Budi dio naše mreže

Uočnica je svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Često se kod vjernika miješaju pojmovi Bezgrešno začeće BDM i Blagovijest, odnosno blagdan Navještenja BDM. Podsjetimo, Bezgrešna se slavi devet mjeseci prije blagdana Rođenja BDM ili Male Gospe, a Navještenje BDM devet mjeseci prije svetkovine Isusovog rođenja ili Božića. Provjerili smo što u Katekizmu Katoličke Crkve piše o sutrašnjoj svetkovini. Izdvojeni su brojevi od 490 do 493.

/ hjb

490 Da bi bila Spasiteljeva Majka, Marija “je od Boga bila obdarena darovima dostojnima tolike zadaće”. Anđeo Gabriel, u času navještenja, pozdravlja je kao “milosti punu”. I doista, da bi navještaju svoga poziva mogla dati slobodan pristanak svoje vjere, bilo je potrebno da bude sva nošena Božjom milošću.

491 Tijekom vjekova Crkva je postala svjesna da je Marija, ispunjena Božjom milošću, bila otkupljena već od svoga začeća. Tako dogma o Bezgrešnom začeću, proglašena od pape Pija IX. 1854. godine, izjavljuje:

“Preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom je milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha”.

492 Sav taj “sjaj sasvim jedinstvene svetosti” koji Mariju “resi već od prvog časa njezina začeća” dolazi joj potpuno od Krista: ona je “otkupljena na uzvišen način u vidu zasluga svoga Sina”. Više nego bilo koju drugu stvorenu osobu, Otac ju je “blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu” (Ef 1, 3). U njemu ju je izabrao, “prije postanka svijeta, da bude ‘sveta i neporočna’ pred njim u ljubavi” (Ef 1, 4).

493 Oci istočne Predaje nazivaju Majku Božju “Sva sveta” (Παναγία), slave ju kao “slobodnu od svake ljage grijeha, koju je u izvjesnom smislu Duh Sveti oblikovao i učinio novim stvorom”. Milošću Božjom Marija je cijelog svog života ostala čista od svakog osobnog grijeha.

Neka Blažena Djevica i dalje bdije nad Crkvom i svojim je primjerom potiče na borbu protiv svakoga grijeha!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja