Budi dio naše mreže

Svetkovina je Uskrsnuća Gospodnjega te u cijelom svijetu odjekuje navještaj Crkve: „Isus Krist je uskrsnuo!“. Pročitajte što nam poručuju crkveni poglavari u ovo vrijeme teškoća, ali i radosti uskrsnuća.

/ at

Papa Franjo je, u prigodi tradicionalnog blagoslova „Urbi et orbi“ koji je prvi put u povijesti uputio nakon mise u bazilici Sv. Petra, poručio vjernicima da je Krist uskrsnuo i da je to „je drugačija zaraza koja se prenosi od srca do srca – jer svako ljudsko srce iščekuje tu Radosnu vijest. To je zaraza nade: Ufanje mi uskrslo je, Krist, moj Gospod i sve moje! To nije magična formula koja čini da problemi nestanu. Ne, Kristovo uskrsnuće nije to. To je, naprotiv, pobjeda ljubavi nad korijenom zla, pobjeda koja ne preskače patnju i smrt, nego kroz njih prolazi otvarajući put u bezdan, pretvarajući zlo u dobro: isključivi znak Božje moći.”

Neka Isus, naša Pasha, dadne snagu i nadu liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima, koji posvuda pružaju svjedočanstvo brige i ljubavi.

Papa je dodao kako su mu na Uskrs u mislima danas prije svega oni koji su izravno pogođeni koronavirusom. „Bolesnici, oni koji su umrli i članovi obitelji koji oplakuju smrt svojih najmilijih, kojima ponekad nisu mogli uputiti čak ni posljednji pozdrav. Neka Gospodin života primi pokojne u svoje kraljevstvo i podari utjehu i nadu onima koji su još uvijek izloženi kušnji, posebno starijima i usamljenim osobama. Neka ne uskrati svoje utjehe i potrebne pomoći onima koji su u posebno osjetljivim prilikama, poput onih koji rade u staračkim domovima ili žive u vojarnama ili zatvorima. Za mnoge je ovo Uskrs samoće, kojega žive usred žalostî i mnogih teškoća koje izaziva pandemija, od tjelesne patnje do ekonomskih problema (…) Neka Isus, naša Pasha, dadne snagu i nadu liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima, koji posvuda pružaju svjedočanstvo brige i ljubavi za druge do krajnjih granica izdržljivosti, a nerijetko i do žrtvovanja vlastitog zdravlja. Njima, kao i onima koji marljivo rade na osiguravanju osnovnih službi potrebnih za građanski suživot, pripadnicima snaga reda i vojnicima koji su u mnogim zemljama pomogli u ublažavanju teškoća i patnji stanovništva, upućene su naše srdačne misli sa zahvalnošću.”, naveo je papa Franjo.

Istaknuo je da vrijeme ravnodušnosti, egoizma, podjela ni zaborava. „Ravnodušnost, egoizam, podjela, zaborav doista nisu riječi koje želimo slušati u ovom vremenu. Želimo ih zabraniti za sva vremena! One kao da prevladaju svaki put kada u nama pobjeđuju strah i smrt, odnosno kada ne dopustimo Gospodinu Isusu da pobijedi u našem srcu i našem životu. Neka On, koji je već pobijedio smrt otvorivši nam put vječnoga spasenja, rasprši tamu našeg siromašnog čovještva i uvede nas u svoj slavni dan koji ne poznaje zalaza. Ovim razmišljanjima želim svima vama čestitati sretan Uskrs!”, poželio je svima Papa.

Uskrsnuće Isusa Krista jest naša neuništiva ljubav i Božje određenje ljudske sudbine.

Predvodeći euharistijsko slavlje proslave svetkovine Uskrsa u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je vjernicima da u zajedništvu sa svima podnosi ovu kušnju kojoj smo podvrgnuti. „I stoga Vas sve pozivam da se ujedinimo, da se uključimo u ovu misnu žrtvu i da zajedno kao jedna velika zajednica vjernika Kristovih proslavimo njegovo uskrsnuće. Neka ovo bude čin pobožnosti u našim kućnim crkvama”, naveo je kardinal Bozanić te istaknuo:„Isusov Vazam, Kristovo uskrsnuće sažimlje se u ovome treba da ustane od mrtvih jer nije mogao zauvijek ostati u grobu onaj koji je Sin Božji; put, istina i život, onaj koji je vođa živih, pobjednik nad smrću i zora našega uskrsnuća. U otajstvu Krista uskrsnulog i živog među nama može se cjelokupno razumjeti i naš život i to samo u perspektivi Isusova i našega Vazma.”

Na kraju je kardinal naveo da je uskrsnuće Isusa Krista naša neuništiva ljubav i Božje određenje ljudske sudbine. „Uskrsnuće, a ne razaranje i uništenje. Uskrsnuće, a ne katastrofa i kraj koji vodi prema ništavilu. Uskrs je svetkovina života, radosti i preporoda.”

Neka uskrsni blagoslov bude zalog sigurnosti u nesigurnom vremenu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misno slavlje na svetkovinu Uskrsa u zadarskoj katedrali Sv. Stošije. Izrazivši suosjećanje sa svima koji su pogođeni posljedicama pandemije, potaknuo je ljude da svoje patnje prikažu i združe s Isusom patnikom koji ih ne napušta ni u tim teškim trenucima. „Isusovo uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. I naša Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire pogled prema nebu te pjeva: Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!“, rekao je mons. Puljić te poželio sretan Uskrs redovnicima,redstavnicima građanske vlasti koji pozvani u temelje društva ugrađivati vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, zatim medicinskom osoblju, policiji, vojsci, volonterima i svima onima koji su se izložili u obrani od opasnog virusa i razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, ali i malim, obiteljskim Crkvama. „Budite i u ovim teškim okolnostima propovjednici nade i širitelji optimizma i pouzdanja.”

Za kraj je nadbiskup Puljić poručio da je Isusovo uskrsnuće „nebeski događaj, nadpovijesna stvarnost u kojoj Krist svojim križem i uskrsnućem povezuje nebesko sa zemaljskim te božansko s ljudskim“.

Ne bojte se. Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu!

U splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić poručio je vjernicima da je ovo „dan što ga učini Gospodin… Gospodnje je to djelo’ (Ps 118, 24. 23).” Nadbiskup Barišić je dodao kako nas naša situacija podsjeća na evanđeosko izvješće o događaju Uskrsa u Jeruzalemu. „Nigdje učenika, ni na trgu, ni na ulicama, ni u hramu. ‘Učenici su u strahu od Židova bili zatvorili vrata’ (usp. Iv 20, 19). Slično uplašenim učenicima, među četiri zida, evo i nas po prvi put da smo na Uskrs zatvoreni doma, u strahu od čudnoga nevidljivog neprijatelja”, naveo je mons. Barišić poručivši da Isus koji je pobijedio smrt traži svoje uplašene i zabrinute učenike te želi uči u naše domove kroz obiteljsku molitvu i govor svoje Riječi.

„Braćo i sestre, otvorimo Kristu Gospodinu naše domove i srca. Neka u nama i u našem društvu trajno odjekuju riječi jednog od Petrovih nasljednika: ‘Ne bojte se. Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu! Neka se njegovoj spasonosnoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, široka polja kulture, uljudbe i razvoja. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo on to zna!’ (sv. Ivan Pavao II.). Raspeti i uskrsnuli Kriste! Ti dolaziš k nama tamo gdje se nalazimo. Uđi i otvori našu zatvorenost. Budi sigurnost i nada našoj zabrinutosti. Oslobodi nas od bolesti i straha. Ozdravi oboljele, a preminulima udijeli slavu vječnoga života”, rekao je nadbiskup Barišić.

Naš je život dobio novu budućnost, svoj puni smisao.

Biskup Košić je, predvodeći misu u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, naveo da je danas unatoč svim izazovima i problemima s kojima se svijet suočava Krist zaista uskrsnuo i pobijedio smrt. „I mi smo s njime uskrsnuli, naš je život dobio novu budućnost, novu do tada neviđenu mogućnost, naš je život dobio svoj puni smisao”, rekao je biskup.

Ustvrdio je biskup Košić također kako nam je ove godine uskraćena proslava Uskrsa na koju smo navikli, pa ipak, baš je takav Uskrs Gospodin želio ove godine za nas. „Ove okolnosti su kušnja za sve nas, ali i provjera da naše slavlje Uskrsa nije prvenstveno u izvanjskoj formi, da nam nije važnije imati nego biti, da smo zadovoljni time što je Isus za nas umro i uskrsnuo te da je to dovoljan razlog naše najveće moguće radosti. Ne možemo mu zahvaliti tako da pohrlimo u crkvu, ali mu možemo otvoriti dušu i iskreno reći da smo sretni jer nam je on darovao pravi život”, naveo je biskup te poručio da „Spasitelj može zaustaviti zlo i ljudima podariti zdravlje i mir. Neka ovogodišnji Uskrs bude znak te novosti života, te radosti što smo povjerovali Gospodinu, tog novog početku koji ne smije biti nikada više bez Boga niti protiv Boga. Jer Krist je pobijedio, da i mi budemo s njime pobjednici.”

Moramo prihvatiti svoj križ i suočiti se sa svojim patnjama po primjeru Gospodina našega Isusa Krista.

Vazmeno slavlje u porečkoj katedrali predvodio je biskup Dražen Kutleša te je poručio vjernicima kako treba biti svjestan da su patnja i poteškoće dio našega svagdanjeg života te da događaji Velikog tjedna potiču na dublje razmišljanje o smislu našega života i traženju pravoga lijeka za naše bolesno društvo u kojem trebamo živjeti zdravim kršćanskim životom. „Modernom čovjeku patnja se čini neugodna i neprihvatljiva, a naporan rad nerazuman i ponižavajući (…) Moramo biti svjesni da su patnja i poteškoće dio našega svagdanjeg života i treba ih očekivati i s njima se suočavati kao što nam i naš Gospodin Isus pokazuje na svom križnom putu. Prihvaćanjem svoga križa manje se ljutimo i nismo toliko tjeskobni, osim toga taj križ nam pruža više radosti i sreće što možemo u tome slijediti Isusa. Zapravo donosi neobičan mir i spokoj mirne savjesti“, rekao je biskup Kutleša.

Poručio je svima da ne treba biti usmjeren na patnju jer Krist pruža mnoge mogućnosti ako smo ih spremni prihvatiti. „Bog nam uvijek daje nove mogućnosti koje su oko nas, ali smo fokusirani samo na svoje probleme i svoje misli. Nove mogućnosti se često pojavljuju i u bolnim okolnostima samo ih trebamo uočiti i prihvatiti. Trebamo vjerovati da nakon muke i smrti dolazi uskrsnuće”, naveo je biskup Kutleša.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja