Budi dio naše mreže

Svoju je patnju pretvorila u uspješno medijsko služenje Bogu

Uskoro blažena Gaeatana Tolomeo, poznatija pod nadimkom Nuccia, oboljela je od progresivne paralize koja joj je unakazila udove u ranom djetinjstvu. U životu nije imala puno prilika, ali snagom Duha Svetoga pomogla je svima koji su se našli u nevolji ili trebali prijateljski savjet. Njezine emisije na Radio Mariji bile su izuzetno popularne.

/ vž

Gaetana Tolomeo rođena je u Catanzaru u talijanskoj provinciji Kalabriji na Veliki petak, 10. travnja 1936. Krštena je 12. srpnja 1936. u župnoj crkvi Gospe od Ružarija. Ovo je bio proročki znak, prenosi Aleteia, jer je malena Gaetana već u ranoj mladosti posvetila svoj život molitvi i cijelo je vrijeme do smrti držala krunicu u rukama. Nadimak joj je bio Nuccia.

Svi su čeznuli za mudrošću žene s invaliditetom koja je završila četiri razreda osnovne škole

Nuccia je u ranom djetinjstvu oboljela od progresivne paralize koja joj je ometala rast i uzrokovala invaliditet. Roditelji su je odveli lokalnim liječnicima, ali nisu joj mogli pomoći. Budućnost s 8-godišnjom Nucciom, čije se zdravlje iz dana u dan pogoršavalo, nije bila svijetla. Bez odgovarajuće pomoći u neposrednoj blizini, Nuccia je poslana svojoj tetki u Cuneo, gdje je trebala dobiti medicinsku pomoć. Ali čak joj ni tamošnji liječnici nisu mogli pomoći i ubrzo se vratila kući. Kako je vrijeme prolazilo, njeno se stanje pogoršavalo i ubrzo je ostala prikovana za stolicu i krevet. Cijelo to vrijeme oslanjala se na snagu Duha Svetoga. Prihvaćala je svoju bolest i patnju koja ju je pratila kao način i pokušaj da dotakne one koji su živjeli grešno. Ubrzo su je počeli posjećivati ​​hodočasnici i pitati je za savjet. Među njima su bili svećenici, redovnice i laici – svi su čeznuli za mudrošću žene s invaliditetom koja je završila četiri razreda osnovne škole. I oni su osjećali prisutnost Duha Svetoga kad su joj se približili. 

Radijska misija

Nuccia je 1994. godine započela s gostovanjima na lokalnoj radio postaji Radio Marija. Njezin je prvotni cilj bio proširiti evanđeosku poruku svim trpećima s kojima se lako mogla poistovjetiti – ovisnicima o drogama, prostitutkama i onima u potrebi, posebno siromašnim obiteljima. Njezina emisija postala je izuzetno popularna. Također je sudjelovala u emisiji “Il Fratello” u kojoj su se javljali slušatelji sa svojim problemima. Nuccia, koja je duboko štovala sv. Pija, odgovarala je na njihova pitanja i savjetovala ih. Umrla je 24. siječnja 1997. u dobi od 60 godina. Sljedeće jutro na Radio Mariji tisuće slušatelja doznali su za smrt Gaetane Tolomeo Nuccie. Tema emisije bila je tuga zbog njezinog gubitka i radost zbog njena života.

1995. Nuccia je svojim slušateljima uputila sljedeću uskrsnu poruku:

“U svojoj beskrajnoj milosti i mudrosti Gospodin mi je dao slabo tijelo kao trijumf snage njegove ljubavi. Častim i blagoslivljam Gospodina za njegov križ kojim me ukrašava, jer kad križa moje tijelo, također križa moje misli, moje osjećaje, moje želje, pa čak i moju želju da postanem njegov željeni dom, njegovo zadovoljstvo, njegov živi tabernakul. Zahvaljujući Kristovom križu mogu danas uz apostola Pavla uskliknuti: Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist.

Gaetani Tolomeo herojske kreposti priznate su 6. travnja 2019., a priznavanjem čuda koje se pripisuje njenom zagovoru uskoro će biti proglašena blaženom.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja