Budi dio naše mreže

Papa Franjo je po prvi puta u svom 11-godišnjem pontifikatu napisao meditacije za Via Crucis (Križni put) koji se održava u rimskom Koloseumu.

/ mdj

Razmišljanje će se temeljiti na temi “U molitvi s Isusom na križnom putu”. Papa će za svaku postaju napisati jedinstvenu meditaciju, usredotočenu na ono što Isus doživljava u tom trenutku, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, donosi CNA.

Godine 1985., papa Ivan Pavao II. započeo je tradiciju povjeravanja pisanja razmatranja Križnog puta Velikog petka različitim pojedincima i skupinama. Ipak, i on je prekinuo ovaj običaj kada je napisao vlastita razmišljanja za “Veliki jubilej”, ili Svetu godinu 2000. Papa Benedikt XVI. nastavio je s tradicijom tijekom svog pontifikata.

Koloseum, koji također nosi ime Flavijevskog amfiteatra, sagrađen je u prvom stoljeću nove ere za vrijeme vladavine dinastije Flavijevaca. Masivna eliptična građevina nalazi se u srcu starog Rima i bila je poznata kao mjesto za gladijatorske bitke, vojne rekonstrukcije i dramatične produkcije. Tradicija nam govori da su rani kršćani bili mučenici u velikom broju u Koloseumu.

Godine 1750., papa Benedikt XIV. je ondje podigao veliki križ i 14 postaja križnog puta, a 1756. posvetio je zgradu u spomen na Kristovu muku i mučenike. Tradicija je trajala jedno stoljeće do ujedinjenja Italije 1861. godine, kada je Crkva izgubila svoju suverenu svjetovnu vlast nad gradom Rimom.

Papa Ivan XXIII. predvodio je križni put u Koloseumu jednom 1959. godine, ali tek 1964. godine s papom Pavlom VI. ova je pobožnost postala stalni dio Papinog itinerara Velikog tjedna.

Proteklih je godina papa Franjo povjeravao meditacije različitim skupinama i pojedincima koji odražavaju širok raspon tema poput rata i mira, migracija i iskustva zatvorenika.

Prošlogodišnji Križni put bio je usredotočen na temu „Glasovi mira u svijetu u ratu“, a uključivao je svjedočanstva žrtava nasilja koje je papa Franjo susreo tijekom svojih međunarodnih apostolskih putovanja u proteklih 10 godina.

Cijeli tekst meditacija bit će dostupan u petak ujutro prije službe koja će započeti u 21:15 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja