Budi dio naše mreže

Svetkovina je Svih svetih, kada slavimo sve proglašene i neproglašene svece koji su svojim životom proslavili Boga. Katekizam Katoličke Crkve u brojevima od 946 do 962 tumači članak Apostolskog vjerovanja o otajstvu općinstva svetih, jasno poučavajući sve vjernike i o toj životno važnoj temi.

/ Hrvoje Josip Bišćan

946 Ispovjedivši “svetu Crkvu katoličku”, Apostolsko vjerovanje dodaje “općinstvo svetih”. Taj je članak, pod nekim vidikom, tumačenje prethodnoga: “Što je Crkva – ako ne zbor svih svetih?”

Crkva je upravo općinstvo svetih.

947 “Budući da svi vjernici tvore samo jedno tijelo, dobra se jednih priopćuju drugima […]. Treba doista vjerovati da u Crkvi postoji zajedništvo dobara. A najvažniji je član Krist, jer je glava […]. Stoga Kristovo se dobro priopćuje svim članovima; to biva po sakramentima Crkve.” “Budući da Crkvom ravna jedan te isti Duh, sva dobra koja je primila nužno su zajedničko dobro.”

948 Izričaj “općinstvo svetih” ima stoga dva značenja: “zajedništvo u svetim stvarima (sancta)” i “zajedništvo između svetih osoba (sancti)”. “Sancta sanctis!” – svetinje svetima – obznanjuje služitelj u većini istočnih liturgija u času podizanja svetih Darova, a prije dijeljenja pričesti. Vjernici (sancti) hrane se Kristovim Tijelom i Krvlju (sancta) kako bi rasli u zajedništvu Duha Svetoga (Κοινωνία) i priopćili ga svijetu.

II. ZAJEDNIŠTVO NEBESKE I ZEMALJSKE CRKVE

954 Tri stanja Crkve

“Sve dok ne dođe Gospodin u svome veličanstvu i svi anđeli s njim te mu se, pošto bude uništena smrt, sve ne podvrgne, neki od njegovih učenika putuju zemljom, drugi se – završivši ovaj život – čiste, a neki su proslavljeni motreći ‘jasno trojedinoga Boga kakav jest'”. “Premda na različit način i u različitom stupnju, ipak svi dijelimo zajedništvo u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevamo istu pjesmu slave našemu Bogu. Jer svi koji su Kristovi, imajući njegova Duha, tvore jednu Crkvu i među sobom su sjedinjeni u njemu.”

955 “Jedinstvo putnika s braćom koji su u Kristovu miru usnuli nipošto se ne prekida, dapače, prema trajnoj vjeri Crkve, jača se priopćivanjem duhovnih dobara.”

956 Zagovor svetih

“Po tomu što su nebesnici prisnije sjedinjeni s Kristom, oni čvršće utvrđuju cijelu Crkvu u svetosti […]. Oni kod Oca ne prestaju za nas posredovati, prikazujući zasluge koje su stekli na zemlji po Kristu Isusu, jedinome posredniku između Boga i ljudi […]. Stoga njihova bratska briga mnogo pomaže našoj slabosti”: “Svoje ću nebo provoditi čineći dobro na zemlji.”

957 Zajedništvo sa svetima

“Spomen nebesnika ne njegujemo samo s naslova primjera, nego još više da se vršenjem bratske ljubavi u Duhu ojača jedinstvo cijele Crkve. Jer, kao što nas kršćansko zajedništvo među putnicima privodi bliže Kristu, tako nas ophođenje sa svecima združuje s Kristom od kojega, kao Izvora i Glave, izlazi svaka milost i život samoga Božjeg naroda.”

958 Zajedništvo s pokojnicima

“Izvrsno poznavajući zajedništvo cijeloga otajstvenog Tijela Isusa Krista, Crkva putnikâ već od je prvih vremena kršćanske religije s velikim poštovanjem njegovala spomen pokojnikâ te je za njih također prinosila prošnje, jer ‘sveta je i spasonosna misao moliti za mrtve da im se oproste grijesi’ (2 Mak 12, 46).”

Naša molitva za njih može im ne samo pomoći, već i njihov zagovor učiniti uspješnim u našu korist.

959 U jedinstvenoj Božjoj obitelji

“Svi koji smo djeca Božja i koji u Kristu tvorimo jednu obitelj, dok u uzajamnoj ljubavi i u jednoj hvali Presvetog Trojstva dijelimo zajedništvo jedni s drugima, odgovaramo najdubljem pozivu Crkve.”

UKRATKO

960 Crkva je “općinstvo svetih”: ta riječ označava ponajprije “svete stvari” [“sancta“], nadasve euharistiju, koja “predočuje i izvršuje jedinstvo vjernika, koji tvore jedno Tijelo u Kristu”.

961 Ista riječ označava također zajedništvo “svetih osoba” [“sancti“] u Kristu, koji je “umro za sve”, tako da sve ono što svatko čini ili trpi u Kristu ili za Krista donosi plod svima.

962 “Vjerujemo u općinstvo svih Kristovih vjernika: putnika na zemlji, pokojnika koji dovršuju svoje čišćenje i blaženika u nebu; svi oni zajedno čine jednu Crkvu. Vjerujemo da nam je u tom zajedništvu bliska premilosrdna ljubav Boga i njegovih svetih koji stalno primaju naše molitve.”

Ponekad je dobro prisjetiti se što o nekoj, posebno ovako važnoj, temi kaže Katekizam Katoličke Crkve! Potražite ga i proučavajte!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja