Budi dio naše mreže

Ključna riječ: nedjelja

Moliti je važno prije i nakon mise

Događa se to svake nedjelje. Župljani jure u svoje klupe nekoliko trenutaka prije početka mise. Katolici koji zaborave doći nešto ranije na misu i oklijevaju ostati barem koju minutu nakon mise, propuštaju kritične trenutke koje bi mogli iskoristiti za njegovanje duhovnog života i rast u svom odnosu s Bogom.

Vlč. Tomislav Šagud: Dolazak na misu sudjelovanje je u vlastitom vjenčanju s Bogom!

"Bog se našem dolasku na misu raduje kao ženik mladenki. Ali kako se osjeća kada se ne pojavimo, kada ga iznevjerimo i ostavimo samog na oltaru? Dolazak na misu sudjelovanje je u vlastitom vjenčanju s Bogom! Još nisam čuo da je nekoj mladenki bilo mrsko ujutro ustati da dođe na svoje vjenčanje ili da je pomislila kako će zaručniku biti draže da umjesto na vjenčanje ode u prirodu i tamo razmišlja o njemu te mu tako pokaže svoju ljubav. Sekularizirani nam svijet, usmjeren isključivo na korisnost, zatvara oči za onu nevidljivu stvarnost, za istine naše vjere, za mistiku. Euharistija nije neki koristan običaj ili psihološka pomoć za nošenje sa svakodnevicom. Ona je bračno sjedinjenje s Bogom – u pričesti Bog i Crkva postaju jedno", piše vlč. Tomislav Šagud, župnik Župe Presvetog Trojstva u Zagrebu.

Što kada župnik neprestano u propovijedima izražava ljutnju i koristi se neprimjerenim riječima?

Što kada župnik neprestano u propovijedima izražava ljutnju i koristi se neprimjerenim riječima te kršimo li Božju zapovijed ako subotom navečer, umjesto nedjeljom, sudjeluje na nedjeljnoj Euharistiji? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak, 8. listopada u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" vlč. Antun Sente stariji, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela.

POTVRĐENO KTC zatvara trgovine nedjeljom od 2020.

Trgovački lanac KTC od 2020. u svoje trgovine uvodi neradnu nedjelju te je predsjednik Upravnog odbora KTC-a Ivica Katavić za Hrvatsku katoličku mrežu rekao da je već kao predsjednik Vijeća udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pokušao općenito, ali neuspješno, provesti neradnu nedjelju i da smatra da bi radnici za blagdane i nedjelje trebali biti s obiteljima.

Tradicija nedjeljnog ručka u hrvatskom domu

Zajednički obiteljski ručak važan je za zdravlje i psihu te pomaže u boljoj međusobnoj komunikaciji u obitelji. Nedjelja je dan Gospodnji, dan blagdanskog počinka i ljubavi stoga ne čudi važnost i tradicija obiteljskog okupljanja i zajedništva na nedjeljnom ručku. Donosimo najčešća jela koja možete naći na obiteljskim stolovima diljem Hrvatske.

Značenje korizmenih nedjelja

Korizma započinje Pepelnicom tek od 6. stoljeća, a u rimskoj liturgiji postoji od 4. stoljeća. Vrijeme obilježeno pokorom i odricanjem vodi nas prema Vazmenoj noći kroz 40 dana i 6 nedjelja koje u tradiciji hrvatskog naroda imaju svoja imena.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja