Budi dio naše mreže

Sveta Marija Goretti, čiji se blagdan slavi 6. srpnja, jedna je od najmlađih kanoniziranih svetaca u Katoličkoj crkvi. Njezino snažno svjedočanstvo o oprostu pokazuje kako se nečiji život može dramatično promijeniti nakon što mu je oprošteno. 

/ mk

Goretti je rođena 16. listopada 1890. u Corinaldu u Italiji, u obitelji siromašnih zemljoradnika i bila je treće od šestero djece. Nikada nije naučila čitati ni pisati, a prvu je pričest primila mnogo kasnije od druge djece njezine dobi; međutim, imala je vrlo jaku vjeru.

Kada joj je bilo 9 godina, njen otac je umro od malarije. To je prisililo njezinu majku da preuzme njegovo mjesto radeći u polju, a Marija je preuzela brigu o kućanstvu i svojoj mlađoj braći i sestrama. Goretti se nikada nije žalila i, unatoč teškoćama, ostajala je radosna.

Tijekom brojnih putovanja kako bi prodavala jaja i kupovala potrepštine za svoju obitelj u obližnjem selu, Goretti bi se zaustavila kako bi posjetila svetište Naše Gospe od Milosti. Budući da je njezina obitelj bila presiromašna da bi plaćala mise u spomen na oca, umjesto toga bi molila pet otajstava krunice za pokoj očeve duše.

Ne samo da se Goretti morala brinuti za vlastitu obitelj, nego je također morala kuhati i čistiti za svoje susjede – Giovannija Serenellija i njegovog 20-godišnjeg sina, Alessandra Serenellija. U to je vrijeme mlađi Serenelli počeo razvijati nečistu privlačnost prema Mariji i često bi joj upućivao grube i neprikladne komentare.

5. srpnja 1902. Serenelli je zgrabio Goretti i pokušao je seksualno napasti. “Ne! To je grijeh, Bog to ne želi”, rekla je navodno mlada Maria svom napadaču. Ispunjen bijesom, Alessandro Serenelli 14 je puta izbo Mariju.

Kad se njezina obitelj vratila kući, pronašli su je kako leži u lokvi krvi na podu. Hitno je prebačena u bolnicu gdje je podvrgnuta operaciji bez anestezije. Umrla je 6. srpnja, ali je prije smrti oprostila svom napadaču rekavši: “Da, za ljubav Isusovu, opraštam mu i želim da bude sa mnom u raju.”

Serenelli je proglašen krivim i osuđen na 30 godina zatvora. U 11. godini zatočeništva imao je viziju Goretti gdje mu se ukazala, odjevena u bijelo, skupljajući ljiljane iz vrta. Zatim se okrenula i svaki ljiljan počela pružati Serenelliu. Svaki ljiljan koji je uzeo pretvorio se u bijeli plamen. Ovaj san ostavio je trajan utjecaj na njega.

Kada je pušten 27 godina kasnije, odmah je otišao Marijinoj majci i molio je za oprost. Rekla je: “Ako mu moja kći može oprostiti, tko sam ja da uskratim oprost?”

Goretti je kanonizirao 24. lipnja 1950. papa Pio XII uz nazočnost njezine majke i Serenellia.

Serenelli je postao brat laik Reda manje braće kapucina, gdje je živio u samostanu i radio kao vrtlar sve do svoje smrti.

Danas je sv. Marija Goretti zaštitnica žrtava silovanja, čistoće, tinejdžerica, mladosti, siromaštva, čistoće i oprosta, donosi CNA.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja