Budi dio naše mreže

SVETA MAJKA TEREZIJA "Narodi koji su legalizirali pobačaj najsiromašniji su narodi"

"Mi se protiv pobačaja borimo usvajanjem. Dobri Bog je obilno blagoslovio naš rad i tako smo sačuvali tisuće djece koja su pronašla dom u kojem su voljena, željena i zbrinuta. Donijeli smo toliko radosti u domove u kojima nije bilo djece", rekla je sveta Majka Terezija u Oslu 1979. na dodjeli Nobelove nagrade za mir.

/ hk

Sveta Majka Terezija cijeloga je života služila najsiromašnijim od siromaha noseći tako Kristovu svjetlost svakome čovjeku. Kao dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979., u prigodnom je govoru, između ostalog, izrazila duboku bol koju osjeća zbog svakog nerođenog djeteta koje neće imati mogućnost voljeti i biti voljeno.

(…)

“Imam jedno uvjerenje koje bih rado podijelila s vama. Najveći rušitelj mira danas je krik nevinog nerođenog djeteta. Ako majka može ubiti vlastito dijete u svojoj utrobi, koji onda gori zločin još postoji od onoga da mi počnemo sami jedni druge ubijati? U Svetom pismu je zapisano: ‘Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću. U dlanove sam te svoje urezao’.

Danas se milijuni nerođene djece ubijaju, a mi o tome ništa ne govorimo. U novinama čitamo o raznim ubojstvima ovih i onih, ali nitko ne govori o milijunima najmanjih koji su začeti na isti ovaj život koji vi i ja živimo, na život Božji. Ali mi ništa ne govorimo, mi to dopuštamo. Za mene, narodi koji koji su legalizirali pobačaj najsiromašniji su narodi. Boje se malenog nerođenog djeteta. To dijete mora umrijeti jer oni ne žele hraniti i obrazovati još jedno dijete.

Majka Terezija / Foto: IKA ARHIV

Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću.

Ja vas pitam, u ime ovih malenih – nije li nerođeno dijete prepoznalo Isusovu prisutnost kada je Marija došla u posjet svojoj rođakinji Elizabeti? Kako čitamo u Evanđelju, u trenutku kada je Marija ušla u kuću, dijete u majčinoj utrobi poneseno radošću prepoznalo je Kneza Mira. Mi se protiv pobačaja borimo usvajanjem. Dobri Bog je obilno blagoslovio naš rad i tako smo sačuvali tisuće djece koja su pronašla dom u kojem su voljena, željena i zbrinuta. Donijeli smo toliko radosti u domove u kojima nije bilo djece.

Zato danas molim Njegovo Veličanstvo, ispred svih vas koji dolazite iz različitih država, za hrabrost da možemo stajati uz nerođenu djecu i dati svakom djetetu mogućnost da voli i da bude voljeno. S Božjom ćemo milošću moći donijeti mir u ovaj svijet”.

(…)

 

Na stranici nobelprize.org možete pročitati cijeli govor na engleskome jeziku.

Ključne riječi:
pobačaj sveta majka terezija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja