Budi dio naše mreže

Uskrsna osmina jedno je od manje poznatih liturgijskih slavlja u Katoličkoj Crkvi. Uključuje Uskrsnu nedjelju i sedam dana koji slijede, a vrhunac je slavlje Nedjelje Božjeg milosrđa (također poznata kao Druga uskrsna nedjelja).

/ mk

Uskrsna nedjelja i sljedećih sedam dana predstavljaju posebno vrijeme za uživanje u slavi uskrsnuća, donosi Aleteia.

8 dana gozbe

Počevši barem od 3. ili 4. stoljeća, kršćani su počeli produživati određene blagdane nakon početnog dana. To je značilo da se radosno slavlje uskrsne nedjelje produžilo i trajalo punih osam dana.

Zapravo, kršćani su svaki dan u osmini tretirali kao da je uskrsna nedjelja. Tu tradiciju očuvao je rimski obred i mnogi istočni obredi, gdje liturgijska čitanja i radnje svakoga dana oponašaju ono što se dogodilo na uskrsnu nedjelju.

Dnevni misal sv. Andrije dalje objašnjava povezanost Vazmene osmine s novokrštenim članovima Katoličke Crkve.

Vazmena osmina, tijekom koje se prije nisu radili nikakvi ropski poslovi, bila je jedan neprestani blagdan. Svaki dan su neofiti prisustvovali misi u [drugoj crkvi u Rimu], na kojoj su primali svetu pričest. Navečer su otišli u baziliku sv. Ivana Lateranskog na Službu Večernje.

Bijela odjeća

Nadalje, novokrštenici bi tijekom cijele osmine nosili svoje krsne haljine. Prema Katoličkoj enciklopediji, druga uskrsna nedjelja “zbog toga je bila poznata kao dominica in albis (deponendis), nedjelja (svlačenja) bijele haljine”.

Dok Katolička crkva više ne prakticira ove posebne tradicije krštenja, osmina Uskrsa ostaje vrijeme slavlja za kršćane diljem svijeta i zamišljena je kao radosno vrijeme za ostanak u ljepoti Gospodinova uskrsnuća.

Kao i s načinom na koji se Božić slavi u Katoličkoj crkvi, uskrsna sezona počinje tek s Uskrsnom nedjeljom. Vrijeme je za gozbu, slavljenje Boga i uživanje u društvu obitelji i prijatelja.

Prošli su posni dani korizme! (Čak je i tjedno uzdržavanje petkom, koje mnogi katolici prakticiraju tijekom cijele godine, prekinuto na Uskrsni petak.) Sada je vrijeme za gozbu!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja