Budi dio naše mreže

Već ste donijeli korizmene odluke i u kojem ćete obliku postiti: smanjili ste obroke, odrekli se mesa, slatkog, mobitela, automobila, odustali od televizije, interneta, mobitela, odrekli ste se nepotrebne ili suvišne kupnje...treba li više?

/ vž

Post i drugi oblici samoodricanja, kao duhovna praksa materijalnog potčinjavanja i kroćenja tjelesnih apetita, podarit će duši slobodniju, iskreniju i savršeniju molitvu. Ova povezanost posta i molitve otkriva nam tajnu boljeg, dubljeg i radosnijeg života u Kristu. Divni su to darovi koje smo Božjom milošću dobili, piše Integrated Catholic Life.

Post omogućuje darivanje

Post je također povezan i s milostinjom jer ono što uštedimo materijalnim postom i vrijeme dobiveno odustajanjem od određenih aktivnosti, možemo preusmjeriti na one koji ne žive u izobilju. Zato se obvezujemo živjeti u skladu sa svojim mogućnostima: ne samo radi svog financijskog dobitka, već i za dobrobit drugih.

Obiteljski korizmeni projekt

Ako imate djecu, nađite se zajedno kao obitelj i objasnite im što radite i zašto to radite. Neka to bude obiteljski projekt. Vaša djeca najlakše će spoznati tko su i što će biti jednoga dana ako vide tko su njihovi roditelji. Neka vide da dobro živite i bez pretjeranog trošenja, pogotovo neka vide da možete živjeti čak i bez stvari koje si možete priuštiti, ali ne želite kako biste pomogli onima koji imaju manje. Također, neka vas vide kako provodite više vremena u obiteljskoj molitvi i služenju drugima, a manje u pretjeranoj zabavi. Jer i to otvara naša srca potrebama drugih. I ne zaboravite da je milostinja više od davanja novčića prosjacima ili nazivanja humanitarnog telefona.

Nahranite gladne, odjenite gole

Razmotrite nekoliko aktivnosti: možete pomagati u pučkim kuhinjama, a ako je moguće, uključite cijelu obitelj. Pripremite i dostavite hranu, poslužite obroke, radite u kuhinji, razgovorajte s ljudima koji se dolaze hraniti u pučke kuhinje. Dobrotvorne organizacije uvijek traže prikladnu odjeću. Očistite svoje ormare i donirajte upotrebljivu odjeću. Posjetite usamljene, bolesne…Bilo da je to prijatelj, član obitelji koji bi cijenio vaš posjet ili netko nepoznat u staračkom domu, bolnici ili u zatvoru, vaše prisustvo je dar obojici.

Sve zbog Božje ljubavi

Nijedan od ova tri stupa – post, molitva i dobra djela – ne znače ništa ako naši postupci nisu motivirani ljubavlju koju želimo iskazati i dati Bogu. Pokažite svojoj djeci i drugima što vas motivira – ljubav koju Bog ima prema nama i naša ljubav prema Njemu. Ovim vježbanjem u vrlinama nadvladat ćemo poroke i dobiti dar Božjeg blagoslova. Dajmo se Bogu, potpuno mu se predajmo i tada ćemo biti bogati u onom što je doista važno.

“I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu.” (1 Iv 4,16)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja