Budi dio naše mreže

Crkva danas slavi sv. Tomu apostola, za kojega crkvena predaja kaže da je naviještao Evanđelje na indijskom potkontinentu.

/ hjb

Indija je velika i, nakon Kine, najmnogoljudnija zemlja svijeta koja već pola stoljeća privlači zapadnjake koji smatraju da im “kršćanstvo nema što ponuditi”.

Prema službenim podacima iz 2011. godine, većinu stanovništva (79,8%) činili su hindusi, muslimana je bilo 14,2%, dok je kršćanstvo na trećem mjestu s udjelom od 2,3% indijskog stanovništva. Indijski kršćani uglavnom žive u južnim saveznim državama, a većina njih, skoro 20 milijuna, su katolici. Stoga je Indija, nakon Filipina, zemlja s najbrojnijom katoličkom populacijom u Aziji.

U misijskom radu od šesnaestog stoljeća nadalje posebno su se istaknuli isusovci iz Portugala, Italije i Irske.

Po drevnoj predaji, kršćanstvo je na indijsko tlo donio sveti Toma apostol još 52. godine, pa su tzv. “Tomini kršćani” sirijskog obreda ostavili neizbrisiv trag na indijskoj kulturnoj, religijskoj i političkoj sceni. U misijskom radu od šesnaestog stoljeća nadalje posebno su se istaknuli isusovci iz Portugala, Italije i Irske.

U Indiji služi više od devet tisuća biskupijskih svećenika, te devet tisuća redovnika i 50 tisuća redovnica.

Katolička Crkva u Indiji danas je organizirana u 174 biskupije, od kojih su većina rimokatoličke, dok je 12 biskupija siro-malankarske, a 31 siro-malabarske Crkve. U Indiji služi više od devet tisuća biskupijskih svećenika, te devet tisuća redovnika i 50 tisuća redovnica. Premda brojčano skromna, Katolička Crkva u Indiji znatno doprinosi društvu intenzivnim humanitarnim radom – primjerice, vodi skoro dvije tisuće bolnica i ambulanti, te više od 15 tisuća obrazovnih ustanova.

To su samo neki od plodova koje je svojim neumornim apostolskim radom u području Indije posijao apostol Toma koji je kršćanima, kako je jednom napisao prof. Ivan Golub, više dao svojom “nevjerom” nego mnogi svojom vjerom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja