Budi dio naše mreže

Imati živo iskustvo Boga nije privilegija nekolicine. Bog govori svakom stvorenju. Čini to na jedinstven način sa svakim čovjekom ponaosob. Sveti je Ignacije o tome pisao već prije 500 godina. Želio je pomoći ljudima da otkriju kako im se Bog obraća. Ponudio im je egzamen – jednostavne korake u molitvi koji omogućuju njegovanje svijesti o Božjoj prisutnosti u našoj svakodnevici.

/ fe

Kako moliti, pitanje je koje su apostoli postavili Isusu još za njegova života na zemlji. Od tog vremena mnogi kršćani traže i pronalaze načine kako živjeti svoj odnos s Bogom, donosi mrežna stranica ignacije.hr.

Egzamen je metoda pregleda našeg dana u Božjoj prisutnosti. Zapravo, više je to stav nego metoda, vrijeme odvojeno za razmatranje Božje prisutnosti u svakodnevnom životu koje je prožeto zahvalnošću. Sastoji se od pet koraka čiji redoslijed slijedi većina onih koji ga prakticiraju, a traje desetak minuta dnevno.

1. Traži Boga za svjetlost

Želim sagledati dan ne samo svojim, nego i Božjim očima.

2. Zahvali

Dan koji sam upravo proživio Božji je dar. Zahvalit ću na njemu.

3. Pregledaj dan

Pažljivo ću vođen Duhom Svetim gledati na upravo okončan dan.

4. Suoči se sa svojim manama

Suočit ću se s onim što je loše u mojem životu i u meni.

5. Razmišljaj o sljedećem danu

Pitat ću se: gdje trebam Boga u danu koji dolazi?

Katkad je molitva egzamena laka i ispunjajuća, a katkad teška i mučna. Ako se egzamen obavlja kako treba, on će ponekad iznaći bolne trenutke i natjerati te da uočiš neka ponašanja kojih se sramiš. Možda ćeš se ponekad i izvlačiti od molitve egzamena, ali da nije tako, bismo li mu vidjeli svrhu? Bit je prave molitve promjena, a promjena nikad nije lagana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja