Budi dio naše mreže

PAPA FRANJO Šestogodišnji pontifikat kroz opće audijencije

Opće audijencije važan su pastoralni pothvat svakoga Pape jer jednom tjedno mnoštvu vjernika iznose temeljni nauk Katoličke Crkve koristeći jednostavni jezik. Dopisnik Hrvatske katoličke mreže iz Vatikana Aldo Sinković donosi kratki pregled kateheza pape Franje tijekom njegova šestogodišnjeg pontifikata.

/ hk/Aldo Sinković

Papa Franjo završava svoj ljetni odmor koji je i ove godine proveo unutar vatikanskih zidina. Tijekom srpnja nije bilo općih audijencija srijedom, a smanjeni su i privatni susreti s političkim i crkvenim ličnostima. Međutim, papa Franjo će u srijedu ponovno održati predviđenu opću audijenciju na Trgu sv. Petra. Opće audijencije važan su pastoralni pothvat svakoga Pape jer jednom tjedno mnoštvu vjernika iznose temeljni nauk Katoličke Crkve koristeći jednostavni jezik.

Donosimo kratki pregled kateheza tijekom njegova šestogodišnjeg pontifikata.

Papa Franjo je do sada održao 279 općih audijencija, a sutrašnja će biti 280. Do sada je obradio 13 tematskih cjelina, počevši od značenja došašća, Božića, korizme i Uskrsa pa do vjeroispovijesti, sakramenata, darova Duha Svetoga. Govorio je i o Crkvi, obitelji, milosrđu, kršćanskoj nadi, euharistiji, krštenju, krizmi, Božjim zapovijedima, molitvi Očenaš te Djelima apostolskim, koje trenutačno obrađuje.

Papa Franjo / Foto: Vatican News

Na prvoj općoj audijenciji 27. ožujka 2013. pojasnio je vjernicima kako živjeti uskrsnim načinom znači slijediti Isusa na njegovom Križnom putu do Uskrsnuća, a to znači prihvatiti Božju logiku, logiku Križa, što nije uvijek logika boli i smrti, već ljubavi i dara života.

Tijekom Godine vjere 2013., koju je započeo njegov prethodnik, papa Franjo nastojao je uvjeriti vjernike kako je Isusovo uskrsnuće njihova snaga jer im otvara pogled na najveću nadu.

Godine 2014. uslijedilo je devet kateheza o sakramentima, koji – prema njegovom izlaganju – mijenjaju život, a potom o sedam darova Duha Svetoga koji pomažu onima koji ih prihvaćaju da svakodnevicu doživljavaju Božjim srcem.

Zanimljive su bile i kateheze o Crkvi kao i o obitelji tijekom kojih je istaknuo kako u Crkvi ne postoji princip „snađi se sam“. Crkva znači biti u Božjim rukama, biti dio naroda, zajednice koju je Bog blagoslovio svojom ljubavlju. Nema osobnog kršćanstva već samo zajedničkog.

Papa Franjo na općoj audijenciji 16. siječnja 2019. Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL

U katehezama o obitelji osvrnuo se na temeljne istine o braku, a to su nerazrješivost, jedinstvo, vjernost i spremnost na život.

Tijekom izvanredne Svete godine milosrđa 2016. usredotočio je razmišljanja na bitne elemente evanđeoskog milosrđa. Razmišljao je o Isusu, utjelovljenju milosrđa, koje vjernicima omogućuje da prepoznaju veliko otajstvo Trojstvene Božje ljubavi.

Utješno je bilo čuti i Papina razmišljanja o kršćanskoj nadi koja ne razočarava kao i o euharistiji bez koje vjernik ne može živjeti. Uputio je i na veliki broj kršćana koji su tijekom dvije tisuće godina dali svoje živote u obranu Euharistije. I danas mnogi riskiraju svoje živote kako bi sudjelovali na nedjeljnoj euharistiji.

Posebnu pozornost pobudile su kateheze pape Franje o molitvi Očenaš kao i sadašnji niz o Djelima Apostolskim u kojima se osvrće na put Evanđelja širom svijeta. Ljudska riječ ne postaje djelotvorna zahvaljujući retorici, već milosti Duha Svetoga. On upravlja, kako ćemo sutra u 280. audijenciji čuti, Božjom dinamikom.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja