Budi dio naše mreže

Ako je Bog svemoguć i voli nas, zašto dopušta loše razdoblja poput epidemije koronavirusa? Razdoblje u kojem se nalazimo i bolest oko koje se vrti naš svakodnevni život doveli su nas do temeljnog pitanja: zašto Bog to nije spriječio? Trebamo li jednostavno priznati da nas je Bog iznevjerio?

/ vž

Koronavirus je pokrenuo brojna pitanja koja mogu poljuljati nečiju vjeru

Ova je epidemija zasigurno jedan od glavnih izazova za kršćansku vjeru, piše Aleteia. Ne pretvarajući se da sve razumijemo, pokušajmo pronaći barem neke odgovore.

Sveto pismo nas uči da Bog nije stvorio smrt; ona je posljedica istočnog grijeha. Žrtvujući svog sina na križu, Bog je pobijedio smrt, ali je nije ukinuo. Smrt stoga ostaje dio našeg života. Nitko joj ne može pobjeći i nitko ne zna kada će doći. Činjenica je to koja se ne može osporiti. Stoga moramo prestati misliti da je iznad nas božanska zaštita koja će nas spasiti od smrti. Nitko ne može izbjeći smrt, nitko ne zna kada će doći; može doći ranije nego što očekujemo ili se nadamo.

Bog nikada nije obećao da će patnju i smrt držati podalje od nas

Ali mi i dalje čeznemo za božanskom zaštitom u opasnim vremenima. “Neka bogovi blagonaklono gledaju na vas!” je bezazleno praznovjerje koje je do nas moralo doći iz starih poganskih religija i koje je i danas živo. U vremenima kada nam zaštita koju smo tražili nije dodijeljena, to može poljuljati našu vjeru. Ako nam molitve nisu uslišane, počinjemo sumnjati. Ali naš Bog nije nepostojan. Isus nikada nije rekao da će patnju i smrt držati podalje od nas, ono što nam je obećao je spas naših duša i uskrsnuće naših tijela nakon posljednjeg suda.

Pa zar bismo se uopće trebali moliti Bogu i tražiti od njega zaštitu? Odgovor je da, ali molimo Ga da nas zaštiti od duhovne smrti. Jednom zadobivena, ova vrsta zaštite nikada nas neće iznevjeriti. To je aspekt o kojem rijetko razmišljamo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja