Budi dio naše mreže

Svetkovina je Gospe Trsatske - spomendan 'čuda Nazaretske kućice'

Središnje euharistijsko slavlje svetkovine Gospe Trsatske s procesijom od 18.30 u bazilici predvodi nadbiskup Devčić u zajedništvu s hodočasnicima iz svih krajeva i svećenicima Riječke nadbiskupije.

/ anh

Svetkovina je Gospe Trsatske, dan kada se franjevci, čuvari Trsatskog svetišta, te velika franjevačka obitelji i vjernici namjernici, kao i hodočasnici iz svih krajeva prisjećaju 10. svibnja 1291. godine kada je prema predaji na trsatski brijeg čudesno prenesena Nazaretska kućica Svete Obitelji.

Tri godine kasnije, 10. prosinca 1294. godine kućica je nestala s Trsata i našla se na drugoj strani Jadrana, u šumici nedaleko od Recanatija, na posjedu gospođe koja se zvala Lauretta i otada se čuva u talijanskom marijanskom svetištu Loretu.

Za utjehu hrvatskim vjernicima, papa Urban V. je godine 1367. darovao trsatskim franjevcima sliku ‘Majke Milosti’ koju je prema predaji naslikao sveti Luka, evanđelista. Slika se otada nalazi na oltaru Trsatskog svetišta i sve do danas štuje se kao Majka Milosti ili Majka Božja Trsatska.

U dugoj povijesti Rijeke, grada ispod trsatske gradine, i njezine okolice Majka Božja Trsatska vjernicima je zagovornica i zaštitnica u svim potrebama i zato joj je Gradsko vijeće 1993. dodijelilo naslov ‘Čuvarica Grada’.

Sveti papa i Gospa Trsatska

Pred Gospinom slikom svakodnevno sa svojim molitvama, zahvalama i prošnjama dolaze mnogobrojni vjernici, a pred Majčinim likom na koljenima se 2003. godine molio i sv. Ivan Pavao II.

Na trajnu uspomenu toga prevažnog događaja za nas Hrvate umjetnički rad ‘Trsatskog hodočasnika’ i danas podsjeća pred svetištem da se Majci Milosti došao pokloniti i jedan sveti papa.

Središnje euharistijsko slavlje svetkovine Gospe Trsatske s procesijom od 18.30 u bazilici predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije.

Zavjetnu misu čuvara svetišta, franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, u prijepodnevnim satima predvodio je provincijal fra Ilija Vrdoljak. Mise su slavljene od ranih jutarnjih sati.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja