Budi dio naše mreže

U Katoličkoj Crkvi se od 1953. godine 21. studenog slavi Svjetski dan "Pro orantibus" posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život. Donosimo vam razmišljanje na svetkovinu Gospe od Zdravlja p. Božidara Nagya, postulatora bl. Ivana Merza.

/ tg/IKA

Ove godine slavi se 69. dan “Pro orantibus”. Taj je Dan ustanovio papa Pio XII. svega tri godine nakon objavljivanja Apostolske konstitucije Sponsa Christi koja znači važan događaj u povijesti ženskog monaštva. Pio XII. odredio je da se dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi na liturgijski blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu koji Crkva slavi u liturgiji svakog 21. studenoga spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Marija je u stvari najviši uzor potpunog predanja Bogu i stoga ideal kontemplativnog života.

Dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice

Bile su to još teške godine odmah nakon Drugog svjetskog rata kad je Papa Pio XII. 21. studenog 1950. g. objavio konstituciju Sponsa Christi u kojoj među ostalim piše: “Nije mali broj samostana koji nažalost trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život što prelazi granice podnošljivosti”. Te Papine riječi i poziv potaknuli su u Italiji osnivanje Sekretarijata za Asistenciju klauzurnim samostanima koji je pokrenuo brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života. Među njima je i svečanije obilježavanje Dana “Pro orantibus” čija je svrha u prvom redu bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života, a onda i konkretna pomoć posebno onim samostanima kojima je potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu.

U Hrvatskoj postoji 18 ženskih klauzurnih samostana:

8 – Benediktinke (Zadar, Cres, Krk, Šibenik, Trogir, Rab, Pag, Hvar)

5 – Karmelićanke (Brezovica, Marija Bistrica, Kloštar Ivanić, Đakovačka Breznica, Gospić)

3 – Klarise (Zagreb, Požega, Split)

1 – Sestre Pohođenja Marijina (Zagreb)

1 – Kćeri Srca Isusova (Lasinja)

Postulatura bl. Ivana Merza potaknuta njegovim mističnim doživljajem prigodom prisustvovanja ulasku u samostan i oblačenju redovnice benediktinke u Parizu 4. XI. 1921. g., te njegovim dubokim shvaćanjem vrijednosti kontemplativnog života u klauzurnim samostanima, o čemu je često pisao u svojim objavljenim spisima, već godinama čestita hrvatskim sestrama klauzurnih samostana njihov Dan. Sestre redovito zahvale Postulaturi za tu pažnju i skoro uvijek ponove istu rečenicu: “Vi ste jedini koji ste nas se sjetili!” Kako navode iz Postulature, podsjećaju na ovaj dan kako bi im se mnogi drugi pridružili u čestitanju klauzurnim redovnicama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja