Budi dio naše mreže

17. svibnja 2022. godine Hrvatski katolički radio obilježava 25 godina emitiranja.

/ Diana Tikvić, Snježana Kirinić Grubić

Povodom srebrnog jubileja Radija v. d. ravnatelja HKR-a preč. doc. dr. Krunoslav Novak je naglasio: “Prije četvrt stoljeća hrvatski biskupi pokrenuli su Hrvatski katolički radio, te danas nakon 25 godina možemo reći da smo ponosni što u hrvatskom medijskom prostoru postoji jedan takav medij, koji je glas Crkve, koji dopire do onih koji traže dobru, istinitu i provjerenu informaciju kao i ohrabrenje za vlastiti život. U središtu djelovanja HKR-a je naviještanje Radosne vijesti, no posljednjih godina se otvaraju i teme, pokreću rasprave i postavljaju pitanja koja su potreba izgradnji javnog dijaloga. HKR pokazuje da se i bez senzacionalizma može biti relevantan sugovornik publici današnjeg vremena.

Ohrabreni podrškom i molitvama kojima nas prate, odlučno nastavljamo put prema sljedećem jubileju.

Naši slušatelji cijene upravo tu dimenziju prepoznajući u programu koji im nudimo vjerodostojne sadržaje da bi bili informirani, ali i sadržaje koji obogaćuju život u onim dimenzijama koje upućuju na Istinu koja nam je naviještena u Božjoj riječi, a koja je put prema spasenju. Zato u ime svih djelatnika HKR-a izražavam zahvalnost svim brojim slušateljima, prijateljima i podupirateljima HKR-a na svakoj donaciji, podršci, pismu zahvale ili konstruktivnoj kritici. Ohrabreni tom podrškom i molitvama kojima nas prate, odlučno nastavljamo put prema slijedećem jubileju”, istaknuo je preč. Novak.

Odluka o osnivanju Hrvatskog katoličkog radija donesena još 1994. godine

Nakon što su na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u ožujku 1994. godine hrvatski biskupi razmotrili potrebu da Katolička Crkva u Hrvatskoj u svojem pastoralnom djelovanju više koristi elektroničke medije radio i televiziju, donijeli su 2. srpnja iste godine odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog radija koji će djelovati na cijelom području Republike Hrvatske.

Odlučeno je da će središnji studio biti u Zagrebu, u zgradi Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa. Brigu za oživotvorenje ove odluke biskupi su povjerili tadašnjem predsjedniku Vijeća HBK za medije mons. Marku Culeju, pomoćnom zagrebačkom biskupu, koji je uputio zahtjev nadležnim vlastima Republike Hrvatske za dodjelu potrebne koncesije. Istog dana, 2. srpnja 1994., dekretom je imenovan + fra Mirko Juraj Mataušić generalnim direktorom HKR-a s mandatom od tri godine. Njemu je povjereno da pronađe stručne suradnike, a o svome radu trebao je izvještavati hrvatske biskupe. U prosincu 1994. na Trgovačkom sudu u Zagrebu upisan je Hrvatski katolički radio u sudski registar s djelatnošću – proizvodnja i emitiranje radijskog programa i izdavačka djelatnost.

Petnaesti rođendan radija s nama je slavio i prvi ravnatelj, pok. fra Mirko Mataušić

Od tada sve do početka emitiranja programa organizirani su novinarski tečajevi i govorne vježbe kako bi se mlade ljude, zainteresirane za rad na HKR-u, osposobilo za novinarski i voditeljski posao. Novinarski tečajevi održavali su sve do otvorenja radija.

U srpnju 1996. HKR je dobio državnu koncesiju. Tada je već imao najsuvremenije opremljen prostor za potrebe radija. Kako, među ostalim, stoji u pismu potpisanom od fra Mirka Mataušića i + biskupa Marka Culeja iz prosinca 1996.: Program će nastojati donositi sve dobro što ljude zanima, što ih može razvedriti, duhovno obogatiti i oplemeniti, sve vrste dobre glazbe koja svojim sadržajem odgovara kršćanskim moralnim načelima. Novinari i voditelji bit će djelomično ljudi iz Crkve koji već imaju iskustvo rada na radiju, djelomično profesionalci, a najviše će biti mladih koji prolaze govorne vježbe i tečajeve novinarstva.

U travnju 1997. fra Mirko je imenovan ravnateljem i glavnim urednikom HKR-a. 3. travnja 1997. potpisan je Ugovor o suradnji između HKR-a i Informativne katoličke agencije u kojem je IKA preuzela obvezu obavljati pripremu cjelokupnog informativnog programa, vijesti, izvješća, komentara i javljanja dopisnika s mjesta događaja za potrebe HKR-a .

Vlasnik Hrvatskoga katoličkog radija je Hrvatska biskupska konferencija, ali je u financijskom dijelu velika uloga sustava ‘Prijatelji HKR-a’ koje je od početka vodio Jerko Šišić. Stoga je odmah na početku emitiranja pokrenuta i emisija za Prijatelje HKR-a. U financijsku pomoć radiju bili su uključeni, uz pomoć iz inozemstva, hrvatski gospodarstvenici kroz Hrvatsko društvo katoličkih gospodarstvenika. Pisma sa zamolbom za financijsku podršku slana su na redovničke zajednice i župe diljem Domovine.

Krenula je organizacija programa koju je, kao zamjenica glavnog urednika fra Mirka Mataušića, vodila Katica Knezović.

HKR službeno počinje emitirati program 17. svibnja 1997. godine

Radio je započeo s emitiranjem govornog programa 17. svibnja 1997. Bila je subota uoči blagdana Duhova. Najprije je bio blagoslov prostora HKR-a, a mladi djelatnici koji su se mjesecima pripremali za službeni početak emitiranja bili su jako uzbuđeni. Točno u podne nakon blagoslova prostora, kardinal Franjo Kuharić u eteru je izgovorio prvi prigodni govor i time pokrenuo emitiranje HKR-a.

Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima: ‘Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio.’ Putem katoličkog radija Crkva želi unositi svjetlo evanđeoske poruke u javno mnijenje. Želi pomagati obiteljima u odgoju njihove djece neprolaznim vrijednostima duha, srca i moralnog djelovanja, želi odgajati savjest svojih vjernika da kršćanski žive i djeluju svaki u svom pozivu – političkom, gospodarstvenom, kulturnom i znanstvenom.

Crkva želi s kršćanskog polazišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života i svake ljudske osobe. Neprolaznim moralnim načelima crkva želi svojim radijem pomoći mladima da znaju uočavati opasnosti kojima su izloženi i da znaju birati ono što je dobro, plemenito i istinito. Poslanje je Crkve da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi. U ime Božje započinjemo ovo djelo, rekao je, između ostalog, kardinal Kuharić tog 17. svibnja 1997.

Prvih godina emitiranja HKR je za Božić i Uskrs izdavao časopis Prijatelji namijenjen Prijateljima HKR-a. U drugom broju ovog časopisa, izdanom 1998. godine, pronalazimo važne podatke:

– Satelitski sustav HKR-a realiziran je 1997. radi prijenosa audio signala HKR-a za područje Europe, SAD i dijela Kanade. Ugovorom s tvrtkom Croatel za realizaciju satelitskog sustava kao novog komunikacijskog rješenja HKR je ostvario prvu satelitsku vezu takvog tipa na području Republike Hrvatske.

– HKR jedina je radijska postaja na području RH koja koristi satelit radi prijenosa signala do FM odašiljača, sa zakupljenim svemirskim segmentom na interkontinentalnom satelitu ORION 1.
HKR svojim početkom rada stvara novu sliku o hrvatskim medijima i predstavlja u tehnološkom smislu radijsku postaju XXI. stoljeća.

Ravnatelj fra Mirko Mataušić je u tom broju časopisa Prijatelji, objavljenom devet mjeseci otkako je HKR počeo emitirati, napisao: Ovaj radio želio je od početka biti glas Kristovih vjernika u javnosti. On ima navjestiteljsku ulogu, prenijeti današnjem svijetu na današnji način poruku evanđelja. Ne želi zaobići nijedno područje ljudskoga interesa. Jer kršćanska vjera ne smije ispustiti iz vida nijedan ljudski problem. Zato na HKR-u ne obrađujemo samo vjerske teme nego želimo obuhvatiti sva područja ljudskoga života i interesa.

Emitiramo svaku vrstu dobre glazbe i pritom ne pitamo kakav je čovjek koji je stvara nego kakvu je pjesmu stvorio. Jer kad bismo odbacivali glazbu zbog autora ne bismo smjeli puštati ni velik dio klasične glazbe; možemo li zamisliti naš radio bez Mozarta? Starozavjetni su književnici i farizeji izbjegavali društvo grešnika da se ne bi onečistili. Isus se družio s grešnicima da bi ih spasio. Želimo uz Božju pomoć slijediti Isusa – tako da ne osuđujemo i da pružimo šansu onome što je dobro.

Što se programa tiče, čini nam se da je dosegao razinu s kojom – s obzirom na ‘mladost’ našeg radija – možemo biti zadovoljni…

Jedno od druženja HKR-ovaca

Ravnatelji i glavni urednici HKR-a

U ožujku 1999. + fra Ilija Živković imenovan je glavnim direktorom Hrvatskoga katoličkog radija i na toj dužnosti ostaje do 2001. Nakon njega v.d. ravnatelja je Anto Mikić. U lipnju 2002. glavnim direktorom HKR-a imenovan je vlč. Robert Šreter.

1. prosinca 2005. imenovan je, a 1. siječnja 2006. preuzima službu v.d. glavnog urednika HKR-a Anto Mikić. 1. srpnja 2006. službu ravnatelja započinje Zvonimir Ancić.

Na izvanrednom zasjedanju HBK u siječnju 2018. ravnateljem radija imenovan je mons. Fabijan Svalina, a glavnim urednikom Siniša Kovačić. U skladu s odlukom s izvanrednog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u njezinu sjedištu na Ksaveru u Zagrebu izvršena je 18. veljače 2022. primopredaja službe ravnatelja Hrvatske katoličke mreže između sadašnjega srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline i generalnoga tajnika HBK dr. Krunoslava Novaka koji je postao vršitelj dužnosti ravnatelja HKM-a.

Glavni urednik HKR-a Siniša Kovačić i Dorica Barbić

Nagrade i priznanja

Spomenimo još i kako su Hrvatski katolički radio i njegovi djelatnici te suradnici dobitnici i brojnih priznanja i nagrada u 25 godina postojanja HKR-a. Izdvajamo odlikovanje i priznanje Hrvatskome katoličkom radiju predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović “za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici” 2019. godine, ‘Brončani mikrofon’ emisiji Sacro ritam HKR-a koju je dodijelio Ocjenjivački sud Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURIN) 2018. godine, 2021. godine HURiN je akciju Hrvatskoga katoličkog radija “Srcem za Banovinu” proglasio jednom od najboljih u 2020. godini.

U 25 godina postojanja HKR je objavio više od 90 albuma, od kojih je šest dobilo Porina, te 11 nominacija za Porina.

To smo mi – HKR-ovci

Vjerska redakcija

dr. sc. Katica Knezović
Nevenka Gašparović
Zvonimir Ancić
Ivana Štimec Protrka
Davorka Gašparović
Marijeta Stipić Miočić
mr. sc. Krešimir Cerovac
+ fra Zvjezdan Linić
+ prof. Tomislav Ivančić

fra Darko Tepert
Nikola Kuzmičić
mons. Antun Sente

Dobri duh HKR-a Domagoj Pejić i Tanja Maleš (tada Popec)

Današnja postava:
mr. sc. Tanja Maleš – urednica Vjerskog programa HKR-a
Svjetlana Đuran
Hrvoje Josip Bišćan
Ante Novak
Domagoj Pejić
Dalija Mock
Trpimir Alajbeg
Zvonimir Zelenika

Dopisnici – sadašnja postava:
Aldo Sinković
Ines Grbić
Gordana Krizman
Angelina Tadić
Zdravka Andrijašević
Ljiljana Marić
Zvonko Ranogajec
Helena Anušić
Brankica Lukačević
Ivo Kronja
Anica Banović
Martina Kuveždanin

Posjet kardinala Bozanića HKR-u 2005. godine

Info redakcija

Danijel Labaš
Suzana Vrhovski Peran
Sanja Demšić
Anto Mikić
Slavko Antunović
Mirjana Fitz
Michaela Julijana Bokor
Marina Ferić
Robert Borojević
Ivica Blažević
Igor Kanižaj
Tomislav Šovagović
Kristina Levak
Mario Glavan
Trpimir Alajbeg
Ana Glavan
Krunoslav Vidić
Krešimir Sočković
Danica Juričić
+ Branko Madunić

Današnja postava:
Ante Peran
Vlatko Ojvan
Lana Popovčić
Daniela Dujmović Ojvan
Ivica Zadro
Nevenka Puškarić

Ivica Blažević, Lana Popovčić i Ante Peran

Program za djecu i mlade

+ Joža Prudeus
Ivona Raguž

Mirjana Fitz
Tomislav Buntak
Krunoslava (Stoić) Šipek
Ljerka Car Matutinović
Vesna Dresto
Lana Bitenc
Lada Lokmer
Dubravka Rovičanac
Biserka Jelenić
Krunoslav Vidić
Krešimir Sočković
Ana Glavan
Hrvoje Meštrov
Marco Cernogoraz

Današnja postava:
Snježana Kirinić Grubić – urednica Programa za djecu i mlade
Sonja Tomić

Redakcija kulture

Jozefina Stipančević
Tomislav Filić
Ana Krivak
Anamarija Sobočanec
Josipa Krajinović
Julijana Gudelj
Marija Pandžić
Grozdana Cvitan
Sonja Kuzmić

Vesna Bihar i Mislava Bišćan

Današnja postava:
Katarina Varenica – urednica Redakcije kulture
Vesna Bihar
Mislava Bišćan
Vesna Živko

Glazbeni program HKR-a

Dosadašnji urednici glazbene redakcije:
Marijan Makar
Branimir Pofuk
Vlatka Glasnović

Dosadašnji glazbeni urednici:
Darko Papp
Vladimir First
Boris Ciglenečki
Vanesa Benković
Pierina Cavaliere
Branimir Pofuk
Vlatka Glasnović
+ Franjo Horvatek
Mario Schneller
Anita Vidović Medved
+ Čedo Antolić

Pjesme Čede Antolića pjevat će se još dugo, dugo…

Neprežaljeni Franjo Horvatek

Suradnici u autorskim emisijama:
+ Franjo Bilić
+ Franjo Horvatek
Adrian Vinković Rangel
Alfred Prah
Ana Šoštarić
Andrej Grozdanov
Anita Vidović Medved
Anto Bobaš
Anton Glasnović
Boris Ciglenečki
Branimir Pofuk
+ Čedo Antolić
Damir Kopriva
Darko Dautović
Darko Papp
Davor Kelić
Ivan Štorek
Jelena Blašković
Josip degl’Ivellio
Krešimir Božičević
Maja Nedić
Marijan Makar
Mario Perestegi
Mario Schneller
Mirta Kudrna
Mislav Pavlin
Petra Antolić
Stjepan Večković
Tihomir Prša
Tomislav Meštrović
Vladimir First

U studiju HKR-a 10. rođendan slavimo svirkom uživo

Ostali glazbeni suradnici:
Branko Požgajec
Emilio Kutleša
Bernardica Kraljević Mikulandra
Tanja Gaćera
Tomislav Krkač

Današnja postava:
Slavko Nedić – urednik glazbene redakcije
Ana Šoštarić
Adrian Vinković-Rangel
Josip Hrastić
Martin Justin

Tehnika HKR-a

Aras Josip
Barbarić Renato
+ Barhanović Nino
Bauer Igor
Begović Vedran
Belobrajdić Tomislav
Benišek Damir
Borić Zvonimir
Borko Siniša
Bosak Mihael
Božičević Krešimir
Buić Goran
Buntak Tomislav
Ceraj Danijel
Crnković Krešimir
+ Domitrović Hrvoje
Domjanović Ante
Grasso Miljenko
Grošić Juraj
Grubić Dejan
Hajster Dubravko
Horvat Nikola
Hranilović Željko
Ipša Marko
Ivančić Ivica
Ivančir Ante
Jurić Ivan
Kanceljak Goran
Kaštela Marijana
Klepac Goran
Kolarec Branimir
Krpanić Goran
Krpanić Igor
Kurtović Mario
Lač Hrvoje
Leko Dino
Leš Filip
Levak Kristina
Markušić Zoran
Matković Ivica
Mijoč Zlatko
Mikić Matija
Nestić Mario
Oreb Domagoj
Petrinec Hrvoje
Plešnik Eduard
Puljizović Demir
Rajič Tomislav
Ratajec Nenad
Redžepagić Jasmin
Renaud Rudolf
Rojc Luka
Sabol Ana
+ Senčar Davorin
Surjan Rendi
Šoštarić Ivan
Tatar Krunoslav
Tonković Boris
Veselko Hrvoje
Vrbanić Antonija
Vrljić Marko
Vukšić Krešimir
Zelenika Zvonimir
Žitnik Robert

Današnja postava:
Mihael Varenica – šef Tehnike HKR-a
Martin Justin
Eva Leš
Adrian Vinković Rangel
Ante Tomić
Valentina Matanović
Lovro Knežević

Voditelji HKR-a

Ana Marija Štorga
Ivana Foretić
Damir Kopriva
Tomislav Meštrović
Galina Popović
Mislav Benčević
Jozo Lukić
Zvonimir Ancić
Vesna Ristova
Krunoslav Vidić
Krešimir Sočković
Igor Kanižaj
Luka Balvan
Goran Ranogajec
Božica Pintarić
Marin Miletić
Vesna Živko

Dva dobro poznata glasa HKR-a Vesna Živko i Tihana Semijalac

Današnja postava:
Domagoj Pejić
Sonja Kuzmić
Tanja Maleš
Tihana Semijalac
Diana Tikvić
Dalija Mock
Branimir Gubić
Filip Ećimović
Zvonko Franc
David Perić

Sustav prijatelja HKR-a

Jerko Šišić
Svjetlana Đuran
Ivana Lelas
Vesna Matošević
Lada Kukavica
Josip Tutić
Snježana Gregurović

Ivona Valjak – današnja voditeljica Sustava prijatelja HKR-a

Marketing HKR-a

+ Ružica Kačan
Ivan Lovreković
Boris Sadilek
Miro Lujić
Tihomir Mandac
Goran Ranogajec
Miro Bolkovac
Ivana Mimica
Zdravko Šipić

Računovodstvo

Biserka Vrbanić

Domaćica – recepcija

Božana Tokmačić – otišla u mirovinu
Ivana Crnčević

Današnja:
Marija Bačić

Dragi naši prijatelji i slušatelji, hvala vam što ste s nama svih ovih 25 godina!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja