Budi dio naše mreže

Članica Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Antoneta Martić položila je svoje doživotne zavjete u nedjelju, 14. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Žepču.

/ md

Svečano misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji nekoliko svećenika, javlja portal nedjelja.ba.

U prigodnoj homiliji mons. Sudar istaknuo je kako i danas postoji mnoštvo svjedoka koji idu za Isusom najčešće tiho, živeći normalan život. Tumačeći zavjet čistoće zapitao je koliko ljudi vjeruje da ima smisla odreći se potomstva i prilike voljeti i biti voljen, a onda posvijestio da to nije zavjet čistoće.

Doživotni zavjeti s. M. Antonete Martić / Foto: nedjelja.ba

“Zavjetom čistoće se daje obećanje voljeti još više, ali voljeti sve ono što Bog voli. To je zavjet za voljeti više, za voljeti dublje, za voljeti istinskom ljubavlju koja ne ide za posjedovanjem. Zatim zavjet poslušnosti nije zavjet kojim se sestra odriče svoje osobnosti, jer slobodna volja je jedna od temeljnih oznaka ljudske osobnosti. Svoju volje sestra stavlja na raspolaganje svojim poglavarima kako bi doprinijela da njena zajednica izvrši svoje poslanje, a to je svjedočanstvo vjere u kraljevstvo Božje. A zavjet siromaštva nije zavjet kojim se daje obećanje biti prosjak i hodati u dronjavim haljinama, nego zavjet kojim sestra sve svoje snage stavlja na raspolaganje zajednici koja ima svoju karizmu, kako bi se ta zajednica pobrinula najprije za samu sestru, za sve ono što joj treba kako bi onda mogla svjedočiti da su Bogu blizu, skoro najbliži oni koji su u potrebi“, kazao je, između ostaloga, biskup Pero.

Nakon propopvijedi s. M. Antoneta Martić dala je doživotne zavjete, a tri sestre su za vrijeme mise proslavile srebreni jubilej, 25 godina svetih zavjeta, te ih obnovile: s. Antonija Hrgota, s. M. Gabrijela Tadić i s. Josipa Ćosić.

Doživotni zavjeti s. M. Antonete Martić / Foto: nedjelja.ba

Zajedno s rodbinom i prijateljima sestre su nakon mise, koju je pjevanjem animirao župni zbor zajedno sa sestrama milosrdnicama a pod ravnanjem s. Slavice Tubak, slavlje nastavile u KŠC-u u Žepču.

Ovom svečanom događaju prethodile su duhovne vježbe u trajanju od šest dana koje je s. M. Antoneta s još 25 sestara obavila u kući braće salezijanaca u Žepču pod vodstvom don Ivana Terzea.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja