Budi dio naše mreže

Vlč. Josip Pende slavio mladu misu

Veliki događaj za župu sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju zbio se u nedjelju 23. lipnja 2019. godine. Mladu misu slavio je vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije kojega je za svećenika 8. lipnja ove godine zaredio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Zadnji put u Jelenju mlada misa slavljena je 7. lipnja 2014. kada ju je slavio vlč. Marijan Žderić te su se ovom važnom događaju odazvali mnogobrojni vjernici koji su mladomisnika, nakon roditeljskog blagoslova ispred kuće u Dražicama, u procesiji pratili do župne crkve.

/ at

Riječka nadbiskupija objavila je da je na misi propovijedao nekadašnji župnik župe Jelenje, danas župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci mons. Sanjin Francetić. Podsjetio je da je mladomisničko slavlje –  slavlje cijele Župe i njenih župljana kojima je zahvalio na podršci svećenicima. U nastavku ih je potaknuo na čuvanje mentaliteta crkvenosti.

“Mlada misa zahvala je Bogu na njegovom odabiru Josipa za svećenika”, rekao je mons. Francetić.  Podsjetio je da svećeničko poslanje nije lako te da je župa u Jelenju dala čak 5 kapelana mučenika koje su ubili komunistički progonitelji. Još u vrijeme graditelja crkve Pavla Lussera, župnika s početka 19. stoljeća, nitko nije htio u ovu župu jer su ljudi “oštri”.

“Kako i ne bi bili, kad su to bili pastiri, gorštaci koji su čuvali stoku od divljih zvijeri”, kazao je propovjednik. Dodao je da su mlijekarice župniku Lusseru nosile mlijeko u Rijeku i preko njihovih priča upoznao se s mentalitetom Grobničana. U nastavku je istaknuo da je velika čast u župi imati svećenika, a župa sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju je i iznimka jer ima trojica živućih: mons. Ivoslava Linića, vlč. Marijana Žderića i sada vlč. Josipa Pendu.

Mladomisniku je poručio da su svećenici dužni svjedočiti ljubav prema Bogu i jedni prema drugima. Potaknuo ga je na nasljedovanje riječi pape Franje: “Moraš se družiti s ljudima i prihvatiti njihov mentalitet. To znači, pozvan si služiti Crkvi, biti poslušnik Duhu Božjem, poglavarima i župljanima”, pojasnio je mons. Francetić.

Župa sv. Mihovila Arkanđela za slavlje mlade mise vlč. Josipa Pendea pripremala se trodnevnicom koju su predvodili vlč. Michele Cittadino, vlč. prof. Richard Pavlić i misionar u Zambiji vlč. Boris Dabo.

Josip Pende rođen je 20. srpnja 1990. u Rijeci. Nakon osnovne škole upisao je srednju ekonomsku školu, a nakon toga i Ekonomski fakultet u Rijeci. Za vrijeme studija radio je u jednom osiguravajućem društvu 3 godine, sve dok nije osjetio da ga Bog zove putem svećeništva. Godine 2012. ulazi u riječko bogoslovno sjemenište „sv. Ivan Pavao II.“ te godinu kasnije upisuje studij teologije na Teologiji u Rijeci gdje je ove godine diplomirao. Za svećenika je zaređen 8. lipnja ove godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja