Budi dio naše mreže

SNAGA OPROSTA! Brat žrtve oprostio ubojici i poželio joj da život preda Kristu

Pogledajte viralni video na društvenim mrežama o mladiću koji oprašta ubojici svoga brata. Video najjasnije moguće pokazuje snagu kršćanstva u susretu sa zlom i patnjom.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Žao nam je što se to dogodilo. Ja ti opraštam. I znam da ako se okreneš Bogu i zamoliš Ga da ti oprosti, On će ti oprostiti. Govorim u osobno ime, čak i ne u ime svoje obitelji, ali volim te kao i bilo koga drugoga. Neću reći da se nadam da ćeš istrunuti i umrijeti kao moj brat. Osobno ti želim sve najbolje. Nisam mislio da ću ikad izreći ovo naglas, posebno ne pred svojom obitelji, ali ja čak ne želim da ideš u zatvor, želim ono što je najbolje za tebe, jer znam da je to točno ono što bi Botham htio. Najbolje bi bilo da predaš svoj život Kristu.”

Veličanstvena snaga praštanja

Tim se riječima 18-godišnji Brandt Jean obratio bivšoj policajki iz Dallasa Amber Guyger, tijekom izricanja presude za ubojstvo Brandtovog brata Bothama. Naime, 31-godišnja Guyger osuđena je ovoga tjedna na deset godina zatvora zbog ubojstva Bothama Jeana, 27-godišnjeg crnca, a koje se dogodilo prošlog rujna.

“Volim te kao osobu i ne želim ti ništa loše”, nastavio je Brandt prije nego što je od sutkinje tražio – i dobio – dopuštenje zagrliti Guyger. Dugo su se zagrlili, uz šapat kojega nitko drugi nije mogao čuti.

Podsjetimo, Guyger je kobnog dana bila izvan dužnosti, ali je nosila policijsku uniformu kad je pogreškom ušla u Bothamov stan. Misleći da je u svom stanu, vidjela je Jeana kako sjedi na kauču, pomislila da je uljez i upucala ga. Rekla je da je neposredno prije toga završila dugu smjenu, te je bila toliko ometena privatnim problemima te nije shvatila da je ušla u krivi, odnosno Bothamov stan. Obrana je tvrdila da je ubojstvo zapravo tragična pogrješka, a ne zlonamjeran čin. Uz izrečenu kaznu, Guyger ima pravo na uvjetnu slobodu za pet godina.

Vrhunski primjer kršćanstva

Biskup Dallasa Edward Burns pohvalio je susret, rekavši kako je to bio nevjerojatan primjer kršćanske ljubavi i opraštanja. “Rekao je ono što bi Botham želio. Molimo da svi možemo slijediti primjer ovog izvanrednog mladića. Molimo za mir u našoj zajednici i širom svijeta”, rekao je biskup Burns.

Nakon svega, pa i iznad političkog i rasnog konteksta slučaja, (bjelkinja ubila crnca), zauvijek ostaje moćna slika, gesta i riječi kršćanina koji oprašta i grli ubojicu svoga brata.

Ključne riječi:
kršćanin opraštanje

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja