Budi dio naše mreže

SVETIŠTE GOSPE OLOVSKE Mjesto gdje Mariji stoljećima hodočaste i katolici i pravoslavni i muslimani

Posebnu Gospinu priču u Olovu podijelio je u HKR-ovoj emisiji "Aktualno" fra Ilija Božić, upravitelj najstarijeg Gospinog svetišta u BiH, Svetišta Gospe Olovske. Urednica emisije: Tanja Maleš.

/ at

Olovo je gradić pedesetak kilometara sjeveroistočno od Sarajeva na cesti u smjeru Tuzle. Prvi podatak koji ukazuje na to da je Olovska crkva narodno svetište, bilješka je u Dubrovačkom ljetopisu iz 1454. Franjevački samostan i crkva u Olovu osnovani su 14. stoljeću i među najstarijima su u Bosni. Godine 1704. samostan i crkva su zapaljeni, a prema zapisima počinitelj je naručen i nagrađen za svoje nedjelo. Drvena crkvica izgrađena je 1867., a današnje svetište građeno je od 1930. do 1961. U Olovu danas živi samo osmero katolika, no mnogi iz drugih krajeva BiH i šire rado hodočaste ovdje.

„U Olovu ima sedam katolika. Ja sam osmi i najmlađi. Budući da Olovo uopće nema svog autohtonog stanovništva, naime s odlaskom i fratara i vjernika krajem 17. i početkom 18. stoljeća, Olovo je bilo opustošeno što se tiče katoličkog stanovništva. Tako je i danas i tako je bilo prije ovog rata – nije bilo puno katolika“, naveo je fra Ilija Božić istaknuvši da, iako nema katoličkog stanovništva, mnogi ipak upravo ovdje vole hodočastiti Gospi, a posebnost ovog svetišta je što Mariji ovdje dolaze i oni koji nisu katolici. „Naravno, najviše dolazi katolika koji dolaze svojoj nebeskoj Majci, ali isto tako ovdje znaju doći i pravoslavci i muslimani tražiti milost i pomoć“, rekao je fra Ilija napomenuvši da je Olovo uvijek, a ponajviše zadnja tri stoljeća, poznato kao mjesto gdje nikada nije bilo problema u međureligijskim i međunacionalnim odnosima. Naveo je kako često muslimanske obitelji vrlo rado ugoste hodočasnike u svojim domovima.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje:

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja