno vremena i da se ne bi jače uključila

Nedavno je Nada Burum slušala kako je netko prepričavao da mu je bilo zima i jako hladno. Tresao se i nije se mogao ugrijati, ali kada je pogleda kroz prozor i vidio ptičicu kako cvrkuće – a niti joj zima i niti je gladna – shvatio je: ‘Bog se brine za sve’.

„Bog se brine i za nas. Toliko je velik i – ako mu damo svoje povjerenje – njegova providnost će riješiti puno toga u našem životu. Velik je, a Njegova je ljubav neizmjerna i sve nas obuhvaća”, poručila je ovom prilikom naša sugovornica i prisjetila se trenutka u kojem je prihvatila postati nacionalna promotorica TEK-a:

„Jedan dan za vrijeme posla, izašla sam i otišla u crkvu Svetoga križa negdje oko jedanaest sati. Osjetila sam potrebu za molitvom i pošla sam pred svetohranište, molila sam, obnovila predanje, obnovila posvetu Srcu Isusovu, Srcu Marijinu, izađem vani i sretnem jednog svećenika koji me pozvao da idemo na sastanak s biskupom zbog trajnog klanjanja.”

Nada Burum s obitelji na Genezaretskom jezeru (Foto: Facebook)

Prihvatila je poziv, jer je to bilo korektno od nje kao članice pastoralnog vijeća, ako se može pomoći u tom dijelu.

„Čak sam tamo pred biskupom Matom Uzinićem rekla da nemam puno vremena i da se ne bi jače uključila, ne bi uzela velike obveze na sebe, jer dosta radim.”

Međutim, kada su se oni, grupa vjernika, našli s p. Justom Lo Feudom, članom francuske družbe Misionara Presvete Euharistije – koji šire ovu pobožnost po svijetu – u dubrovačkoj crkvi Svetog Josipa, uslijedila je najprije molitva.

Vinkovci se pripremaju za TEK

„I osjetila sam u jednom trenutku u molitvi ‘sad će me za nešto zadužiti taj svećenik’. Onda sam rekla sebi: ‘Ma ne, ne mogu ja to. Nemam vremena’. Ali, jedan pogled na euharistijskog Isusa bio je dovoljan da reknem: ‘Da Isuse, sve Tebi za ljubav’. U tom trenutku čujem glas patra Lo Feuda koji kaže: ‘Nado, ja želim da ti učiniš to i to i to, hoćeš li?’ I, dakako, pogleda uprta u tom trenutku u svetohranište kažem: ‘Da, hoću’. Dakle, nije bila moja želja i nije bio moj plan”, svjedoči ova Dubrovčanka čiji je mlađi sin – usput budi rečeno – od jeseni voditelj Molitvene zajednice ‘Božja pobjeda’.

Inače, naknadno nam je pripomenula da je ovome trenutku prethodilo tri godine intenzivne molitve u šutnji, a koliko je projekt izniman najbolje govori podatak da je u svijetu više od 3000 kapela u kojima se po ovom vrlo uhodanom i jako dobrom modelu vrši Trajno euharistijsko klanjanje.

No, ovakva jedna služba služenja u Katoličkoj crkvi, zadatak koji je primila, otvara neminovno temu poniznosti te nam je i tome Nada Burum – na našu zamolbu – progovorila:

Jordanovac se priprema za TEK

„Sami ne možemo ništa. Važna je ta svijest da sve dolazi od Boga, da svako dobro dolazi od Boga i ne ovisi o jednoj osobi, kao i da smo neznatni te da ništa ne možemo bez Njega i onda – što si bliže Gospodinu – otkrivaš kako nas On neizmjernom ljubavlju ljubi.”

Otkrivaš tada kako On želi da ideš dalje, da bi i oni koji to ne znaju čuli da je Bog živ i, evo, da nas čeka u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

„To je, zapravo, evangelizacija – ovdje na ovaj način, a drugdje na neki drugi način, ali sve s istim ciljem da ljudi prihvate i upoznaju Isusa Krista kao svoga Spasitelja”, pojašnjava nam.

Smatra ona i da Gospodin sve više potiče laike da odgovorimo i On osposobljava pa se time i trajno klanjanje širi u Hrvatskoj.

„Ovo je Njegovo djelo, a nakon uspostave postaje djelo mjesne Crkve, tamo gdje se otvore kapele TEK-a, i ja bih još rekla da u svakom poslanju, u svakom poslu važno je da možemo na kraju reći: ‘Isuse, učinio sam najbolje što sam znao i umio. Sve drugo predajem Tebi’. I ako je njegova sveta volja bit će, a ako nešto nije od Njega onda je bolje i da ne bude”, poručuje Nada Burun.

Slavonski Brod se priprema za TEK

U našoj zemlji kapele TEK-a su otvorene u Dubrovniku, Splitu, Đakovu, Vukovaru, otprije po drugome ili sličnome modelu u Crikvenici i Rijeci, a klanjatelji se u ovome trenutku prijavljuju također za kapelu u Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

Nada Burum je u ‘Zašto vjerujem’ dala odgovore i na sljedeća pitanja:

S čime je milost Božja u nama usko povezana? Što je važno znati učiniti, za Isusa, na kraju svakog posla? Kakvu školu patra Ante Kovačevića je prošla? Koliko je najduže bila pred euharistijskim Isusom? Što se događa za vrijeme svete mise?

Kada je imala iskustvo da je čitav jedan dan Nebo bilo otvoreno? Za koju duhovnu pjesmu ima osjećaj da je napisana samo za nju? Što joj je Papin vizitator rekao zbog nakane da i u župi Međugorje otvore kapelicu?

Koliko dobro su Misionari Presvete Euharistije ustrojili pobožnosti pred Presvetim koja kad krene u jednoj kapeli nikad ne prestaje?

Snimka razgovora je u nastavku:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja