Budi dio naše mreže

Gibonni, Blanka Vlašić, Nino Raspudić, Jim Caviezel...

S vremenom od 2004. godine u kontinuitetu neke od HKR-ovih emisija 'Zašto vjerujem' - s podosta zanimljivim sugovornicima - bile su objavljene i na različitim YouTube kanalima, a stiglo je vrijeme i za ovaj najnoviji korak kroz portal Hrvatske katoličke mreže. S njime je, eto, na vrata naših slušatelja, od sada i čitatelja, pokucalo 'novo digitalno doba' života i sudbine emisije u kojoj svjedoče živu vjeru osobe iz javnoga i društvenog života naše zemlje i hrvatskoga naroda.

/ Ante Novak

Emisija ‘Zato vjerujem’ emitira se 15 godinu u nizu u kontinuitetu, od sezone 2004./2005. u ovakvom formatu i s istim urednikom Antom Novakom. Prije toga, uz jednu malo dužu pauzu od dvije godine, prvi put je pod tim imenom – Zašto vjerujem – išla u sezoni 2001./2002, a urednica je bila Ivana Protrka.

S vremenom neke od emisija – s podosta zanimljivim sugovornicima – bile su objavljene i na različitim YouTube kanalima, a stiglo je vrijeme i za ovaj najnoviji korak kroz portal Hrvatske katoličke mreže. S njime je, eto, na vrata naših slušatelja, od sada i čitatelja, pokucalo ‘novo digitalno doba’ života i sudbine emisije u kojoj HKR-u svjedoče živu vjeru osobe, znana nam uglavnom lica, iz javnoga i društvenog života naše zemlje i hrvatskoga naroda.

Na portalu www.hkm.hr emisija, naime, ima svoju istoimenu rubriku ‘Zašto vjerujem’ te se i u njoj prisjetimo, stoga, te sačuvajmo vezu s ovjekovječenim gostovanjima objavljenima na YouTubeu: kantautora Zlatana Stipišića Gibonnija, sveučilišnog profesora Nine Raspudića, rukometnog trenera (tada izbornika) Željka Babića, kantautorice duhovne glazbe Marijane Zovko, hrvatske olimpijke i visašice Blanke Vlašić te američkog glumca Jima Caviezela, koji je za sada prvi i jedini stranac sugovornik HKR-ove emisije ‘Zašto vjerujem’. Krenimo redom:

Zašto vjeruje kantautor Zlatan Stipišić Gibonni, pitanje je s kojim smo otvorili 11. sezonu emisije. Govorio je o trpljenju i strpljenju, o velikoj osobini poniznosti, te kako Gospodin oblikuje njegovu prgavu narav. Rekao je: Koje najveće Božje čudo možemo vidjeti svaki dan? Kako mu pomažu slabosti? Što misli pod ‘milost je nemilosrdna’ i zašto bi znanost neke odgovore trebala tražiti u vjeri? Tko je u njegovoj obitelji čudom ozdravio? Što su studenti teologije prepoznali u Gibonnijevim pjesmama? Zbog čega se ne bi nikada odrekao vjere u Krista?

Zašto vjeruje dr. Nino Raspudić, docent Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu? Zbog čega izdvaja primjere spokojnih i vedrih vjernika? Kakvu ulogu bake, none i babe zauzimaju u izgradnji kršćanske civilizacije? Čime je na njega bitno utjecao mladi teolog Joseph Ratzinger? Gdje u profesorskoj svakodnevici živi izazov milosrđa i otkuda neobjašnjiva potreba da mora posjetiti baziliku Kristova groba u Jeruzalemu?

Kakvu ulogu je odigrala Blažena Djevica Marija u presudnim trenucima lutanja Željka Babića – tada u siječnju 2016. godine – izbornika Hrvatske rukometne reprezentacije, i zašto je ljubav Božju teško definirati? Čime Duh Sveti iznenađuje? Kakvo bi trebalo biti prijateljstvo s Isusom. Koliki je privilegij, ali i odgovornost imati brata svećenika? I zašto preporuča tjednu ispovijed, redoviti odlazak na svetu misu i dnevnu molitvu svete krunice koja mu je bila veliki saveznik dok je bio trener u Bjelorusiji?

Zašto je nakon škole Marijana Zovko redovito svraćala u crkvu i kada i kako je glazbom počela slaviti Gospodina? Otkriva: Može li se Isusu tepati? Kolika je snaga s kojom je Bog drži i za koje riječi svoga sina Dominika vjeruje da ih je Isus čuo? Reći će kako joj je bolest Gospodin preobrazio u milost i blagoslov. Od ove kantautorice duhovne glazbe saznajte i koliko je teže odgojiti dijete u vjeri u mlakoj Njemačkoj i zašto još nije uspjela napisati pjesmu ‘Nevjerni Toma’.

Zbog čega joj je s Isusom ‘lipo’ svaki dan? Što je obećala Gospi i zašto je križ usporedila s ordenom, otkrila je HKR-u atletičarka Blanka Vlašić. Saznali smo i na koji način voli moliti krunicu. Koliko je u našim moćima razumjeti otajstvo Utjelovljenja i Uskrsnuća? Što se mora dogoditi da postanemo dovoljno ponizni i čime je Blanku Gospodin osvojio, zatim koliki može biti strah od smrti i zašto s ponosom može reći da vjeruje u Isusa Krista?

I kao zadnje: Samo tjedan dana prije gostovanja naše – danas i mooderatorice tribina u Splitu – Blanke Vlašić, gost ‘Zašto vjerujem’ bio je američki glumac Jim Caviezel. Otkrili smo: Je li teško živjeti vjeru u Hollywoodu? Njegovo gostovanje otvorilo je, pak, 13. sezonu vaše i naše emisije, a s njime je razgovarala na otočiću Badija kod Korčule toga ljeta naša Ivana Foretić. Pitala ga je također: Što je spoznao za vrijeme snimanja filma ‘Pasija’? Zašto je sv. Petar junak? Koliko se Amerikanci boje muke i križa? Što je nazvao ‘kemoterapijiom Duha Svetoga’? Koliko je opasno razmišljati o grijehu i kada postaje puno lakše živjeti poruku Evanđelja?

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja