Budi dio naše mreže

Što je (a što nije) došašće?

"Čuj, jasni glas odjekuje, u tami nas opominje: oda sna sad se trgnite, s nebesa Isus dolazi," riječi su gregorijanskog napjeva koje nas podsjećaju da se bliži rođendan malog Boga, Božića. Kako se pripremamo za Njegov dolazak?

/ vž

Što je (a što nije) došašće?

Na što pomislite kad kažete – Božić? Na kupovinu poklona, ​​ukrašavanje božićnog drvca, pjevanje božićnih pjesama, pečenje kolačića, slanje božićnih čestitki… No, Božić je puno više, zato nije neobično da se za blagdan Isusova rođenja pripremamo četiri tjedna, piše portal Aleteia. Ako ste do 25. prosinca već umorni od Božića, pogrešno ste shvatili došašće. Ono nije vrijeme kupovine, stresa, mahnitog trčanja po prepunim trgovinama ili “utrka” do 25. prosinca, već vrijeme radosnog iščekivanja, nade i molitve. Isus je taj kojemu se zaista radujemo.

Blagdansko ozračje u Đardinu u Splitu / Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Vrijeme radosnog iščekivanja

Došašće je vrijeme radosnog iščekivanja, vrijeme nade i radosne pripreme za Isusovo rođenje. Ovo je vrijeme kada sam Bog ulazi u naš život i naša srca. Ulazi u sve trenutke i prostore našega života. Isprepliće našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Iako se sjećamo Isusova rođenja, istodobno se već pripremamo za Njegov drugi dolazak. Došašće nas priprema za sve ovo i podsjeća na radost čekanja.

Foto: Pixabay

Zelena i crvena?

Adventske boje nisu crvena i zelena (poput često odjevenih patuljaka Djeda Mraza koje viđamo u reklamama), već ljubičasta i ružičasta. To su ujedno i najprikladnije boje na adventskom vijencu. Svaki tjedan na njemu palimo novu svijeću, treći tjedan to je ružičasta svijeća (treća nedjelja došašća naziva se i Radosna nedjelja jer je Isusovo rođenje blizu).

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Podijelite nadu i dobra djela

Stoga ovogodišnjem došašću dodajte još nešto. Puno je prigoda za dobra djela: ponudite dobrovoljnu pomoć, posvetite više vremena molitvi, budite srdačni i strpljivi sa svojom obitelji i suradnicima, ljubazno razgovarajte s nepoznatim ljudima, donirajte novac ili odjeću onima kojima je potrebna dok čekate najvažnijeg gosta – Isusa!

Foto: Cathopic

Ključne riječi:
došašće

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja