Budi dio naše mreže

"Ni ja nisam ničim zavrijedio ove velike darove, ali poput gubavca koji također nema nikakvih zasluga – osim svojih potreba i rana – bio sam pronađen i ozdravljen", posvjedočio je za Hrvatsku katoličku mrežu velečasni Majk Rušec, nekada izgubljeni sin, a danas zahvaljujući Božjem milosrđu - Kristov svećenik.

/ Filip Ećimović

Velečasni Majk Rušec kapelan je na župi svetog Ivana apostola i evanđelista u zagrebačkoj Utrini. Njegova župa ima više od 12 tisuća žitelja o kojima skrbi, za koje moli i s kojima dijeli Kristovu blizinu. U posljednjih deset godina formacije i svećeništva uvelike se oslanjao na Božje milosrđe u svim prijelomnim trenucima na životnom putu.

Božje Milosrđe pronašlo me sasvim ‘slučajno’

Naš sugovornik izrazio je veliku radost što smo ga kontaktirali o 90-oj obljetnici ukazanja Isusa svetoj Faustini Kowalskoj.  Mi ćemo s druge strane s vama, poštovani čitatelji, podijeliti priču o obraćenju i odluci za Krista po njegovom milosrđu.

vlč. Majk Rušec / Foto: privatni arhiv /

“Božje Milosrđe pronašlo me sasvim ‘slučajno’. Prilikom izleta u Zagrebačku prvostolnicu koji se dogodio još u nižim razredima osnovne škole, na Stepinčevom grobu jedan stariji gospodin pružio mi je letak s pobožnošću Božjem Milosrđu, koju do tada nisam poznavao. Odmah sam počeo moliti krunicu Božjeg milosrđa, koju sam zavolio jer je bila kratka!”, istaknuo je ovaj dijecezanski svećenik.

Ni ja nisam ničim zavrijedio ove velike darove, ali poput gubavca bio sam pronađen i ozdravljen

Životne oluje i odabiri odveli su ga u narednim godinama daleko od Boga i Crkve. Put koji je odabrao na kraju je Božjom providnošću doveo izgubljena sina u Očev zagrljaj. Nakon velike duhovne pustinje, upravo posredstvom krunice Božjeg milosrđa dolazi do Majkovog obraćenja. “Jednog dana dok sam još bio daleko od Ljubavi, u sebi sam osjetio snažnu potrebu da nakon mnogo godina molim upravo ovu molitvu! Nakon kraćeg vremena uslijedio je početak moga obraćenja i sveta ispovijed, te ponovno buđenje svećeničkog poziva u srcu.”

Molitveni kutak vlč. Rušeca / Foto: privatni arhiv /

Velečasni Rušec kazao je da nam se u susretu s otajstvom Milosrđa ono objavljuje slično kao što se objavilo gubavcu kojeg Isus liječi u Evanđelju. “Gubavac mu prilazi mimo svih društveni i religijskih propisa, snagom vjere, i iznad svega privučen Isusovim Milosrđem. S kojim ishodom? ‘Isus ganut pruži ruku, DOTAČE GA SE, pa će mu: Budi čist’! (Mk 1, 41) Ni ja nisam ničim zavrijedio ove velike darove, ali poput gubavca koji također nema nikakvih zasluga – osim svojih potreba i rana – bio sam pronađen i ozdravljen.”

Zagrebački kapelan naglasio je kako obraćenje nije jedan trenutak kojim smo sve riješili. I za gubavca u Bibiliji i za njega koji živi danas, obraćenje je novi početak na koji smo svi pozvani, na poseban način u ovom milosnom vremenu Korizme. On vjeruje kako nikada nitko neće doseći točku u kojoj neće biti potreban Božjeg Milosrđa i obraćenja, i da  zbog toga proizlazi himan hvale Božjem Milosrđu iz svakog iskrenog srca, koje je svjesno svoje bijede, ali i ljubavi Kristove koja je neizmjerna u odnosu na svaki pa i najgori grijeh.

vlč. Majk Rušec / Foto: Robert Kovačić /

Obujmi svojim neizmjernim Milosrđem čitav svijet, a naročito jadne grješnike (od kojih sam prvi ja)

“U svome životu često sam osjetio izuzetnu brigu neba za moje potrebe, poziv i obitelj. Najveće očitovanja Milosrđa su u onome što nam se daruje svakodnevno – sakramenti, koji svoj vrhunac imaju u bezgraničnom opraštanju u sakramentu Pomirenja, i u Euharistiji, gdje Bogu prikazujemo „Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo, njegovog preljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše, i cijeloga svijeta“.

Vjernicima i čitateljima našeg portala poželio je da ova obljetnica u svima probudi žar kojim ćemo riječima i djelima milosrđa prema Bogu i bližnjima, pokušati uzvratiti Ljubavi koja nije ljubljena.

“Gospodin sam neka nas svojom snagom ohrabri i vodi, pogotovo u ovom svetom i darovanom vremenu Korizme, kada smo pozvani na poseban način razmatrati veličinu i tajnu Milosrđa kojem smo kopljem svojih grijeha probili Srce na Kalvariji, a koje i danas krvari za nas, izlijevajući na nas Krv i Vodu koja nam daje vječni život. Milosrdni Isuse, za nas si raspet i umro na Križu. Klanjam ti se, hvalim te i molim. Obujmi svojim neizmjernim Milosrđem čitav svijet, a naročito jadne grješnike (od kojih sam prvi ja) i umiruće. Marijo, Majko Milosrđa, moli za nas! Isuse, uzdam se u Tebe!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja