Budi dio naše mreže

Svete majke, očevi i djeca ukazuju na vrijednost obitelji i zajedništva unutar Katoličke Crkve. Također, ovdje pripada i sveta Majka Terezija koja nije imala biološku djecu, ali je imala tisuće duhovne djece za koju je pažljivo brinula nakon što su ih njihove majke ostavile i napustile.

/ md

Ove svete majke i očevi svojim su nam primjerom odnosa prema djeci i obitelji pokazali kako su crkva i obitelj međusobno povezani kao i koliku vrijednost Katolička Crkva pridaje obitelji i zajedništvu. U nastavku prenosimo ulomak o svetim majkama, očevima i djeci koji je objavila Požeška biskupija u dokumentu Obitelj u bibliji.

Jedna od žena koja se spominje u Svetom pismu je majka suca Samsona. Dok o njemu mnogo toga znamo, njezino ime nam je ostalo nepoznato, ali je njezino povjerenje u Božju riječ ostalo zabilježeno (Suci 13). I za proroka Samuela si zasigurno čuo. Njegova majka Ana dugo nije mogla imati djece, ali nikada nije odustala od vjerne molitve Bogu. Nakon mnogo godina čežnje za vlastitim djetetom, kada ga je napokon dobila, njegov je život posvetila Bogu (1 Sam 1-2).

Sveta Monika, majka svetog Augustina, bila je ustrajna u molitvi za svoga sina i nikada nije odustala od njega. On je kasnije postao svetac i jedan od najvećih naučitelja Crkve. Sveta Monika je primjer svim majkama da njihov krajnji cilj bude spasenje njihove djece.

Jeste li čuli za Chiaru Corbella Petrillo koja je zajedno sa svojim suprugom Enricom na herojski način prihvatila roditi dvoje bolesne djece koja nisu imala šanse preživjeti, a potom i sama dala vlastiti život da spasi njihovo treće dijete? Ona bi uskoro mogla biti proglašena blaženom.

Nećemo pogriješiti ako ovdje uvrstimo i svetu Majku Tereziju. Ona nije imala svoju biološku djecu, ali imala je tisuće duhovne djece. Brinula se za one koje su njihove majke ostavile i napustile.

Chiara Corbella Petrillo / Foto: Lit by the Tree

Sveti očevi

Spomenut ćemo samo dva primjera iz Svetoga pisma. Jišaj, Davidov otac, koji je imao osmoricu sinova, spominje se u Isusovom rodoslovlju. Praotac Jakov, otac Josipa Egipatskog, bio je otac brojne obitelji. Imao je dvanaestoricu sinova od kojih je nastalo 12 izraelskih plemena. Jakov je, da bi dobio za ženu Rahelu u koju je bio zaljubljen, služio četrnaest godina kod njezinog oca. Zamisli!

Sveti Ljudevit IX., francuski kralj, primjer je kako i bogatstvo može biti put do svetosti ako se koristi na pravi način. On je sa svojom suprugom imao jedanaestero djece. Veliko svjedočanstvo ljubavi i žrtve pružili su naši hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata. Mnogi od njih su dali živote u obranu Domovine i svojih obitelji.

Supružnici sveti Louis Martin i sveta Marie-Zélie Guérin drugi su bračni par u povijesti Katoličke Crkve koji su zajedno proglašeni blaženima, a prvi koji je proglašen svetima. Oni su također roditelji jedne svetice, svete Terezije iz Lisieuxa, poznatije kao sv. Mala Terezija ili Terezija od Djeteta Isusa. Od njihovih devetoro djece, pet kćeri je doživjelo odraslu dob i sve su postale redovnice.

Sveta Marie-Zélie Guérin i sveti Louis Martin – roditelji svete Male Terezije / Foto:
zupajastrebarsko.hr

I djeca mogu živjeti sveto

Nemoj misliti da samo odrasli mogu postati sveci! Mnogo je djece koja su živjela sveto, a spomenut ćemo samo neke. Sveti Tarzicije je po predaji bio rimski dječak, mučenik euharistije. On je dao svoj
život da sačuva Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu od napadača. Ako si ministrant, onda si sigurno čuo za njega jer je sveti Tarzicije zaštitnik ministranata.

Sveta Janja ili Agneza je, prema predaji, u dobi od 12 godina rođena za nebo. Vjera u Isusa ju je tako zahvatila i očarala da je u ranoj mladosti učinila zavjet djevičanstva te odlučila samo njemu isključivo pripadati. Međutim, kada je jedan njezin prosac kojega je odbila saznao da je kršćanka, što je u to vrijeme bilo zabranjeno, predao ju je na sud te je podnijela mučeništvo ne želeći se odreći vjere.

Sveta Marija Goreti je, poput svete Janje, jedna od najmlađih svetica u povijesti Katoličke Crkve, mučenica čistoće. Na samrti je izjavila da će moliti za svoga napadača i ubojicu i za njegovo obraćenje, što se i dogodilo. I njezina majka mu je oprostila kad je došao moliti za oproštenje nakon izvršene kazne, a bila je prisutna kada je Marija proglašena svetom.

Sveti Franjo i Jacinta Marto bili su pastirčići koje je Gospa odabrala kako bi preko njih poslala velike poruke svijetu. Čudo ukazanja zbilo se u Fatimi gdje ih je Gospa pozvala da mole krunicu za mir i prikazuju žrtve za obraćenje grješnika. Franjo i Jacinta proglašeni su svetima 13. svibnja 2018. godine na blagdan Gospe Fatimske, a najmlađi su sveci nemučenici u povijesti Katoličke Crkve.

Lucija dos Santos, Franjo i Jacinta Marto / Foto: Wikipedia

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja