Budi dio naše mreže

Tajništvo Slovenske biskupske konferencije objavilo je mjere koje moraju ispuniti vjernici stariji od 12 godina ako žele sudjelovati na misnim slavljima u Sloveniji. Dobna granica za osobe koje moraju imati potvrde “PCT” (preboljeli, cijepljeni, testirani) spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a Covid-potvrde smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom.

/ md

Kako bi ograničila nagli rast širenja epidemije, slovenska Vlada donijela je niz novih restriktivnih mjera, ali se nije odlučila za zatvaranje, kakvo su preporučivali neki u zdravstvu čiji su kapaciteti za pacijente oboljele od Covida na rubu izdržljivosti, izvijestila je IKA.

Covid-potvrde smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom

Nove mjere stupile su na snagu 8. studenoga, a uključuju među ostalim skraćivanje rada lokala i zabranu okupljanja osoba koje nisu članovi istog kućanstva. Dobna granica za osobe koje moraju imati potvrde “PCT” (preboljeli, cijepljeni, testirani) spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a Covid-potvrde smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom.

Vlada se nije odlučila za nastavu na daljinu, ali je odredila da se od ponedjeljka 15. studenoga učenici umjesto dva puta tjedno, kao do sada, moraju testirati na koronavirus tri puta.

Povodom tih mjera oglasilo se i Tajništvo Slovenske biskupske konferencije, te na mrežnim stranicama objavilo mjere koje moraju ispuniti vjernici stariji od 12 godina ako žele sudjelovati na misnim slavljima u Sloveniji, kako prenosi portal Narod.

Slični uvjeti vrijede i za svećenike, te druge osobe koje animiraju misno slavlje poput zboraša, orguljaša i čitača

U dokumentu “Tumačenje Vladine uredbe o privremenim mjerama za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19 od 5. studenoga 2021.” biskupi poručuju kako svaka župa mora na vidljivo mjesto staviti obavijest o obvezi ispunjavanja uvjeta “PCT”, te osigurati osobu koja će na ulaznim vratima crkve provjeravati imaju li vjernici PCT-potvrdu (slično hrvatskoj COVID-potvrdi). Slični uvjeti vrijede i za svećenike, te druge osobe koje animiraju misno slavlje poput zboraša, orguljaša i čitača, s tim da je za tu skupinu dovoljno testiranje brzim antigenskim testom najviše 48 sati uoči misnog slavlja.

Biskupi također naglašavaju potrebu nošenja maski te održavanja društvene udaljenosti od najmanje 1,5 m, osim među članovima istog kućanstva. Obvezna je uporaba odgovarajuće maske (kirurške ili FPP2). Maske od tkanine nisu prihvatljive. Kao i do sada obvezno je i redovito provjetravanje crkvenih prostorija i dezinfekcija ruku na ulazu.

Djeca mlađa od 12 godina ne moraju ispunjavati uvjet “PCT”. Ipak, od roditelja se traži da samotestiraju svoju djecu brzim antigenskim testom

Provođenje vjeronauka ili duhovnog odgoja (vjeronauka, duhovne vježbe, seminari i sl.) dopušteno je pod uvjetom da osobe koje obavljaju vjerski ili duhovni odgoj ispunjavaju uvjet “PCT” (dovoljno je samotestiranje najmanje 48 sati ili prije početka). Djeca mlađa od 12 godina ne moraju ispunjavati uvjet “PCT”. Ipak, od roditelja se traži da samotestiraju svoju djecu brzim antigenskim testom. Učenici osnovnih škola i srednjoškolci stariji od 12 godina moraju imati PCT-potvrdu.

U Tumačenju piše i kako se sakramenti ispovijedi, krštenja, vjenčanja te drugi oblici bogoslužja mogu slaviti uz razumno poštivanje odredbi za mise, ali i da PCT-potvrda nije potrebna za individualnu duhovnu skrb. Crkveni pogrebi dopušteni su uz poštivanje lokalnih i državnih zdravstvenih mjera. Pojedine biskupije trebale bi u idućem razdoblju pripremiti detaljne upute za vjernike i svećenike na vlastitim područjima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja