Budi dio naše mreže

Zašto je Ivan krstio Isusa?

Najstariji povijesni izvještaj o Isusovom krštenju od strane Ivana Krstitelja nalazi se u Markovom evanđelju, koji nam govori da je Ivan krstio i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha, a mase koje su ga slušale primale su od njega krštenje na rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Usporedimo li taj opis krštenja na otpuštenje grijehe s vjerom rane Crkve da Krist ne okusi grijeha, možemo se upitati ako je Isus bio bez grijeha, zašto je bio primio krštenje na otpuštenje grijeha? U novom videu na kanalu Youtube kanalu Lectio Brevis raspravlja se o Isusovom krštenju.

/ dz

Crkva u svojoj liturgiji ima jedan blagdan u kojem slavi događaj Isusova krštenja. Tog dana slavi Isusovu poniznost koju je pokazao time što se dobrovoljno svrstao u red grešnika i primio krštenje od svojeg preteče Ivana Krstitelja. To je ujedno trenutak kad se Otac objavio i kad je sišao Duh Sveti te se uzima kao početak Isusova djelovanja. Uistinu veličanstven događaj! No, je li Isusovo krštenje oduvijek bilo tako percipirano od strane kršćana? Ili im je ono stvaralo određene poteškoće i nukalo ih na dublje shvaćanje Isusova poslanje i Božjeg plana spasenja uopće?

Koje su razlike između Ivana Krstitelja, a koje sličnosti s Isusom? Zašto je Isus primio krštenje i što to znači za nas? U novom videu pogledajte zanimljivo razmišljanje o odnosu Isusa i Ivana Krstitelja.

Biblija nam svjedoči o mnogobrojnim sličnostima između Ivana Krstitelja i Isusa. Obojica su čudesno začeti. Obojica pozivaju na obraćenje i krštenje, te najavljuju skoru apokalipsu, imaju svoje učenike i tragično završavaju svoje živote od strane lokalnih vlasti.

 

Ključne riječi:
krštenje Isusovo Lectio Brevis

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja